Прочитај ми чланак

Скандалозно: ФИФА – Косово може да игра утакмице!

0

ФИФА је на свом последњем заседању у 2012. години, у Токију, између осталог донела одлуку да Фудбалској федерацији Косова дозволи да игра међународне пријатељске утакмице иако није њен члан.

За сада, Косово ће моћи да организује међународне утакмице у млађим категоријама, мечеве аматерских и женских тимова, као што ће и клубови са територија Косова и Метохије моћи да играју међународне пријатељске утакмице.

До даљег то право неће имати и сениорска репрезентација.

Ова одлука првобитно донета је 21. маја ове године, па повучена и расправа одложена за заседање Извршног комитета ФИФА током Светског клупског првенства у фудбалу.

Овог петка потврђено је да ће од данас шиптарска квази репрезентација Косова моћи да организује и игра међународне утакмице.

Шиптарски фудбалски савез није члан ФИФА, нити Европске фудбалске уније.

По статуту ФИФА национална федерација постаје њен члан после две године у континенталној конфедерацији, а по статуту УЕФА чланство може да добије држава коју су примиле Уједињене нације или територија чија матична држава изда дозволу (као у примеру Гибралтара, који је недавно постао 54. члан).

Дозвола ФИФА извесно ће за собом повући талас нових захтева региона широм света да наступају самостално, што су већ најавиле Република Српска и Абхазија.

(МОНДО, фото: Гуливер/Геттy Имагес)