Прочитај ми чланак

СЕЛЕКТОР ЂОРЂЕВИЋ похвалио играче и критиковао систем квалификација за СП

0

"Све честитке играчима који су у овим квалификацијама изнели нестварно тежак задатак до краја, без обзира што је овако дуго трајало и што ми мислимо да је довољно само да се појави неко у дресу Србије да ће сви да одмах дигну руке и да предају сваки меч".

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић честитао је вечерас играчима који су играли у квалификацијама и одвели државни тим на Светско првенство, али је навео да је календар такмичења штетан по њихово здравље.

„Све честитке играчима који су у овим квалификацијама изнели нестварно тежак задатак до краја, без обзира што је овако дуго трајало и што ми мислимо да је довољно само да се појави неко у дресу Србије да ће сви да одмах дигну руке и да предају сваки меч. Очигледно је свима да се кошарка игра феноменално у свим земљама, да сви дају све од себе да додју на овакво такмичење као што је Светско првенство“, рекао је Ђорђевић новинарима после меча.

Србија је вечерас у Београду победила Израел у последњем колу квалификација и пласирала се на Светско првенство које ће се ове године одржати у Кини.

„Мислим да смо на крају направили оно због чега се окупљамо и због чега ови момци долазе, они који су здрави, који имају воље и жеље, и наравно они који нису спречени од својих клубова“, рекао је Ђорђ

Фото: ФИБА

евић.

„Резултат је примаран, рекао сам давно да игра можда није толико битна, сви ми тежимо да имамо лепу игру. Данас је било феноменалних акција, пасова, закуцавања, играчи су се опустили и уживали. То је оно што нас је красило и што се надам да ће српска репрезентација томе и даље тежити, уз резултат да донесе и нешто екстра лепо за своје навијаче“, додао је он.

Селектор је говорио и о репрезентативцу Драгану Милосављевићу који му је најчешће правио друштво на конференцијама за медије. Истакао је да њега бира јер је он „обојио екипу својим карактером“.

„Он је типичан пример играча са ових простора, играча који може да буде пример за све који почињу да играју кошарку шта значи рад, срчаност, карактер, жеља, воља, срце, једна велика одговорност према професији која се зове кошаркашки играч. Када бих вам рекао да се 2015. изборио за место на ЕП тако што је тренирао три дана са пукнутим мишићем, није хтео никоме да каже, онда је морао да паузира 10 дана али се ипак изборио. То вам све говори“, рекао је Ђорђевић.

Оценио је да нико није схватио колико су квалификације биле тешке и колико се све променило променом правила у квалификацијама.

„Ми смо спортисти и хоћемо фер-плеј, да ја имам своје најбоље играче и противник своје. Овако смо морали да играмо шах. Од почетка квалификација петорица играча су повредили укршетене лигаменте. Играчи, играчи, играчи! Морам да поновим. Њихово здравље је најважније, морамо да ставимо прст на чело и да схватимо колико су те повреде опасне за њихову каријеру“, рекао је селектор.

Селектор је захвалио публици на феноменалној подршци и изразио наду да кошаркашка репрезентација никад ту подршку неће изгубити.

Ђорђевић је захвалио и својим сарадницима и свима у Кошаркашком савезу Србије.

„Било је изузетно тешко, било је доста притисака, ми нисмо добри глумци, јако нам је било стало да одемо на СП и да поново дамо шансу некој генерацији да нас представља на СП. Сви смо радили најбоље што смо могли, дошли до најбољег резултата… Направићемо неку анализу, па кроз њу, како каже Матија Бећковић ‘Ћераћемо се још’ „, рекао је Ђорђевић.

„Не потцењујте никога ко ради у КСС, поготово у овој земљи у којој сви радимо за добробит репрезентације, сви радимо за освајање медаља. Не сме нико никада да потцени КСС. Нико“, закључио је селектор Србије.

Светско првенство одржаће се од 31. августа до 15. септембра у Кини.

Жреб ће бити обављен 16. марта у Шенжену.