Прочитај ми чланак

Само две земље имају по 5 титула првака света: Ко је најбољи свих времена?

0

Селекције САД и Србије су на 18 шампионата освојиле укупно 10 титула првака света

Прошло је тачно 69 година од првог шампионата света у кошарци који је одржан 1950. у Аргентини. Од тада до данас одржано је 17 турнира Мундобаскета, на коме су доминирале само две репрезентације. То су Сједнињене Америчке Државе и Југославија/Србија, која је преузела све титуле бивше државе.

Те две државе су освојиле по пет шампионата до сада и овај шампионат у Кини могао би да коначно покаже која селекција је најбоља икада. Нема сумње да ће Србија и САД срести на овом шампионату, само треба сачекати и видети у којој фази, да ли полуфиналу или финалу. Пре тога не могу.

Да се разумемо, не тврдимо и не кажемо да ће се наша селекција пласирати у финале, да не помислите да славимо прерано, већ само анализирамо како и где могу да се сретну и у којој фази. Квалитет имамо, показали смо на мечевима у припремној фази, сад само да наставимо у истом ритму. Селекција САД је и даље највећи фаворит, а у групу фаворита иза њих спадају Србија, Шпанија, Француска, Литванија, Аустралија..

Са селекцијом САД смо играли два пута у финалима СП 2014. и Олимпијских игара 2016. Зашто не би била трећа срећа, као што каже наш народ.

Американци су своју прву титулу шампиона света освојили већ 1954. на првенству у Бразилу, а на следећу су морали да чекају чак 32 године. То је било 1986. у Шпанији, када је Југославија у полуфиналу волшебно изгубила од СССР иако је водила 9 поена разлике 50 секунди пре краја.

Трећа титула Американаца дошла је 1994. у Канади када је наступи такозвани Дреам теам 2 (после оног из 1992.) и од тада се очекивало да они доминирају на турнирима јер су право учешћа добили НБА играчи. Међутим, четврту титулу су освојили тек 2010. у Турској, а пет 2014.у Шпанији, са апсолутном доминацијом.

За њихов пост од 1994 до 2010. побринула се Југославија која је прва после Бразла (1959, 1963) освојила две титуле заредом 1998. у Атини, када нису играли НБА играчи због штрајка и 2002. у Индијанополису, што је највећи успех српске и југословенске кошарке. То су биле четврта и пета титула првака света. Три претходне освајали смо 1970. у Љубљани, 1978. у Манили, и 1990. у Буенос Ајресу.

Сада је можда дошло и време за финални обрачун са Американцима да се види ко је најбоља и најкошаркашкија земља икада у историји, онако статистички и теоретски. Оно што је најбоље је да овога пута стварно имамо шансе да остваримо најбољи могући резултат, што због квалитета играча, што због чињенице да селекција САД долази у мало ослабљеном саставу.

Наравно, ту су и остале екипе, не питамо се само ми и Амери, али морамо да верујемо у наше момке да могу до врха.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!