• Почетна
  • СПОРТ
  • СА Пинту одговара на питања навијача: Даћу све од себе да напунимо Маракану!
Прочитај ми чланак

СА Пинту одговара на питања навијача: Даћу све од себе да напунимо Маракану!

0

Sa Pintu121(crvenazvezdafk.com)

Шеф стручног штаба Црвене звезде, Рикардо Са Пинту, са великим задовољством је одговорио на многобројна питања која су током прошле недеље пристигла од посетилаца званичног сајта ФК Црвена звезда.

Са Пинту је као најбоље питање одабрао оно које је поставио Марко, а које се тиче играња пред 55.000 навијача. Све одговоре можете прочитати у наставку текста.

Како сте почели да се бавите фудбалом?!  Који Вам је био најдражи тренутак у играчкој каријери? Велики поздрав из Новог Сада!  – Милорад

– Фудбалом сам почео да се бавим са седам година. Одлучио сам се за фудбал јер је мој отац спортски тип. Играо је рукомет, фудбал, тенис… Када сам имао седам година, уписао ме је у најмлађи тим Портоа, и тамо сам почео. Као играч сам имао много добрих момената, нарочито када смо побеђивали, то су увек добри моменти, они који се памте. Освојили смо треће место на европском првенству 2000. године. Као фудбалер, такође сам играо европско финале. Ту су наравно и све титуле, купови и суперкупови које сам освојио у Португалу, они су такође важни за мене.

Немам податак колико сте голова постигли против Порта. Са обзиром да сте, ако се не варам, рођени у том граду и можда чак некада навијали за тај клуб, да ли сте имали неки специјалан осећај играти и давати голове за Спортинг против Порта? Хвала и поздрав за шефа. Иван

– Порто је мој град, тамо сам рођен, и добар део свог фудбалског живота сам провео играјући и за Порто и за Салгеирош. Када сам дошао у Спортинг са 20 година, остао сам наредних 10. Био сам и играч и тренер тамо, и на тај начин су настале везе за цео живот. Спортинг је клуб који ми је много важан јер сам највећи део своје професионалне каријере провео у њему.

Поздрав за Са Пинта од Бојана из Госпођинаца. Хтео бих да вас питам, коју утакмицу у играчкој каријери нећете никад заборавити, а коју у тренерској?

– Као што сам рекао, моменти на том европском првенству били су незаборавни за мене као играча. Бити трећи у једном таквом такмичењу и репрезентовати своју нацију, ствара осећај који је заиста сјајан. Као тренер, могу да кажем да смо имали сјајну сезону прошле године, и било је ту доста утакмица, али дефинитивно ћу памтити полуфинале Лиге Европе, такмичења током којег смо избацили и Манчестер Сити. Био је то судар тима који вреди 500 милиона и тима који вреди 40 милиона. Велика је то разлика, и то је за нас био велики тренутак.

Ко Вам је био омиљени саиграч из португалске репрезентације? – Димитрије.

– Дефинитивно Луис Фиго.

Који вам је омиљени клуб у којем сте играли? – Лазар

– Спортинг.

Какве су шансе да Звезда одигра неку припремну или пријатељску утакмицу са Спортингом или неким другим португалским клубом? – Жељко

– Постоје шансе, наравно, у будућности да се и то догоди.

Добродошли у наш клуб! Желим вам пуно среће на раду у Звезди. И надам се да ћемо са вама да делимо пуно радосних момената. Каква је перцепција Црвене Звезде у Шпанији и у вашој родној Португалији? Значи кад неко каже долази из Црвене Звезде, какав одјек има? Хвала на одговору. Поздрав, Бојан

– То звучи велико. Сви знају од 1991. шта је Црвена звезда. То је била златна година, Звезда је освојила Лигу Шампиона и Интернационални Куп, то је препознатљив знак када је Црвена звезда у питању, а ту су и играчи који су тада играли – Савићевић, Просинечки и остали. Сви знају за њих. Такође, Црвена звезда је препознатиљива и по навијачима. Играо сам на многим стадионима, и ово што се овде дешава је стварно невероватно.

Поздрав за шефа и све најбоље у даљем раду у клубу. По Вашем мишљењу, у ком делу табеле би се налазила Црвена Звезда са тренутним саставом тима кад би наступала у португалском првенству, да ли би се борила за Европу? Да ли сте стигли да упознате Београд и које су главне разлике у животу у Србији и Португалу? Марко Манић

– Нисам Дејвид Коперфилд, ипак сам само Са Пинто па не могу да предвидим који бисмо били на табели Португалске лиге, али верујем да бисмо имали доста успеха у тој лиги. (смех). Нажалост, још увек нисам имао довољно времена да упознам Београд. Надам се да ћу имати.

Стигао сам пре две недеље овде, и сачекало ме је много ствари које је требало урадити, много информација које је требало добити, много утакмица које је требало одиграти, имали смо их три у року од седам дана. Био сам концентрисан само на клуб. Али, надам се да ћу у будућности имати више времена да упознам Београд, самим тим ћу тек тада моћи да увидим разлике.

Sao Pintu23Колико се менталитет српских играча разликује од оних из Португалије? – Немања

– Поприлично је сличан менталитет. Имају талента, али мислим да могу да пруже више. Ако једном победе или освоје нешто,  мисле да су успели и полете у висине. Морају увек остати фокусирани, морају гледати напред и мислити о следећој утакмици, следећем такмичењу. Не смеју стати, у животу једног фудбалера не сме бити стајања.

Таленат који поседују и фудбалери у Звезди и у Спортингу, мора се искористити на прави начин. Фудбалери морају желети више и више, морају бити амбициозни, не задовољавати се постигнутим. Ако се стално ради на себи, резултати ће сигурно доћи.

Здраво, ја сам Јелена, драго ми је за један овакав вид комуникације са нашим новим тренером. Када сте стигли на Маракану, шта вам је тада прво прошло кроз главу, односно шта сте прво помислили? Да ли бисте могли атмосферу у Црвеној Звезди да упоредите са атмосфером у неком другом клубу за који сте играли или чији сте тренер били? (Мислим на однос између играча, осећај на тарену, са киме смо слични по темпераменту…) Велики поздрав и унапред се радујем одговорима.

– Био сам импресиониран атмосфером, наравно. Сви људи су причали о Маракани, а гледао сам неке видео снимке навијача у којима певају, навијају са бакљама и стварају атмосферу која ниједног противника не оставља равнодушним. Све је то за мене било фантастично, и надам се да ћу имати прилику да доживим пун стадион. Притисак резултата је исти као и у клубу из којег сам дошао. Када победимо, све је фантастично. Када не победимо, стадион није пун, људи су тужни. Зато морам да дам све од себе, да извучем највише из себе како бих помогао клубу да побеђује.

Да ли сте гледали утакмицу Бордо – Црвена звезда и да ли тренутни тим има квалитет за неко европско такмичење? Милош

– Нисам гледао целу утакмицу, али гледао сам добар део утакмице у Бордоу.

Која карактеристика по Вашем мишљењу, недостаје играчима Црвене звезде? Све најбоље у даљем раду, поздрав од Барбаре.

– Опет кажем, недавно сам стигао и покушавам да добро упознам играче.  Мислим да ћемо тек имати прилику да разговарамо о карактеристикама сваког играча.

Како сте задовољни физичком спремом играча? – Огњен

– Тренутно смо у процесу стварања самопоуздања, прављења добре атмосфере у којој ће играчи бити задовољни, где ће играти за победу, где ће се борити за победу. Све што сад могу рећи је да сам веома задовољан понашањем играча, и њиховим ставом. О свему осталом, можемо разговарати на крају сезоне.

За почетак да Вам пожелим много среће у раду и да наш посрнули клуб вратите на стазе успеха. Питање гласи да ли ћете мењати тактику и формацију за сваку утакмицу или ће Звезда играти „своју игру“ ма ко био противник? Питање се највише односи на гостовања где је терен често неквалитетан и много мањих димензија него наша Маракана. – Милан

– Наша идеја игре се никад неће мењати. Наравно, ја припремам за сваку утакмицу одређену стратегију. Она понекад може да изненади, некад не, али идеја се никад неће мењати. Оно што радимо сваког дана биће оно што ћемо показати у наредној утакмици. Никад се не мења сама идеја у зависности од противника.

Чуо сам да нашег левог бека Филипа Младеновића поредите са фудбалером мадридског Реала Фабиом Коентраом, да ли је то истина, и какво је ваше мишљење о Филипу?  Велики поздрав, Стефан.

– Да, шалим се са њим, зовем га „Фабио“. Зато што, када је Фабио дошао у Португал био је исти као Младеновић. Младеновић је на почетку каријере и мора да буде одлучнији у дефанзивним моментима. Шалим се са њим јер је и Фабио у почетку увек ишао напред, и напред, и напред и није мислио на утакмицу. Увек сам покушао да му помогнем да схвати, тј. да процени када је моменат да оде напред, а када мора да остане назад. По томе су слични.

Поштовани Са Пинто, оно што мене занима је да ли за летњи прелазни рок планирате нека појачања са простора Португала, пошто је познато да су играчи са тог простора добро технички потковани и мислим да би се лепо уклопили у вашу тренерску замисао, а то је константна пас игра? Борис Реповић.

– Тренутно не размишљам ни о једном играчу. Овог тренутка, задовољан сам оним што имам.

Пошто имате релативно кратак уговор са Звездом, да ли бисте уколико би постизали добре резултате, засновали неки препознатљив начин игре и рада и Звезда нпр. играла сл сезоне у Лиги Европе и следеће имала шансе за Лигу Шампиона, потписали један дужи уговор са нашим клубом? Стефан.

– Не знам, видећемо шта нам будућност доноси. Тренутно сам срећан, и у клубу су срећни са мном, па ћемо видети.

Шта мислите о учесталим сменама тренера у Црвеној звезди у протеклих 10 година? – Бојан

– За мене је лако, као тренера, да браним своју позицију. Али, моје мишљење је да ако тренер нема довољно времена да играчима усади своје идеје, и ако нема времена да изабере играче које жели, може бити проблема. Потребно је време да покажете све што можете да пружите. Понекад у фудбалу клубови имају притисак резултата, и немају времена за чекање. Важно је да људи у управама разумеју то, и да сви креирају подршку за тренера како би он изнео на прави начин своје идеје. Мислим да генерално, не само овде, него и у осталим клубовима, не постоји довољно стрпљења.

С обзиром да сте тренер странац, колико сте задовољни разумевањем које играчи показују, када је језик у питању? – Александар

– До сада, мислим да разумеју. Понављам ствари колико год пута да је потребно. Неки момци понекад не разумеју одређене ствари, али имамо друге играче који помажу, као и Зорана такође. Не мислим да не разумеју ништа што им причам, напротив, мислим да разумеју све. Отворен сам увек за било које њихово питање. Стално им говорим да уколико нешто не схватају, морају да ми кажу, јер не сме да се деси да један фудбалер оде на тренинг, или утакмицу, а да не зна шта треба да ради. Ако се то деси, испаштаће тим.

Да ли постоји играч у Звезди који подсећа на Вас у играчким данима? – Софа

– На завршетку сезоне, можда ћу моћи да одговорим на то. Не волим да се бавим превише издвајањем појединаца.

Питање за новог тренера: Да ли му се свиђа менталитет наших играча и да ли сматра да из млађих играча може извући максимум у наредном периоду и самим тим заинтересовати што већи број Звездаша за утакмице? Александар Чанчаревић.

– До сада сам срећан са њима. Они пружају највише што могу. Намећу се тренингом и ставом, и веома сам задовољан. Већ сам рекао да играче не делим по годинама. Много других ствари ми је битније од година. Видели сте, у првој утакмици сам у игру увео Ожеговића. Не знам много тренера који би то урадили у првој утакмици у клубу.

SA PintugeДраги господине Са Пинту да ли је по Вашем мишљену могуће убрзати игру са овим играчима које поседујемо? – Андрија

– Наравно да желимо да играмо брже, да играмо боље, да увек добар резултат прати и добра игра. Али, фудбал је игра коју играју две екипе, не једна. Некада је и противник добар, фудбал је таква игра. Уколико имамо добар терен, ако су играчи пуни самопоуздања, тада мислим да игра може бити много боља. Али, као што сам рекао, ако резултат прати и добра игра, то је фантастично. Ако бих морао да бирам, увек бих прво изабрао добар резултат.

Који вам је омиљени српски фудбалер којег сте гледали или против којег сте можда играли? – Немања

– Тежак одговор, али нека то буде Дејан Савићевић. Из мог времена, то је фудбалер који се не виђа сваки дан. Данас имамо Месија, мало раније смо имали Зидана, а Дејан је био мајстор свог времена.

Када се помене реч „фудбал“, шта прво помислите? – Никола.

– Победа!

Пошто сте били одушевљени атмосфером са 15-ак хиљада људи на стадиону да ли можете да замислите 55 000 људи на Маракани и да ли бисте имали жељу да обучете дрес и заиграте још једном у таквој атмосфери? Марко

– Тренирао сам Спортинг када смо играли пред пуним стадионом, тако да могу да замислим. Надам се да ћемо једног дана напунити и Маракану. Не могу себе да замислим у дресу, осим уколико буде нека утакмица ветерана (смех).

Господине Са Пинту, постоји ли нека анегдота везано за вашу досадашњу тренерску каријеру која вам је посебно остала у сећању? – Слободан

– Има сигурно, да имам времена да размислим, сигурно бих се сетио. Мислим да је права анегдота моја прва утакмица у Звезди. Један играч је сломио нос, један пао у несвест (смех).

Рикардо, како успевате да одржите тако луду фризуру (луда у позитивном смислу) и питање је да ли сте овде већ нашли фризера да вам одржава фризуру? – Вук

– До сада, нисам пронашао фризера, нисам чак имао времена ни за то (смех).

Коју врсту португалске музике слушате? Никола

– Сушам доста врста музике, зависи од мог расположења.

Како сте одлучили да се бавите тренерским послом, уместо да уживате на егзотичним местима односно у ономе што сте изградили кроз каријеру?

– Срећом, имао сам могућност да бирам. Многи људи немају ту могућност. Немам тај притисак да морам да бринем о егзистенцији. У питању је страст, страст према фудбалу и фудбалској игри. Имам ту срећу да по други пут доживљавам ту страст, као тренер, док многи људи нажалост немају прилику ниједном.

Храбар си човек, добро нам дошао, хвала на разумевању, храбрости и одлучности да преузмеш наш тим у овом времену, утеха нам је: Звездин графикон има један правац са ове позиције, а то је на горе. Питање и апел: Да ли си још увек подједнако самоуверен као кад си долазио? Поздрав од Јордана из Мелбурна, АУ

– Фудбал је такав, некада се све догоди брзо. Такав је био и мој долазак у Звезду. Знао сам доста о клубу, али нисам знао скоро ништа о граду, менталитету. За сада сам задовољан како се ствари одвијају, како се уклапам, и јесам самоуверен.