Прочитај ми чланак

РУСИЈА – ХРВАТСКА: Руска тактика је Португалцима донела титулу европског шампиона!

0

Блага предност на старани Хрвата у Сочију

Признајемо, уопште нисмо очекивали домаћина Мундијала у четвртфиналу. Из више разлога. Прво, Руси у групи јесу „убили” Саудијску Арабију и Египат, али су од Уругваја доживели убедљив пораз, чиме су нам усадили сумњу да могу да се носе са озбиљнијим ривалима. Друго, у осмини финала противник им је била репрезентација која је не тако давно била светски и европски шампион. Но, одолели су нападима Шпанаца и захваљујући бољем извођењу пенала нашли се у овој фази такмичења. Најзад, нисмо веровали да ће успети да прођу Црвену фурију ни због „душе словенске”, која је често знала да им веже ноге на великим такмичењима.

foto: fifa

 

С друге стране, пласман Хрвата уопште није изненађење, пошто су после прве фазе, у којој су били бољи од Аргентинаца, Нигеријаца и Исланђана, значајно скочили на листи кандидата за освајање Светског првенства. Лако је могло да се догоди да се Ватрени саплету већ на првој наредној препреци, пошто су и они против Данаца морали да шутирају пенале да би прошли даље, али кад су то прегрмели од њих заиста може много да се очекује. Наравно, уколико надмудре Русе, чије су амбиције, такође, порасле до неба.

Било је наговештаја да ће се у тим Станислава Черчесова вратити дефанзивац Игор Смољников, који је пропустио окршај са Шпанцима због искључења против Уругваја, али је селектор решио да систем 3-5-2 који је избацио Црвену фурију, прекомпонује у 4-2-3-1. Разлог: Јуриј Жирков је под великим знаком питања, због повреде потколеницу у првом полувремену меча осмине и с обзиром да нема потребе за ризиком, испред голмана Акинфејева ће дејствовати четворка у саставу Фернандес, Кутепов, Игнашевич, Кудријашов. Осим тога, помињало се да би Алан Дзагоев могао да заигра у четвртфиналу, али Черчесов ће и њега оставити на клупи, јер је реч о реконвалесценту.

Утакмицу ће судити Бразилац Сандро Ричи. На овом Мундијалу већ је делио праву Хрватима, против Нигерије, кад је и досудио једанаестерац из ког су Ватрени поставили коначан резултат 2:0. Квота у Кладионици МОЗЗАРТ да ће и данас пасти гол са беле тачке је 2,75. Све остале квоте за специјал посвећен овом мечу погледајте ОВДЕ.

Што се екипе Златка Далића тиче неизвестан је Иван Стринић (али би требало да игра), док повреда рамена Матеа Ковачића није толико тешка колико се у првом тренутку чинило, мада се претпоставља да селектор неће ризиковати и да ће везисту Реал Мадрида користити тек у другом полувремену утакмице. Иначе, Руси управо Стринића, уз Дејана Ловрена, наводе као најслабије карике у прилично уравнотеженој екипи Хрватске. Такође, сматрају да је напад Ватрених предвидив и да „само“ треба зауставити продоре Анта Ребића и Ивана Перишића по крилу, као и неутралисати Луку Модрића у средини. Ништа лакше…

foto: fifa

 

Руска тактика у дуелу са Шпанцима изазвала је критике љубитеља фудбала, па чак и оних који навијају за Зборнају, али не заборавимо да је „паркирање аутобуса“ пре две године Португалцима донело титулу првака Европе. И сада очекујемо тврду партију, па се 0-2 намеће као први, а 1ПП X као други избор. Због свега до сада приказаног благу предност, ипак, дајемо Хрватима.

А ви?

Пројектовани састави

РУСИЈА – ХРВАТСКА, 20.00

Сочи
Олимпијски стадион Фишт
Капацитет: 48.000
Судија: Сандро Ричи (Бразил)

РУСИЈА: Акинфејев – Фернандес, Кутепов, Игнашевич, Кудријашов – Зобнин, Кузјаев – Самедов, Гловин, Черишев – Дзјуба. Селектор: Станислав Черчесов.

ХРВАТСКА: Субашић – Врслајко, Ловрен, Вида, Стринић – Ракитић, Брозовић – Ребић, Модрић, Перишић – Манџукић. Селектор: Златко Далић.