Прочитај ми чланак

Роџер Федерер опет на удару Грете Тунберг (ФОТО)

0

Роџер Федерер опет се нашао на удару критика најпознатије еколошке активисткиње Грете Тунберг.

Тинејџерка из Шведске је обележила прошлу годину након страственог говора у Уједијеним нацијама па је проглашена чак и за личност године у традиционалном избору престижног магазина „Тајмс“.

AP Photo

Тунберг често критикује познате личност због слабе еколошке свести, а већ неколико пута „на тапету“ јој је био и Федерер.

Швеђанка је критиковала Федерера јер међу спонзорима има компаније које загађују ваздух. Једна од њих је швајцарска банка „Креди Свис“ (Цредит Суиссе) која улаже у фосилна горива.

„Креди Свис уништава планету. Роџере, да ли их подржаваш?“, писало је на транспаренту еколошких активиста приликом прошломесечног упада у канцеларије ове банке у Швајцарској.

Потом је Тунберг „поделила“ објаву на твитеру под ознаком „Роџере пробуди се одмах“ (РогерWакеУпНоw) што је изазвало одговор освајача 20 Гренд слемова који је позвао да се пронађу „иновативна решења“.

Међутим, Федерер се опет нашао на удару Швеђанке, због чега је он сада и конкретно одговорио на „прозивке“ 17-годишње активисткиње.

„Често ме злоупотребљавају у одређене сврхе. Ако помогнем једној особи, критикују ме што то не радим и са другима. Достигао сам тачку где морам добро да размислим о томе шта радим. Али морам бити у стању и да игноришем критике. Не могу бити свугде, не могу радити све. Ја сам и отац и тенисер. Свестан сам да могу да направим разлику, узмем микрофон и причам о неким стварима. Али не могу то да радим све време“, рекао је Федерер.

Уочи недавног Аустралијан опена тениска легенда је морала да брани свој став о еколошким питањима.

„Схватам врло озбиљно утицаје на климатске промене, посебно јер је и мојра породица видела у Аустралији разарања због шумских пожара“.

Након што је елиминисан у полуфиналу од каснијег шампиона Новака Ђоковића, Федерер није отишао на одмор, већ је учествовао на хуманитарном тениском мечу у Јужној Африци где је са Рафаелом Надалом играо пред више од 50.000 гледалаца.

Одмараће наредне две недеље, а потом ће наступити на турниру у Дубаију где ће играти и Ђоковић.

„Константно разматрам са (супругом) Мирком како да пронађемо најлакше решење за децу, а то је углавном најбоље за моју игру. Већ неколико година смо били у могућности да донесемо мало стабилности. Трудимо се да останемо на једном месту породично што је дуже могуће. Због тога сам пропустио АТП Куп (почетком јануара, прим. аут), да бисмо остали дуже у Дубаију“.