Прочитај ми чланак

Раде Богдановић: Талични Пикси није велики стручњак, Бог нас је погледао!

0

Пар дана пошто се репрезентација Србије пласирала на Европско првенство, најпопуларнији српски фудбалски аналитичар Раде Богдановић је дао опширну анализу, у којој је сабрао све утиске после овог резултата нашег националног тима, на који смо 24 године чекали.

– Одлазак на ЕУРО је сам по себи јако велики успех, поготово што имамо катастрофално стање у домаћем фудбалу. Лига нам је јако лоша, не личи ни на шта. Видите Црвену звезду на шта личи, видите Партизан на шта личи, све остале клубове. У овом моменту је репрезентација једна светлост, један сјај за општу ситуацију и атмосферу у српском фудбалу – рекао је Богдановић на почетку разговора.

Иако је Драган Стојковић Пикси сада постао први наш селектор у историји који је успео да репрезентацију одведе и на Светско и на Европско првенство, Богдановић још увек не може да се сложи да је Пикси – велики стручњак.

– То је јако добар успех, али исто тако треба рећи да нас је Господ Бог погледао, имали смо лаку групу. Пикси је талична особа, ја сам мало срео људи у животу да су тако талични, а да сад кажем да је велики стручњак, не могу то да кажем. Он јесте био велики фудбалер. Фудбалер и стручњак су две различите ствари. Драган је почео своју тренерску каријеру у Јапану, направио успех, отишао у кинеску „недођију“ код „брата“ Сија Ђинпинга кад су одлучили да направе од кинеске лиге нешто што не можете да направите – рекао је Богдановић гостујући на телевизији К1 и додао:

– Сад да га поредим са Бошковом, Ивицом Осимом, непримерено би било, па и он би сам то рекао. Али, Драган је био једна светлост, јако добра, дошао је у ситуацији када нико паметан не би дошао да води репрезентацију. Харизмом је донео јако добру атмосферу и то нам је донело пласман на Мундијал. Али, проблем је што се то није надоградило. Други сада снимају шта ви играте и онда ту дође до промене концепције, па мало тактике, па вам уђу мало у мозак, као што и Ноле (Новак Ђоковић прим.аут.) све сними на време код противника. Верујте ми да је то тако – рекао је Богдановић.

Какав би био идеални тип селектора за Радета Богдановића?

– Враћам се на Ивицу Осима. У Анталији сам са њим 2002. године провео са чак седам сати. И сада преносим из његових уста. Каже он мени: „Током 1990. године, са свих страна ударили притисак, треба да иде овај, треба онај. Ја направим списак својих 15 и кажем им – ево мојих 15, сад ви дописујте“. И то је решење – објаснио је Богдановић.