Прочитај ми чланак

Протести у Француској због пребијања српског дечака: Мбапе подржао Габријела

0

Брадати, прилично дебео полицајац, шутирао ме је чизмама у главу - преноси сајт Габријелово сведочење

Познати фудбалер Килијан Мбапе пружио је подршку српском дечаку Данијелу Јовановићу (14) који је недавно брутално претучен у акцији француске полиције приликом привођења.

– Правда за Габријела! – написао је, уз три срца, Мбапе за дечака из градића Бондија на северозападном ободу Париза, где је и сам провео детињство, и истовремено се побунио против полицијског насиља.

Габријел Ђорђевић је ухапшен у ноћи између 25. и 26. маја. Овдашњи медији преносе да је приведен око 3 сата после покушаја крађе мопеда, са још једним саучесником. Задобио је повреде главе, поломљена му је кост испод левог ока, сломљена су му три зуба.

Током ноћи, из полицијске станице су позвали породицу да им саопште да се налази у притвору, а затим је сутрадан ујутро стигао позив из болнице, пренео је и сајт „Сви Срби у Паризу“. Овај сајт преноси и Габријелово сведочење из болнице да су га полицајци приликом хапшења неколико пута ударили у лице. Истакао је да су међу полицајцима била три мушкарца и жена. Једно колено су му ставили на главу, друго на рамена, док му је жена, с плавом косом, држала зглобове.

– Брадати, прилично дебео полицајац, шутирао ме је чизмама у главу – преноси сајт Габријелово сведочење.

Породица каже да Габријел не може да једе и да све што прогута, поврати. Налази се у париској Дечјој болници „Некер“, где га сваког часа очекује компликована операција. Градоначелница Бондија Силвин Томасен је истакла да породица још не зна да ли ће дечаку успети да спасу око.

– Потпуно је скандалозно то што се догодило дечаку од 14 година. Ништа не може да оправда понашање полицајаца. Запрепашћујуће је како је уништено његово лице – истакао је Стефан Га, адвокат породице Јовановић.

У знак подршке Габријелу, а против потпуно диспропорционалне интервенције полиције, у понедељак је испред зграде Општине Бонди одржан миран протест на коме се окупило неколико десетина људи, међу којима је било и доста политичара. Међу окупљенима је био и познати фудбалер Викаш Дорасо.

– Дешава се нешто веома озбиљно у нашој полицији која је сада опасна за младе. Претпостављам да је за већину њих тешко да изађу на улицу, због страха који имају за себе и своје породице. Важно је данас бити овде у знак подршке Габријелу. Потребна нам је правда – изјавио је Дорасо пред камерама.

Породица малог Габријела сада са страхом и зебњом очекује исход лечења.

– Још смо у шоку. То може да се догоди данас и другој деци. Стоп насиљу. То је недопустиво – поручио је у изјави медијима Габријелов брат Шериф Јовановић.

Породица је преко адвоката поднела тужбу, а све треба да истражи и Генерална инспекција националне полиције.

– Ми смо Срби и нисмо желели превише да причамо о томе око нас, не желимо да због овога настану нереди, али желимо да добијемо правду – пренео је сајт „Сви Срби у Паризу“ изјаву Шерифа Јовановића.

Све се догађа у тренутку када су у Француској започели протести због полицијског насиља, после смрти тамнопутог Адаме Траореа и побуна у Америци, због страдања Џорџа Флојда.