Прочитај ми чланак

ПРОКЛЕТСТВО ХРВАТСКЕ КОШАРКЕ: Рађа напао Укића, медији Дина, а за све им крив …

0

Хрватска кошаркашка селекција није изборила пласман на Мундобаскет, а начин на који је испала хрватски медији су назвали – бруком. Рађа и Укић разменили увреде, а ту је и фамозна 1995. година

Хрватска кошарка је давно дотакла дно… И када се чини да даље нема и не може они направе још један корак ниже. Последња бламажа “коцкастих” у квалификацијама за Светско првенство је епских размера. Све је кренуло од Румуна и Холанђана, а завршило се са Пољацима и Мађарима, “кошаркашким велесилама”. Кина је километрима остала далеко, а повремени наступи Бојана Богдановића, Дарија Шарића и Ивице Зубца су само показали да хрвсткој кошарци нема спаса.

Фото Твитер

И као обично, сада је потребно пронађи кривца што комшије неће видети Светско првенство, али и Олимпијске игре. Кренуло је пребацивање лоптице, а први се јавио Дино Рађа, као и бивши капитен Роко Лени Укић.

– Ствари су много сложеније него што то изгледа на први поглед. Сваки резултат је огледало неког рада у прошлости. И ми коначно морамо да престанемо да забијамо главу у песак као нојеви и рећи како ствари стварно стоје. А то је да ми већ одавно нисмо врх европске кошарке са најбољим играчима, а без најбољих играча смо још ниже. Свако упирање прстом сада је беспредметно, јер шта имамо од тога ако признам да сам погрешио око избора селектора? Или шта има неки играч од тога да каже да сноси део кривице, или неко други? Оно што нама треба је само крвави рад, да се затворимо, покријемо ушима , да признамо да смо ту где јесмо и да почнемо да радимо“, обратио се први човек савеза Дино Рађа.

РАТ НА РЕЛАЦИЈИ РАЂА – УКИЋ – МЕДИЈИ

Није дуго требало да се огласи и Укић, који се осећа изневерено и тражи оставке челних људи савеза.

– Анзуловић није добра опција. Могао бих причати дуго о тактичким стварима које су ми чудне. Откад је он стигао на место селектора нисам разумео његове идеје. Нису дале никакав резултат. Сигурно није дорастао послу. Грешка је у људима који су га поставили. Реално је након свега да сам оде, а ако неће, онда је на челним људима да направе промену. Тако је у сваком спорту. То је нормална логика и начин размишљања. Никад није било овако лоше. На Светско првенство у Кини било је најлакше изборити пласман, јер Европа има четири места више. Формат се проширио са 24 на 32 репрезентације. Пре си морао да будеш међу осам екипа, а сада да ти је довољно међу 12. Апсолутно је кривица на челницима Савеза“, јасно је поручио Укић.

Међутим, Рађа није остао дужан Укићу, па је изнео доста ствари на рачун бившег капитена.

– Укић је могао да се жртвује, али није. Он је сам престао да буде заинтересован за репрезентацију и не знам зашто је потреба некога ко у десет година није донео ниједну медаљу да упире прстом, а да се не погледа у огледало – рекао је Рађа.

Хрватски медији су потпуно на страни Укића, па поручују да се Рађа као челник мора да угледа на Рађу кошаркаша.

– Е, па, Дино није тако. Огледало каже да је Роко Укић за Хрватску одиграо 207 утакмица, Дино је стао на 105. Роко је био на десет великих такмичења, Дино на пет. Даље, огледало каже да је Роко трећи најбољи стрелац и најбољи асистент у историји Хрватске. Но, оно због чега Року треба подигнути споменик, је што је за Хрватску играо повређен. На ЕП-у 2009. повредио је лакат и морао је играти са стезником на ком је потом нацртао коцкице. И сам нас је одвео на СП 2010. На том СП-у играо је са сломљеном кости у стопалу и био први играч репрезентације, а на Евробаскету 2013. играо је с руптуром у обе тетиве. Није се жалио. Одрадио је све до краја, чувајући најбоље противничке играче, почињу тамошњњи медији напад на Рађу и настављају да бране Укића.

– На последњем ЕП, кад је имао 33 године дошао је, погађате, опет с повредом. Овај пут леђа. И одиграо као и сваки пут, храбро и са срцем. Како је играо читаву каријеру. Приговорити Року да се погледа у огледало пуцањ је у властиту слепоочницу. Роко је, кад је ушао у тридесете године и када се играч може запитати „шта мени ово треба, одлазе колена, упропашћено лето“, долазио на свако окупљање. И крварио на сваком такмичењу. За исту ону Хрватску за коју се Дини Рађи који пут баш и није играло. Рађа се бави прозивањем хрватских легенди. И то оних који су за Хрватску играли двоструко више од њега. Уосталом, Рађа је са 28 година рекао збогом репрезентацији, Роко је играо с 33. , пише 24 сата.хр.

СИЛАЗАК СА ПОСТОЉА КАО ПРОПАСТ ХРВАТСКЕ КОШАРКЕ

И на крају поједини заљубљеници у хрватску кошарку иду толико далеко па се враћају у 1995. годину када је Југославија освојила златну медаљу. Тај Евробаскет остао је упамћен по срамном напуштању победничког постоља од стране хрватских кошаркаша у тренутку када је требала да се интонира химна „Хеј, Словени“.

Био је то силазак са победничког постоља после кога се више нису вратили. Према речима селектора Петровића одлука о силаску је била политичке природе и донета је у кабинету тадашњег председника Хрватске Фрање Туђмана. 

„Знам да је из дворане постојала телефонска веза са Банским дворима где је седео Туђман и договорено је соломонско решење. Иде се по медаљу, али ће се након тога напустити подијум. Била је то политичка одлука и гледано са ове временске дистанце, погрешна. Ја лично то никад не бих урадио“, рекао је недавно Петровић за хрватске медије.

Од тог силаска Хрватска се више никада није попела на победничко постоље. Малер, случајност, или нешто треће… Али оно што је сигурно пред хрватском кошарком су црни дани, а генерација Богдановић, Шарић, Хезоња неће видети наредна два велика такмичења.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!