Прочитај ми чланак

ПРАВДАЈУ ПРОВОКАЦИЈУ Црногорци објаснили зашто су носили зелене дресове против СРБ

0

Обе селекције нису прошле међу 12 најбољих на Европском првенству.

Рукометна репрезентација Црне Горе савладала је Србију са 22:21 у другом колу групне фазе Европског првенства, а меч је остао упамћен по провокацији наших суседа који су први пут у историји изашли на паркет у зеленој опреми.

Foto: Printscreen/Adriamedia.tv

Тим поводом се огласио Рукометни савез Црне Горе који је покушао да се „опере“ ставом да није реч о провоцирању већ о одлуци која је донета много раније, а утемељена је на „државном симболу“.

– Одлука о боји дреса у којој ће наша репрезентација наступати на Европском првенству донесена је од стране руководства Савеза на челу са председником Петром Каписодом, још у септембру прошле године – речено је „Вијестима“ из Рукометног савеза Црне Горе.

– Наиме, одабране су четири гарнитуре дресова – бела, црвена, зелена и црна. Те боје пријављене су Европској рукометној федерацији (ЕХФ) 4. октобра, након чега су потврђене 8. новембра 2019. године, а ту информацију ЕХФ је проследио свим националним федерацијама које су биле наши противници у групној фази. Боје дресова су коначно потврђене на техничком састанку одржаном 8. јануара, односно дан уочи почетка првенства.

Они тврде да би и у другој фази шампионата играли у зеленој опреми.

– Било је планирано да у једном од мечева главне фазе наша репрезентација поново наступа у зеленој гарнитури. Стога, нетачни су наводи да је та гарнитура дресова ношена само против Србије, јер је иста равноправна са свим осталим које имамо, као званичне и пријављене ЕХФ-у. Такође, нетачно је и то да је зелена гарнитура дресова коришћена због актуелног друштвеног тренутка, јер је избор, као што је већ наведено, извршен у септембру прошле године.

– Зелена боја налази се и на подлози штита на државном грбу, па као таква логично, може и да преовладава на боји дреса националног тима. Такође, и комитска застава је део наше историје које се не стидимо, већ и те како поносимо – закључује се из РСЦГ, уз напомену да голмани репрезентације већ дуже од 10 година наступају у зеленим дресовима.

Остаје отворено питање због чега Црногорци нису играли у зеленом против нпр. Хрватске, а не против Србије уколико је са Белорусијом она већ била резервисана за ривала. С обзиром да је јасно због чега су суседи носили ту опрему, а у складу са ригорознијим правилима политизације у спорту, остаје отворено питање да ли ће РСС реаговати овим поводом.

Ни Србија ни Црна Гора нису обезбедиле пролаз даље, а међу 12 иду Хрвати и Белоруси.