Прочитај ми чланак

Потреси на „југу“: Група навијача блиска Вељи Невољи отерала Прелића с трибине…

0

Након хапшења Вељка Беливука и Марка Миљковића готово да се не зна која је група главна на јужној трибини. Ипак, после пуштања Ђорђа Прелића на условну слободу, након што је одслужио две трећине казне за убиство Француза Бриса Татона, све чешће је виђан на трибинима, те се спекулисало да се управо он наметнуо као нови вођа Гробара. Да поједини навијачи не деле такво мишљење, поготово они блиски Беливуковој групи "Из принципа", најбоље говори ситуација која се догодила током утакмице Партизан-Нови Пазар.

Током јучерашње утакмице на стадиону Партизана дошло је до чарки између две групе навијача. Наиме, група навијача, која слови за фракцију блиску Вељиним „Принципима“ дошла је до Ђорђа Прелића и затражила да оде са трибине.

Кренула је расправа између окупљених навијача, поједини су Прелића назвали цинкарошем и истакли како су због њега Беливук и његови људи у притвору. Тражено је и да оде с јужне трибине. Прелић је након тога, док је још увек трајала утакмица, отишао са трибине.

Према незваничним сазнањима Нова.рс, одређене групе желе да потпуно склоне Прелића с трибине, јер сматрају да он добија подршку од стране државе, те да се он сам наметнуо као вођа, односно нису га изабрали навијачи.

Иначе, Ђорђе Прелић се на југу појавио давне 2008. године и убрзо је постао један од виђенијих Гробара. Годину дана касније, односно 17. септембра 2009. године, учествовао у нередима на Обилићевом венцу у Београду, када је убијен француски навијач Брис Татон.

Због учешћа у нередима, против Прелића је тада расписана потерница, а он је искористио прилику да побегне из земље. Ухапшен је тек 2013. године у Шпанији, након што се годинама уназад, односно у периоду након злочина, крио од истражних органа.

У међувремену је осуђен, али се о њему у више наврата писало и то јер му је казна неколико пута преиначена. Он је био првом првостепеном пресудом 2011. године, док је био у бекству, осуђен на 35 година затвора као организатор нереда навијача у којима је страдао Татон, али је ту казну умањио Апелациони суд и правоснажно га осудио на 15 година затвора.

Прелићу је казна потом још једном преиначена, и то 2018. година када је осуђен на 12 година затвора.

На слободи се нашао јуна прошле године, а како су медији навели, сплетом чудних околности. Прелић је пуштен након што је Више јавно тужилаштво у Београду напрасно одлучило да обустави кривични поступак против њега, за догађај од пре 12 година, а потом га Апелациони суд у Београду пустио на условни отпуст.