Прочитај ми чланак

Португал „осветио“ Србију: Швајцарци демолирани 6:1, Шиптари иду кући

0

Бивши шампион Европе и без поготка и нарочите минутаже Кристијана Роналда демонстрирао тактичку перфекцију у осмини финала Светског првенства у фудбалу – 6:1 (2:0).

Мада су Швајцарци озбиљна екипа после само пола сата игре на „Лусаил“ стадиону у Дохи било је јасно да је победа над Србијом, на крају групне фазе, њихов крајњи домет у Катару.

После такозваног почетног обостраног опипавања пулса, с опрезом у оба правца игре, Португалци су убацили у трећу брзину и кренули резултатски да шамарају изабранике Мурата Јакина.

Мрежу опорављеног Јана Зомера први је у 17. минуту погодио Гонсало Рамос, момак који је у шпицу стартних 11 заменио неспремног и споријег капитена Кристијана Роналда.

Добио је у шеснаестерцу лопту од Жоаа Феликса и без пардона испалио „ракету“ у ближи угао. Чувар мреже Борусије из Дортмунда није стигао ни да подигне руке на шут центарфора Бенфике.

Дуплирању вођства претходио је корнер (33), ком је кумовала грешка Фабијана Шера. Прекалкјени штопер Пепе надскочио је Мануела Аканџија и главом закуцао свој осми гол за национални тим.

Нису пулени Фернанда Сантоша имали милости према ривалу ни после паузе, напротив, незасито су наставили да опседају супротни шеснаестерац и савијају личну немоћним играчима задње линије Сајџија.

Највише продорни Рамос, ком је пошло за руком да још два пута „поентира“. Најпре тако што се правовремено убацио у простор, на додавање Диога Далота, па ћушнуо лопту кроз ноге Зомеру (51).

Да би најлепшу партију у репрезентативној каријери крунисао у 67. минуту. Жоао Феликс га је просто спојио са голом, па му тако вештом није било тешко да са петерца пребаци скроз немоћног голмана.

Између ове две егзекуције главне фигуре меча на листи стрелаца му се придружио Рафаел Гереиро. Отавио је отворио контру, Феликс је наставио до Рамоса, овај је продужио до левог бека, а дефанзивац Борусије из Дортмунда закуцао ударац под пречку (56).

Невероватно надахнуту и ефикасну ролу некадашњег првака Старог континента закључио је Рафаел Леао у 90+2 минуту. Убрзо пошто је ушао са клупе за резерве, нападач Милана се наместио у казненомм простору и „кифлом“ у даљи угао послао снажну поруку следећем изазивачу Мароку.

Мануел Аканџи је искоришћеним киксем Гонсала Рамоса у 58. минуту само подсетио гледаоце да на терену постоји још један, трагично инфериоран, тим.