Победио Федерера и Надала: Ђоковић је најбољи тенисер деценије!

0

Тениски портал tennis.com изабрао је Новака Ђоковића за најбољег тенисера у протеклој деценији.

Ђоковић је у том периоду успео да надмаши своје највеће ривале, Роџера Федерера и Рафаела Надала и освоји највећи број Гренд слем титула.

FOTO: AP

Чињеница да је пре почетка ове деценије имао само једну Гренд слем титулу, а да је од 2010. до краја 2019. освоијио чак 15, јасно говори колико је Новак био доминантан у свету тениса.

Новак је у том периоду остварио учинак од 627 победа и тачно 100 пораза, а све то урадио је у ситуацији када је публика махом била на страни његових ривала, Федерера и Надала.

Сцене са овогидишњег финала Вимблдона остаће многима у сећању, публика је била уз Федерера, али је српски ас успео да све то превазиђе и на крају изађе као победник после четири сата аи 57 минута игре.

„Ђоковић је нашао начин да победи. Тенисер који има 32 године одиграо је бројне трилер мечеве, то финале Вимблдона описао је као ментално једно од најтежих чији је био учесник“.

Новак Ђоковић
(2010-2019)

Аустралијан Опен: 54-4
Ролан Гарос: 52-9
Вимблдон: 57-5
УС Опен: 53-6
АТП Тур финале: 31-9
Укупно: 627-100

*скор победа и пораза

„Ланац догађаја тог дана – Ђоковићева победа, публика која је навијала против њега, медији преокупирани Федерером и Надалом“, све то је био сиже протекле деценије у мушком тенису. Суочен са публиком која обожава Федерера тако дуго, Ђоковић је прибеоа једном менталном трику верујући да су те овације упућене уствари њему. Они су узвикивали Роџер Роџер, а ја сам чуо Новак, Новак“, део је текста новинара Стива Тињора који говори о Новаковом успеху у последњој деценији.

Колико је Новаку било тешко сведоче и речи тениског стручњака Пола Анакона.

„Несрећа за Новака он се појавио у ери Надала и Федерера. Био је фантастичан, али тешко му је јер много не цене довољно то што је он поред њих двојице учинио“, рекао је Анакон.

Он је додао и ово:

„Новак мора да буде оно што јесте. Када је опет освојио Вимблдон више се није ни трудио да придобије било кога. Није било пада на траву, крика радости, покушаја да се слави уз публику која је била против њага. Победио је за себе. Он је шампион, просто и једноставно“, закључио је Анакон.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!