Прочитај ми чланак

Пикси: Србија разочарала, браво БиХ

0

piksi

(Б92)

Тренер Нагоје Драган Стојковић Писки одушевљен је играма репрезентације БиХ и уверен је да ће селекција Сафета Сушића сигурно играти на СП у Бразилу.

„Босна и Херцеговина оставила је најјачи утисак у квалификацијама за Мундијал. Када то кажем мислим на државе бивше Југославије, али и на комплетну европску зону квалификација. Очигледно, Сушић одлично води екипу, укомпоновао је снажан тим, а екипа има велико самопоуздање, што је битан предуслов за велике подухвате“, рекао је Стојковић.

Он је додао да је за њега Сушић, са којим је заједно играо у репрезентацији Југославије, један је од најбољих фудбалера света свих времена.

„Ко га је једном гледао на терену онда зна да не причам „свашта“. Бацао је противничке играче на главу, био је генијалац на терену. Била ми је част да на Светском првенству 1990. године за њега трчим који километар више. Знао сам за кога трчим. И данас знам, за пријатеља и човека“, истакао је Пикси.

Стојковић је признао да је разочаран резултатима Србије у квалификацијама, као и да је мислио да су Хрвати јачи.

„Разочарање је велико тим пре што се Мундијал игра у земљи фудбала, Бразилу. Изазов је био отићи тамо, али ето, ми нећемо успети. То је ствар за анализу одговорних и њима препуштам остатак коментара по овом питању. Што се тиче Хрватске мислио сам да су много јачи. Оно што сам видео од њих на утакмици са Србијом није оставило довољно јак утисак на мене. Нису довољно добри за прво место у групи, па ће, према свему судећи, у бараж“, сматра пета Звездина звезда.

Када су у питању резултати преосталих репрезентације бивше СФРЈ Пикси је рекао:

„Македонци су отписани, тешко да ће и Словенци направити нешто више. Ове две селекције нису на нивоу врхунских екипа, мада је фудбал данас непредвидив. Црна Гора је била одлична, а онда су све покварили високим поразом од Украјине. Заслужено су изгубили, те пропустили велику прилику да играју у Бразилу. Сада ће морати тежим путем до СП, али све је могуће, јер у тиму имају једног од најбољих нападача Европе Мирка Вучинића, као и Стевана Јоветића. То су фудбалери који могу да направе разлику на терену“.

Као главне фаворите на Мундијалу 2014. године Стојковић види Шпанију, Немачку, домаћина Бразил, али и Италију.

Он је истакао да између Лионела Месија и Кристијана Роналда бира Андреса Инијесту, који је за њега најпаметнији играч на свету, а незаобилазна тема била је и евентуална нова заједничка лига.

„Постоје различити коментари и мишљења. Неки кажу спас је у регионалној лиги. Не знам да ли је регионална лига нешто што би поправило стање или треба бранити националне интересе и шампионате. Очигледно је да у клубовима са простора од Словеније до Македоније нема жељеног квалитета. За такво стање крива је и катастрофална економска ситуација. Да би се формирало такмичење потребно је и зелено светло УЕФА, као и решити још нека важна питања. Ко би водио финансије, где би било седиште, у Београду, Загребу, Сарајеву? Све су то питања око којих бисмо се тешко усагласили на нашем трусном тлу”, закључио је Стојковић.