Прочитај ми чланак

Пикси: Момци, заболе вас за Хрвате!

0

piksi-maksimir-reprezentacija-srbije-reprezentacija-hrvatske-1363120652-281391(Курир)
Капитен тима из 1999. године каже да ће Србија победити у Загребу уколико играчима само фудбал буде у глави.

Пикси зна како треба с Хрватима – Меч истине за „орлове“.
Пета Звездина звезда и један од најбољих српских фудбалера Драган Стојковић (48) убеђен је да млада репрезентација Србије може да се после меча с Хрватском из Загреба врати уздигнута чела. Пикси је одиграо капитенски у окршају селекција Југославије и Хрватске у Загребу 9. октобра 1999. године, када је наш национални тим изборио реми (2:2).

♦ Како Србија треба да игра против Хрватске 22. марта?
– Најтеже је давати савете. То не желим. Видим да сви сад паметују. Биће то меч истине за Србију – или ћемо потонути, или се вратити у борбу за Бразил. По мени, морамо да добијемо!

♦ Како сте преживели увреде током утакмице?
– Једноставно их нисам чуо! Нису нас дочекали са цвећем, свашта су добацивали. Хоћеш да ти кажем народски – баш ме заболе шта су скандирали! Мене та вређања уопште нису интересовала.

♦ Каква је то утакмица била за Србе и Црногорце?
– За нас је то био фудбал и ништа више. Политика и ратови нас нису интересовали. Исто треба да се понашају и наши момци 22. марта. Само фудбал! Ако буде тако, добијамо сигурно! Значи – аеродром, хотел, тренинг, утакмица и правац кући.

piksi-maksimir-reprezentacija-srbije-reprezentacija-hrvatske-1363120652-281393♦ А за Хрвате?
– Они причају оно што мисле и што би желели! То је њихова ствар. Не треба тиме да се оптерећујемо. И 1999. године су својим играчима набили непотребан притисак. Писали су о некој историјској утакмици, па је после ремија то за њих била национална трагедија.

♦ Откуд то знате?
– Видео сам својим очима! Након утакмице ушао сам у њихову свлачионицу. Ћиро се држао за главу, тресао се, мој друг Бокшић је занемео…

♦ Може ли то да се понови?
– Утакмица јесте другачија него пре 14 година. Ми смо дошли у Загреб и узели оно што нам треба. Зато, момци, фул концентрација и што мање бомбастичних изјава. Нека они провоцирају, а ми ћемо да играмо фудбал. Волео бих да се понови да Хрвати тугују.
Српски фудбалери на ватреном крштењу код „ватрених“ Српски фудбалери на ватреном крштењу код „ватрених“

Говор у свлачионици

♦ Како сте видели инцидент између Зорана Мирковића и Роберта Јарнија?
– Није било лако издржати с десеторицом играча друго полувреме. Све то што се десило с Батом дало нам је додатну снагу да се боримо. После инцидента у свлачионици сам одржао говор. Дигао сам морал момцима, мада то није било тешко. Рекао сам: Шта је, ту је, момци, морамо да дамо више него што можемо! Не могу да нас добију и неће нас добити! Нису бољи!

Модрић је компјутер

♦ Да ли су Хрвати фаворити?
– Не бих да прогнозирам резултат. Хрвати имају одличан тим. Тај Модрић је као компјутер, игра фудбал какав волим. Срна им је мотор, нападачи добри… Али не мора да значи да ће на терену бити као оно што је на папиру.