Прочитај ми чланак

Пенал, црвени картон и чудна атмосфера – без победника у 163. дербију!

0

Фудбалери Партизана и Црвене звезде на стадиону у Хумској одиграли су 1:1 у 11. колу Суперлиге Србије.

Ово је био 163. „вечити“ дерби и укупно 52. пут да је било без победника.

После 11 одиграних кола прва на табели остала је и даље непобеђена Звезда, којој је ово уједно и први реми ове сезоне, са 31 бодом, док је Партизан други са 23 бода, колико има и Војводина.

Ово је, уједно, био други дерби у историји који је одигран пред потпуно празним трибинама, овог пута због тренутне ситуације са коронавирусом.

Обе екипе су пред меч биле суочене са проблемима – Станковићу су фалили Канга и Иванић, а Станојевићу Бајбек и Холендер.

Утакмица је почела у доста брзом ритму где су обе екипе покушале да нападну од првог минута, али су се напади углавном завршавали грешкама на средини терена.

Прва велика грешка дошла је већ у петом минуту када је млади Ераковић, штопер црвено-белих, направио кардиналну грешку.

Он је поклонио лопту Суми, а неколико тренутака касније она је завршила у ногама Стевановића – који се наместио на ударац и левом ногом савладо Борјана.

Доста проблема на старту имао је шампион Србије чија дефанзивна линија није успевала да отклони опасност.

Ређали су се напади Партизана, али без озбиљније шансе, па се нови битан моменат десио већ у 11. минуту.

Тада је Саного нехотично руком ударио Суму у око. Није изгледало као да ће то бити озбиљна повреда, али је нападач Партизана морао да напусти терен неколико минута касније.

С обзиром да се могло видети крваво око Суме било је јасно да је меч готов за њега, па га је заменио Лазар Марковић.

Средина првог полувремена била је посвећена нападима Звезде који су се ређали, али су црвено-бели углавном били неспретни када је акција требало да се заврши.

Фалчинели није искористио једну добру лопту пред Стојковићем, а Станковићеви изабраници су имали јасну тактику – контранапади противника заустављани су фауловима.

То је резултовало са чак три жута картона у првом полувремену, за Санога, Катаија и Фалчинелија.

Учестале контре домаћина у 41. минуту донеле су нову, велику шансу. Натхо је послао савршен пас за „дете“ црно-белих, али је онда уследила катастрофална реакција.

Марковић је имао метар предности над Ераковићем, али је успео и да допусти противнику да га сустигне, а онда и да изгуби лопту.

Још једном је до краја полувремена припретио Партизан, овог пута преко Асана који је са 20 метара од гола непрецизно шутирао из игледне позиције.

Најбоља прилика за Звезду дошла је у надокнади првог полувремена, а актери су били Катаи и Фалчинели.

Фалчинели се убацио у гужву и преварио Стоковића после центаршута. Голман црно-белих је „запливао“ у празно, али је Италијанов ударац главом био замало непрецизан.

Станковић је први реаговао изменом, па је пред почетак других 45 минута неприметног Гаврића заменио Спиридоновић.

У 52. минуту Звезда је имала најбољу прилику на утакмици, а до ње је „случајно“ дошао Гобељић. Њему се после доброг продора одбила опта, али је Партизан спасла статива.

Средином другог полувремена главни актер утакмице био је Катаи који је покушавао „на силу“ да постигне гол, али се Партизан добро бранио.

Бањак је имао једну сјајну прилику када је надскочио Ераковића, али је његов ударац отишао поред гола.

Мењао је и Станојевић који је желео да учврсти положан своје екипе, па је Натха и Стевановића, стрелца јединог гола до тада, заменио Смиљанићем и Лутовцем.

У 73. минуту је Станковић бацио све карте на напад када је увео и другог класичног „шпица“ Милана Павкова уместо не претерано доброг Бена.

То му се исплатило само пар минута касније када је Звезда добила пенал, пошто је Јојић срушио Санога.

Одлука Симовића је била поптуно исправна, али није се могло јасно закључити да ли је корнер којем је претходио једанаестерац био оправдано досуђен за црвено-беле.

Катаи је преузео одговорност и рутински решио ситуацију са Стојковићем за 1:1.

Нервоза је пред последњих десетак минута достигла врхунац. Звезда је наставила да све контранападе Партизана квари доста грубим фауловима, а Симовић се није либио да покаже жуте картоне.

Због тога су црно-бели изузетно фрустрирани, али већег кошкања није било.

У 89. минуту највећу шансу од другог гола на мечу имао је Асано који је из малтене немогуће позиције успео да угрози Борјана.

До краја меча видели смо и црвени картон за најгрубљег играча утакмцие Санога, који је после другог жутог напустио меч два минута пре краја.

То није омело црвено-беле да се успешно одбране до краја меча.

У наредном, 12. колу Суперлиге Србије, Партизан гостује Радничком у Нишу, а Звезда дочекује Јавор. Обе утакмице на програму су 25. октобра.