Прочитај ми чланак

„Печат“ на хајку – УЕФА суспендовала све што има везе са Русијом!

0

Европска фудбалска асоцијација (УЕФА) донела је одлуку да суспендује руске клубове из својих такмичења и за сезону 2022/23.

Извршни комитет УЕФА је наставио хајку на руске клубове и донео одлуке које су незабележене у историји фудбала.


Најпре, Русији је забрањено учешће у предстојећем такмичењу Лига нација, забрањено је и женском тиму да учествује на Европском првенству ове године, а тај састав остаје и без квалификација за Светско првенство 2023. године.

Забрана је уведена и за младу репрезентацију и Европско првенство, као и за учешће руских клубова у такмичењима УЕФА – Лиги шампиона, Лиги Европе, Лиги конференција, Лиги шампиона за жене и Лиги шампиона за омладинце.

Русије неће бити ни на Европском првенству за жене, ни на Светском, као ни у Лиги шампиона за мали фудбал, нити у квалификацијама за Светско првенство у малом фудбалу.

Руски тимови неће моћи да учествују ни у турнирима за млађе категорије, а одбачена је и кандидатура за организацију Европског првенства 2028. или 2032. године.

„То је учињено у складу са Чланом 16, тачка 2 регулативе УЕФА која наводи да сваки кандидат мора да увери да неће дејствовати на начин који би могао да угрози репутацију УЕФА или других кандидата, учесника, као ни процедуру кандидовања“.

УЕФА је навела да суспендује све клубове који представљају Русију до даљег обавештења, уз наводе да ће се пратити ситуација и постојати спремност за даље разговоре како би се разрешиле околности