• Почетна
  • СПОРТ
  • Партизан у групи са Барсом, ЦСКА, Лијетувосом, Бросеом и Бешикташом
Прочитај ми чланак

Партизан у групи са Барсом, ЦСКА, Лијетувосом, Бросеом и Бешикташом

0


У Барселони је одржан жреб за евролигашку сезону 2012/13. Душан Ивковић послао српског шампиона у групу Д

Кошаркаши Партизана следеће сезоне такмичиће се у групи Евролиге заједно са Барселоном, ЦСКА, Лијетувос Ритасом, Бросе Баскетом и Бешикташом, одлучено је жребом у Барселони.

Сви клубови осим Лијетувос Ритаса су шампиони својих земаља.

Барселона је ангажовала Анта Томића, Лијетусов Ритас је довео Немању Недовића, Леона Радошевића, Бешикташ је остао без Ерцега, Хоукинса, вероватно и Ароја, ЦСКА је јачи за Зорана Ерцега, Владимира Мицова и Арона Џексона, клуб су напустили Римунас Шишкаускас, Даријус Лавринович, Шон Меија, помињу се одласци Андреја Кириленка, Алексеја Шведа и Ненада Крстића у НБА лигу…

Пласман у Топ 16 ће изборити по најбоља четири клуба из сваке групе, а екипе ће бити подељење у две групе са по осам.

Због промене система такмичења у Топ 16, ове сезоне ће бити одиграно 64 утакмица више него лане, а новина је и да ће мечеви Евролиге на програму бити петком.

Прва фаза Евролиге је од 11. октобра до 14. децембра. ТОП 16 траје од 27. децембра до 5. априла. Четвртфинале (на три добијена меча) је од 9. до 25. априла, док ће се фајнал-фор одржати у Лондону од 10. до 12. маја.

КАЛЕНДАР
Такмичење у Евролиги кошаркаши Партизана почеће 11. или 12. октобра гостовањем у Истанбулу, где ће им противник бити шампион Турске Бешикташ.

У другом колу (18/19 октобар) у Пиониру ће гостовати вицешампион Европе московски ЦСКА, а потом следе гостовања Лијетувас ритасу (25/26 октобар) и Барселони (1/2 новембар).
У последњем колу првог дела такмичења шампион Србије ће 8. или 9. новембра дочекати немачки Бросе Баскет.
Истим редоследом, са обрнутим домаћинствима, биће одигран други део такмичења, а утакмице су на програму 15/16 новембра, 22/23 новембра, 29/30 новембра, 6/7 децембра и 13/14 децембра.

ГРУПА А
Панатнаикос
Реал Мадрид
Химки
Фенербахче
Олимпија
Квалификант

ГРУПА Б
Макаби
Монтепаски
Алба
Уникаха
Проком
Шалон

ГРУПА Ц
Олимпијакос
Каха Лаборал
Анадолу Ефес
Жалгирис
Армани
Цедевита

ГРУПА Д
Барселона
ЦСКА
Партизан
Лијетувос Ритас
Брос Баскет
Бешикташ

ДУДА ИВКОВИЋ ТРЕНЕР СЕЗОНЕ
Селектор кошаркашке репрезентације Србије, и доскорашњи стратег Олимпијакоса, Душан Ивковић, примио је у Барселони награду „Александар Гомељски“ за најбољег тренера Евролиге, пошто је прошле сезоне са Олимпијакосом постао шампион Европе.

Награду за тренера године до сада су освајали: Пини Гершон (2005, Макаби), Еторе Месина (2006. и 2008, ЦСКА Москва), Жељко Обрадовић (2007. и 2011, ПАО), Душко Вујошевић (2009, Партизан) и Ћави Пасквал (2010, Барселона).

Поред Ивковића, награду за најбоље оперативце Евролиге проглашени су власници Олимпијакоса браћа Панајотис и Џорџ Ангелопулос.

(Новости)