Прочитај ми чланак

ПАДА ОДЛУКА? Звезда шампион, Партизан, ТСЦ и Војводина у Европи

0

Титула Црвеној звезди, уједно и улазница за још један покушај пласмана у Лигу шампиона. Партизану, Војводини и ТСЦ-у из Бачке Тополе место у квалификацијама за Лигу Европе. Такав би могао да буде епилог такмичења у горњем делу табеле Суперлиге за сезону 2019/2020 уколико пандемија вируса корона потраје и не дозволи да се првенство приведе крају на терену.

Какви сигнали стижу из већине европских држава погођених кризом, плус имајући у виду да је у Србији уведено ванредно стање и да нико не може да процени докле ће трајати, сценарио делује реалан.

Фото: crvenazvezdafk.com

Иако званичне потврде нема, све околности наводе на закључак да фудбала у нашој држави, бар ове такмичарске године, неће бити. Првенство је прекинуто и ама баш нико не зна кад ће (и да ли ће) бити настављено. Ако не буде, а све смо ближи тој одлуци, онда би за правака сходно пропозицијама такмичења, била проглашена Црвена звезда, лидер на табели после 26 кола, са 11 бодова више у односу на другопласирани Партизан.

Утемељење за такву одлуку може се пронаћи у „вишој сили“. И на примеру из прошлости. Претходни пут кад је уведено ванредно стање на територији државе, такође у марту, само 1999. године, услед напада НАТО снага, првенство тадашње Југославије је прекинуто. Тад после седам пролећних кола, чији је врхунац био вечити дерби, у коме су Црвена звезда и Партизан играли нерешено (2:2), само четири дана пре почетка рата. Првенство је заустављено, а за шампиона је проглашен Партизан, у том тренутку лидер са два бода више од Обилића (66:64).

Фудбал у нашој земљи памти још једну обуставу сезоне, сличну овој. Десила се пре 48 година. Тад је на територији СФРЈ избила епидемија великих богиња (вариола вера), народ је такође био у страху, паници, затварале су се школе, факултети, није било спортских надметања, али је све трајало релативно кратко, пошто је за само десет дана око 1.850.000 људи примило вакцину и ситуација се смирила.

Фудбал је патио само у периоду од 19. марта до 16. априла. Непуних месец дана, али је првенство настављено према плану и на крају је титулу, испред Црвене звезде, освојио Жељезничар из Сарајева.