Прочитај ми чланак

Откривено како су намештани мечеви у Србији

0

У претходних пет година је УЕФА послала 81 упозорење због сумњивих утакмица у Србији, а сада је откривено и како се намештају мечеви у нашој земљи.

У претходних пет година је УЕФА послала 81 упозорење због сумњивих утакмица у Србији, а сада је откривено и како се намештају мечеви у нашој земљи.

Foto: Printskrin Jutjub/Prvaliga Srbija

Највише таквих случајева је било од 2017. до 2019. године, а најмање два пута је изречена дисциплинска казна.

Борац из Чачка је кажњен јер су се поједини играчи кладили да ће изгубити против Железничара из Панчева (поражени са 1:0) и да су на томе добро зарадили, сазнаје „Недељник„.

Исти извор наводи да се сумња да су се фудбалери Јагодине и чланови руководства кладили да ће изгубити са три гола разлике од Трајала, а тај меч је победом тима из Крушевца са 3:0.

Трећи случај је покренут због утакмице Трајала из Крушевца и Слоге из Краљева, али је овде ситуација још деликатнија јер се сумња да су у намештању учествовала службена лица – судије, можда и делегати.

Делегат сусрета је суђење оценио као добро, иако су оба клуба оштећена одлукама судија.

Светислав Бата Ђуровић је од 1. јануара постао официр за интегритет ФСС, а од тада се ствари мењају. Он је од 2008. до 2013. године био начелник Службе за борбу против организованог криминала, а имао је и међународних успеха попут откривене слике Пола Сезана „Дечак у црвеном прслуку“.

Објаснио је шта је неопходно да би се спровела истрага.

„Потребно је не само открити већ и спровести истрагу и прикупити доказе, сам ФСС без помоћи и сарадње са свим члановима фудбалске организације и заинтересованим странама неће постићи потпуну ефикасност у откривању учесника који се баве намештањем фудбалских утакмица или било којом другом нерегуларношћу“, изјавио је Ђуровић.

Истакао је да ФСС има добру сарадњу са државним органима, те да је ФСС доставио информације тужилаштву и иницирао покретање случаја о намештању утакмица.

„Сарадња са УЕФА је врло добра и сматрам да ће у наредном периоду бити веома интензивна. Уефа нам нуди помоћ како у изради правног оквира, превенције, едукације, мониторинга, истраживању случајева, тако и другим областима које помажу у откивању и доказивању нерегуларности. УЕФА је веома заинтересована за све случајеве који су покренути како на основу њихових информација тако и оних које је ФСС иницирао на основу сопствених информација“, објаснио је Ђуровић.