Прочитај ми чланак

Оштро писмо премијера Аустралије, не каје се због поступања према Новаку

0

Скот Морисон, премијер Аустралије, огласио се месец дана након што је Новак Ђоковић депортован из Аустралије, а у одговору је евидентно да се не каје због иједне ствари кроз коју је морао да прође најбољи тенисер планете.

Морисон је потврдио да није променио став о контроверзном случају одузимања визе Новаку Ђоковићу.


Први човек Аустралије послао је писмо РТС и на почетку је навео управо оно што готово непрекидно понавља два месеца.

„Аустралија има строге законе и правила о граничној безбедности и нико није изнад њих!“, стајало је у одговору Морисона.

Како наводи РТС Морисон је затим навео читаву хронологију дешавања са Новаком, а ниједном речју није изразио жаљење због агоније кроз коју је прошао најбољи тенисер света уочи Аустралијан опена.

Нема ниједне речи самокритике због неодговарајућег поступања аустралијске власти према Ђоковићу, што је касније потврдио и Федерални суд Аустралије, када је донео одлуку да се Новак „ослоби из полузатвора у хотелу „Парк“ у Мелбурну“.

Расправа у Парламентарном комитету пре два дана потврдила је да је било много неправилности у овом случају.

Валидност визе је додатно оснажена када је постало јасно да није визу Новаку одобрио компјутер по аутоматизму, већ да су то учинили службеници Министарства за имиграцију и Минисарства унутрашњих послова.

Постављено је и логично питање на седници Комитета: Зашто Новак није праћен уколико се тврдило да је опасан.

Званичник Министарства је потврдио да је Новак био надзиран током боравка на овом континенту, потврдио је и евидентно да су камере и хеликоптери пратили сваки његов тренинг у Мелбурну.

Морисон је у одговору српском медију потврдио да оправдава одлуку свог министарства за имиграције Алекса Хока о протеривању Србина.

„Министар је донео такву одлуку на бази заштите јавног интереса.“

Одлука о депортовању донета је на спекулацијама да би Новак могао да подстакне талас протеста против обавезне вакцинације у Аустралији.

Трент Цимерман, парламентарац из редова Либералне партије Морисона, изјавио да се није вакцинисао, те да то „никада неће учинити јер обавезна вакцинација угрожава слободу избора“. Уследила је нимало неочекивана порука премијеру Морисону.

„Шта ћете са Цимерманом, да ли ћете и њега да протерате у Србију?“

Премијер Морисон је у писму српском медију нагласио да су се грађани Аустралије много жртвовали у борби против пандемије и да „са правом очекују да резултати те жртве буду заштићени“.

„Уверевам вас да ћемо се врло брзо вратити нормалном животу и да ћемо победити не само ковид 19 него и све друге вирусе којима ћемо бити изложени“, написао је Морисон и завршио писмо политичком поруком да је све то „остварено тешким радом и жртвовањем Аустралијанаца, који су, у огромном броју, прихватили вакцинацију и тако заштитили себе и заједницу“.