• Почетна
  • СПОРТ
  • „Орлови“ положили испит на Кипру, друго полувреме рецепт за Загреб!
Прочитај ми чланак

„Орлови“ положили испит на Кипру, друго полувреме рецепт за Загреб!

0

Фудбалска репрезентација Србије савладала је Кипар у Никозији са 3:1 у пријатељској утакмици, првој званичној у 2013. години. Двоструки стрелац за „орлове“ био је Душан Тадић, питање победника решио је Душан Баста, док је домаћу селекцију у вођство довео Макридис.

Био је ово први меч „орлова“ ове године уједно и једина провера пред гостовање Хрватској у наставку квалификација за Мондијал у Бразилу. Испит су положили, што је било јако битно, јер су „коцкасти“ послали јасну поруку убедљивом победом над Јужном Корејом од 4:0.

Србија је прва припретила у трећем минуту када је Тадић центрирао са левог крила, али су домаћи дефанзивци избацили лопту у корнер. Након ударца из угла севнула је контра Кипрана, а Ивановић је исправио првобитну грешку и отклонио опасност.

Ђуричић се вратио на позицију иза нападача и у деветом минуту се ослободио два чувара, шутирао са дистанце, али је лопта отишла поред леве стативе. Након тога се играло доста мирно, утакмица је била права пријатељска, а да су „орлови“ за противника имали неку озбиљнију екипу, не би се баш добро провели у првом полувремену.

Право ниоткуда Кипар је повео у 19. минуту. После акције по десној страни уследио је центаршут, играчи у одбрани нису знали где ко треба да стоји, Ивановић је заборавио Харалабидиса који је вратио лопту до Макридиса, а он ударцем по средини савладао Стојковића.

У првих пола сата фудбалери Србије нису имали праву прилику, а игра им је била додатно успорена после примљеног гола. Одличну прилику за изједначење имали су Михини пулени у 30. минуту – Кузмановић је пронашао Тадића, он повукао ка средини и упослио усамљеног Тошића на десној страни, а он из прве траљаво шутирао.

Као што су Кипрани повели, тако су „орлови“ изједначили, када се то најмање очекивало. Дебитант Ђурђић је пресингом натерао ривала на грешку на око 30 метара, Ђуричић је одмах избацио Тадића искоса по левој страни, а везиста Твентеа прецизним ударцем из прве погодио мрежу за 1:1.

Много боље су Михини пулени заиграли у наставку. Прилику су прво добили Филип Ђорђевић, Рукавина, Радовановић и сулејмани, који су унели преко потребну свежину у игру. Управо је нападач Ајакса у 48. минуту са леве стране убацио лопту пред петерац, двојица дефанзиваца Кипра су се сударила, а Тадић неометан погодио за 2:1.

Двоструког стрелац је нешто касније заменио Душан Баста, што је био прави потез. Некадашњи бек Звезде је са Рукавином правио доста проблема противнику по десној страни и из једне такве акције повисио на 3:1 у 54. минуту.

До краја није било изгледнијих прилика за још неки погодак, Стојковић је укротио једини опаснији ударац, а Михајловић је могао да види оно што му је потребно да постави тактику за освајање бод(ова) на Максимиру 22. марта.

Пријатељска утакмица:
Кипар – Србија 1:3 (1:1)
Стадион: ГСП у Никозији, судија: Атанасиос Јакос (Грчка).
Стрелци: Макридис у 19. минуту за Кипар, Тадић у 30. и 48. и Баста у 54. за Србију.
Кипар: Јоргалидес, Хараламбус, Сиелис, Жуниор, Николау, Хараламбидис (од 66. Аврам), Марангос, Макридис, Солому, Христофи (од 61. Ефрем), Сотерију (од 74. Митидис).
Србија: Стојковић, Ивановић (од 46. Рукавина), Коларов, Настасић, Томовић, Кузмановић (од 74. Крстичић), Петровић (од 46. Радовановић), Ђуричић, Зоран Тошић (од 46. Сулејмани), Душан Тадић (од 54. Баста), Ђурђић (од 46. Ђорђевић).

(Блиц)