Прочитај ми чланак

ОД НАРОДНИХ ПАРА Основан Савет за спорт, министар Зоран Гајић председник

0

Савет за спорт Републике Србије основан је на седници у Палати Србија, а једногласном одлуком свих 35 чланова за председника је изабран министар спорта Зоран Гајић.

Оснивачкој седници Савета за спорт присуствовао је велики број истакнутих спортских личности, како бивших спортиста, тако и стручних лица из области науке о спорту и медицине спорта, између осталих Божидар Маљковић, Предраг Даниловић, Давор Штефанек, Ненад Боровчанин, Драган Гале Јовић, Жељко Трајковић, Жељко Танасковић, Драган Атанасов, професор Владимир Копривица и други.

Foto: Youtube

Национални Савет за спорт ће предлагати и пратити имплементацију мера за развој српског спорта, координисати и успостваљати комуникацију између свих укључених страна у циљу наставка позиционирања на међународној такмичарској сцени, помагаће у идентификовању и развоју стратешких приоритета и пружати помоћ при тумачењу релевантних прописа, радиће на унапређењу учења у специјализованим областима развоја спорта, укључујући менаџмент и на спровођењу специјализованих курсева за професионалног тренера и истраживања на различитим нивоима спорта.

„Веома сам срећан због формирања Националног савета за спорт јер ћемо третирати спорт као једну велику интегралну целину. Искрени да будемо до сада смо сви ми који се бавимо организацијом у спорту углавном гледали финансијски моменат и нешто мало правне регулативе и инфраструктуре, текуће програме итд…“, рекао је министар Гајић.

Међутим, ако говоримо о спортистима, реквизитима, методици тренинга, квалитету тренажног процеса који представља личност тренера, усавршавање, едукација и све то што се назива методологија спортског тренинга некако је било скрајнуто, не у други, него у 22. план, навео је Гајић.

„Хоћемо да ауторитетом свих чланова Спортског савета, њиховом спортском историјом, успесима, њиховом мотивацијом, да помогну српском спорту, а верујте нико није одабран да буде овде про форме. Успели смо да се договоримо са свим тим људима да заиста буду активни, чланство је почасно, нема никаквих принадлежности, осим духовних, стваралачких, тако да очекујемо много нових идеја, а отприлике основне правце знамо. Пре свега методологија тренинга, инфраструктурни и здравствени проблеми, имаћемо још неколико радних група које ће моћи дубоко да уђу у проблематику оних ствари које су релевантне за комплетну пирамиду нашег спорта, а она се састоји од физичког васпитања млађих категорија, масовности која треба да да врхунски квалитет, а касније и зрелом добу обезбеди рекреацију или здавствено бављење физичким вежбањем, истакао је Гајић.