Прочитај ми чланак

Очајан дан за Новака: Поражен, беснео на судију, људе у боксу и навијаче

0

Српски тенисер Новак Ђоковић изгубио је у четвртфиналу Мастерса у Риму, а бољи од њега био је Холгер Руне са 2:1, по сетовима 6:2, 4:6, 6:2.

Меч је трајао два сата и 17 минута, а прекинут је на више од сат времена због кише. Новак је био без енергије, није имао ни емоције, те је од почетка меча све слутило на његов пораз.

Руне ће у полуфиналу играти против бољег из дуела Каспера Руда и Франциска Серундола.

Ово је први пут још од 2004. године да ни Ђоковић ни Рафаел Надал неће играти бар у финалу Мастерса у Риму. Новаку ће овај пораз утицати и на бодовни салдо, пошто ће изгубити 820 АТП поена, пошто је прошле године за титулу освојио 1.000. Такође, Србин није искористио прилику да обори сопствени рекорд по броју титула на једном мастерсу, те је у Риму остао на шест.

И пре почетка турнира у Риму било је јасно да ће Новак изгубити прво место на свету, јер је Карлосу Алкаразу било довољно само да се појави у Италији.

Оно што јесте забрињавајуће је ниво Новакове игре, који није био висок ни у једном од мечева, а ово му је била последња припрема пред Ролан Гарос и поход на 23. гренд слем титулу.

Кренуо је очајно Ђоковић и већ у првом гему наговестио да ћемо гледати један од најлошијих сетова које је одиграо у последњих неколико година. Недостатак првог сервиса, катастрофалан број неизнуђених грешака и недостатак било какве идеје најбоља су слика онога што смо видели.

Руне је лако направио брејк и одмах наметнуо свој ритам игре, а чини се да је преломни тренутак био у другом гему.

Новак је имао прилику да одмах врати брејк и изједначи, али су уследиле две грешке и два добра сервиса Данца, те је потврдио одузет сервис.

Уследила је његова потпуна доминација у наставку првог сета. Иако је Ђоковић смањио на 2:1 и освојио први гем, уследила је серија и нови брејк Рунеа који је поново одузео сервис српском тенисеру.

Мало је фалило да у потпуном налету и трећи пут направи брејк, али је успео Ђоковић да на кратко пролонгира борбу и поврати сампоуздање.

Није то поколебало Рунеа да заврши први сет у своју корист, али делује да је било значајно за Ђоковића што је узео макар два гема.

Српски ас је много боље заиграо у наставку, али је проблем са боловима у лакту почео да прави проблеме.

Освојио је први гем на свој сервис, исто као и Руне, а онда се суочио са брејк лоптом. После велике борбе је успео некако да издржи и сачува сервис, али је морао да затражи помоћ лекара.

Након кратке паузе и таблета против болова, Новак је наставио меч, а убрзо заиграо и много боље. Још једном је сачувао сервис, а онда после бизарног сплета околности дошао и до брејка.

Руне је водио 40:30 и после једног дубоког ритерна Ђоковића стао, јер је сматрао да је лопта отишла у аут. Судија је сишао и одлучио да је била добра, па је Данац изгубио поен, а затим и гем, али се касије испоставило да је Лајани направио грешку на штету Данца.

Ђоковић је искористио ситуацију повео са 5:2 и чинило се дошао на корак од изједначења. Тада је побеснели Руне затражио медицински тајм-аут и све време се свађао са судијом, али је после паузе заиграо феноменално и убрзо узвратио брејк.

У том тренутку је појачала и киша, и убрзо је дошло до прекида. Ђоковић је повео са 0:30 на сервис ривала, када је Руне затражио да се меч заустави што је након провере и урађено.

Пауза је траја сат и осам минута, а Новак је за то време санирао физичке проблеме и изашао мотивисан на терен. То се видело одмах у два наредне поена, којим је закључио сет у своју корист – 6:4.

Почетак трећег, одлучујућег сета био је поново проблематичан за Новака, иако је крајем прошлог деловало да је изашао из кризе.

Одмах је Ђоковић претрпео брејк, пре свега због својих грешака. Није проналазио Србин праве начине да пробије Рунеа, који није много грешио, а одличнно се бранио.

Фалило је и енергије Новаку, који је имао 30:30 на сервис ривала, али није успео да стигне до брејка.

У наредном гему Новак се свађао са судијом који га је опоменуо због прекорачења времена при сервису. Судија је узвикнуо резултат неколико секунди пре прекорачења времена, па је то збунило Новака који му је рекао „чему драма?“. Опет је Србин превише грешио и дозволио ривалу нови брејк.

Побеснео је Новак у тим тренуцима, викао је на људе из свог бокса да му нису потребни и да немају менталну снагу, те да сва решења мора да проналази сам. На крају наредног гема, који је опет узео Руне добрим ударцима, Ђоковић је тражио да се поједини навијачи избаце са трибина, али му та жеља није услишена.

Без много муке је српски тенисер узео два гема на свој сервис, али је Руне добрим сервисом стигао до гем од победе. У последњем гему је било драме, Новак је имао брејк лопту, али је није искористио и ту је био крај.