Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ ЗА ДЕСЕТУ ТИТУЛУ: Фенербахче сломио Жалгирис

0

Екипа српског стручњака у полуфиналу савладала Лтивански тим - 76:67. Меч преломио сјајни плејмејкер са 19 поена

МОЖДА је Шарунас Јасикевчијус хибрид Жељка Обрадовића, али је прерано за поређење са легендарним српским тренером, који ће у недељу (20.00) ловити своју десету евролигашку круну у 12. учешћу у финалу са пет различитих тимова. У првом полуфиналу фајнал-фора Евролиге у Београду, генералски сигурно вођен руком најтрофејнијег тренера у Европи, Фенербахче је пробудио из сна литвански

Жалгирис (76:67) и дошао на корак од одбране круне освојене прошле године у Истанбулу.
Искуство Обрадовића и Фенерових играча на финалним турнирима, који увек носе упозорење о пажљивом руковању, прожимало је већи део не посебно допадљиве игре у првом полувремену. У судару два одбрамбена тешкаша, турски тим хранио се почетном тремом противника, коме је било потребно више од пет минута да првим поенима из игре сруши менталну дебитантску барикаду. У том пробоју помогао је можда и прекасни улазак нашег Мицића, који је са две асистенције унео мало реда у хаотичну организацију напада Жалгириса.

ФЕНЕРОВА ПРАТЊА: БОГДАН, БЈЕЛИЦА И ЈУДО

КАО што је и било најављено, међу многим познатим гостима у “Штарк арени” били су и српски НБА репрезентативци Богдан Богдановић и Немања Бјелица, обојица бивши играчи Фенербахчеа. Друштво у ВИП реду правио им је још један доскорашњи кошаркаш турског тима, прошлогодишњи МВП фајнал-фора у Истанбулу Екпе Јудо, који игра за Јуту Џез.

Међутим, Обрадовић је ласерском прецизношћу секао најјаче спојеве стратегије свог ученика Јасикевичијуса. Размонтирана је војничка дисциплина Жалгириса, који је у првих 20 минута изгубио чак 12 лопти, док су Милакнис и Јанкунас као две трећине водећег трија у сезони “одстрањени” са терена “Штарк арене”.

Иако је у неколико наврата имао двоцифрену предност, ни Фенер на терену није изгледао као тим који је прошле године ауторитативно зграбио пехар на фајнал-фору у Истанбулу. Заправо, у полуфиналном мечу са Жалгирисом “пуштао” је само секвенце тадашњег шампионског филма. Трибине већински униформисане навијачима у жуто-црном подрхтавале су када су Датоме и Али (Диксон) погађали у ломљивим тренуцима за Шарасову дружину, која је приласком на два поена заостатка показала да никад не губи ратнички менталитет свог тренера.

У последњих десет минута са клупе Фенера није устајао Гудурић, који је пре тога купио прве мрвице искуства у оваквим мечевима, али је Калинић био на терену због срца јачег од великих проблема с повредама ове сезоне. Покушали су Литванци да у завршници испишу још једну страницу овосезонске бајке, али је Обрадовићева армија једноставно била прекрупан и претврд залогај за Шарасове момке, још зелене за специфичности финалних турнира Евролиге.

ЕРДОГАН СТИЖЕ НА ФИНАЛЕ

ПОЛУФИНАЛНУ утакмицу Фенербахчеа и Жалгириса уживо је пратила председница Литваније Далија Грибаускаите, што је само још једна потврда да је кошарка национални спорт у овој балтичкој земљи. Са њом је био легендарни Арвидас Сабонис, председник Кошаркашког савеза Литваније.
На финални меч у недељу, у којем Фенербахче брани евролигашку титулу, у Београд долази председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.