Објављен Звездин финансијски извештај, дуг је 34.5 милиона: Стигло упозорење…

0

На сајту Агенције за привредне регистре објављен је финансијски извештај црвено-белих

Финансијски извештај Црвене звезде за 2018. годину објављен је на сајту АПР-а. У њему се надоди да је дуг Звезде, закључно са 31. децембром 2018. године, 34.348.500 евра! Заправо, наводи се да је укупан дуг 45.5424.516 евра, али и да ту и нераспоређени добитак од 11.176.016 евра, чиме се долази до цифре од 34.348.500 евра.

У извештају је и упозорење ревизора Милована Поповића, који је потписао финансијски извештај.

Он наводи забринутост да овакво стање, где клуб послује са великим недостатком трајног капитала и обртних средстава, као и да су краткорочне обавезе клуба веће од обртне имовине, изазива сумњу у способност клуба да настави са пословањем по начелу сталности пословања правног лица.

 

Фото: апр.гов.рс

– Овакво стање указује на постојање материјално значајних неизвесности које могу да изазову значајну сумњу у способност Клуба да настави са пословањем по начелу сталности пословања правног лица. И поред наведених чињеница, Клуб је у последњих неколико година, а нарочито у 2016, 2017. и 2018. години остварио значајан приход од УЕФА за европска клупска такмичења, као и од продаје права на регистрацију играча.

 

– Руководство сматра да ће у наредном периоду Клуб остварити позитиван пословни резултат који ће бити резултат планираних следећих акција: наставак остварења значајног приходовања од продаје права на регистрацију играча, отпис дела обавеза од стране повериоца, остварење нових спонзорских уговора, диверсификација извора прихода и слично. Могућности побољшања финансијског положаја Клуба су ограничене и готово у целости зависе од горе наведених планираних акција Клуба. Наше мишљење не садржи резерву по овом питању – наводи се у финансијском извештају.

Фото: апр.гов.рс

Занимљиво је да је Звезда прошле сезоне имала огромне приходе, који су дуплирани у односу на 2017. годину, због уласка у Лигу шампиона и неколико великих трансфера од продаје играча, али су расходи били утростручени у односу на 2017. годину

Иако је око 60 милиона евра унето у клуб у току прошле године, према изјавама генералног директора

Фото: апр.гов.рс

Звездана Терзића, што од Лиге шампиона, што од продаје играча, клуб је имао озбиљан минус. Прошле године су пословни расходи били 51.072.635 евра према Финансијском извештају.

Подсетимо, Звездан Терзић је недавно рекао да је дуг Црвене звезде око 14 милиона евра, и већ тада је најавио да књиговодствено постоје другачији подаци.

– Веома важно је истаћи и да Црвена звезда већ пету годину заредом завршава са позитивним финансијским резултатом. Нето новчани дуг Црвене звезде се смањује сваке године. За разлику од јуна 2014. године када је дуг износио 53 милиона евра, у децембру 2018. године дуг је 14 милона евра – казао је Терзић.

– Нето новчани дуг клуба на дан 31.12.2018. године износи око 14 милиона евра. Књиговодствени дуг са датумом 31.12.2018 је у односу на реалан дуг већи, али, како би се избегла забуна, треба знати да су то књиговодствене обрачунске категорије које се не плаћају – напоменуо је директор клуба из Љутице Богдана недавно.

Телеграф је контактирао Звездана Терзића да прокоментарише Финансијски извештај, а он је остао при речима које је изговорио на Скупштини Звезде, да је реалан дуг Звезде око 14 милиона евра и да је он значајно мањи од оног који је књиговодствено заведен.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!