Прочитај ми чланак

НОВЕ ВЕСТИ ИЗ ИТАЛИЈЕ Михајловић у болници три недеље, лекар говорио о шансама

0

Синиша Михајловић, тренер Болоње, задржаће се три недеље у болници колико траје прва фаза лечења његове опаке болести. После сазнања да има леукемију, Миху чека дуготрајна борба, а у наредних неколико недеља лечење изискује константан надзор доктора.

Од првог дана Михајловића прати доктор Микеле Каво, један од водећих италијанских стручњака и директор Одељења за хена Институту матологију „Санта Орсоло“ у Болоњи.

EPA/ANGELO CARCONI

– Не могу се излечити све врсте леукемије, али неке, чак и акутне, могу да буду побеђене. Што је пре откријемо то смо у већој предности. Чак и код оних где није могуће потпуно излечење, данашњи лекови могу значајно да продуже животни век. Сви који болују од леукемије морају да буду свесни да живимо у периоду великих научних достигнућа. Постоје велики успеси у терапији многих болести рака коштане сржи. Данас радимо ствари које су пре само десет година биле незамисливе. Никад нисмо били бољој позицији- рекао је Каво за италијанску „Републику“.

Угледни лист је његове речи тумачио као врло охрабрујуће, готово обећавајуће да ће у Михајловићевом случају опака болест бити савладана. Каво, међутим, није желео конкретно да говори о српском тренеру и његовом стању на почетку лечења.

– Морам да сачувам апсолутну дискрецију мог пацијента. Он је тај који ће одлучити да ли ће, када и колико информација поделити са јавношћу. Могу само да поновим оно што говорим свим пацијентима. Нада у излечење један је од најважнијих елемената процеса лечења, а у данашње време заиста имамо разлога за наду – истакао је Каво.

Угледни италијански доктор објаснио је, такође уопштено, да је данас могуће одредити персонализовану терапију.

https://twitter.com/BombeDiVlad/status/1151242848743899141

– Постоје велике разлике у леукемијама, које могу бити хроничне или акутне. Али данас постоји могућност одабира циљаних лекова и персонализаци је терапије, уз помоћ техника молекуларне биологије. Наш институт је центар за употребу генетски модификованих лимфоцита за препознавање и убијање ћелија рака. То омогућава да се превазиђу неки проблеми који су се појавили код хемотерапије, посебно развој неких отпорности на лекове – нагласио је Каво.

Подсетимо, синић је Синиши стигла подршка и од најватренијих навијача Црвене звезде који су му се обратили транспарентом и поруком: „Синиша издржи“.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!