Прочитај ми чланак

Новаков скандал покренуо лавину, ослобођени мигранти после година ропства

0

Илегални мигранти из хотелског имиграционог притвора у Мелбурну пуштени су на слободу.

Осам миграната изашло је из притвора у ком су провели до девет година. Истог оног притвора у ком је био и Новак Ђоковић у мелбурншком хотелу „Парк“.Укупно се на слободи нашло двадесеторо људи из неколико имиграционих центара и одобрене су им такозване „бриџинг“ визе којима ће моћи да се крећу и живе нормалније док трајније не реше свој статус у Аустралији.

Тануш Селвараса, један од оних који су ослобођени после година ропства у законском „вакууму“, срећан је због ове чињенице.

„Ово је победа не само за нас, већ и за све оне који су се борили за нашу слободу“, каже он, а преноси аустралијски СБС.

Доктор Грејем Том, саветник у Амнести Интернешнелу из Аустралије каже да су ослобођени људи прошли многе трауме за године притвора.

„Три месеца откако су светски медији гледали Новака Ђоковића како долази и одлази из притвора у Парк хотелу, мигранти који су уз њега били и који су држани годинама су коначно слободни. Тужно је да су неколико година држани непотребно по хотелима у Аустралији, после година по острвима и ван обала“, констатовао је Том.

Случај ових миграната, нарочито оних у Мелбурну нашао се на удару јавности када је у притвору са њима завршио Ђоковић.

Србину су аустралијске власти у јануару укинуле визу јер није вакцинисан против коронавируса, а дошао је у Мелбурн да би одбранио титулу са Аустралијан опена.

Иако се иницијално пријавио за медицинско изузеће, виза му је свеједно укинута одлуком Пограничних снага.

Док ту одлуку није оборио на суду, Ђоковић је био данима у притвору у Мелбурну.

Визу му је затим укинуо министар за имиграциона питања Алекс Хок, Федерални суд је ту одлуку потврдио и Ђоковић је морао да напусти Аустралију.

Тих дана су трајали протести и за ослобађање Ђоковића, али и осталих који су се нашли у притвору по више година.

Покренута је шира јавна полемика, а мигранти су постепено почели да буду пуштани на слободу, па су се неки од њих и захваљивали Ђоковићу, иако непосредно није могао да учини ништа ни за себе, ни за њих.