Прочитај ми чланак

Новак: Вакцина?Одлучио сам да је за сада не примим,спреман сам да сносим последице

0

"Вакцина? Нисам искључив, све је у животу могуће, видећемо како ће се развијати ситуација. За сада сам одлучио да не примим вакцину, спреман сам да сносим последице. Закључио сам да је тако у овом тренутку боље по мене", рекао је најбољи светски тенисер Новак Ђоковић у интервјуу за РТС.

Осим о вакцини, Новак Ђоковић је причао о другим темама, а на самом почетку разговора дотакао се финала Аустралијан опена између Рафаела Надала и Данила Медведева.


– Није ми било лако да гледам финале Аустралијан опена, јер сам желео да будем тамо и да се борим за трофеј. Гледао сам, иако нисам имао жељу да то радим. Пошто су супруга и син гледали и навијали, био сам уз њих и гледао, мада нисам гледао цео меч, који је трајао дуго – истакао је Ђоковић.

Први рекет света је истакао да је током меча потпуно искључио емоције.

– Био сам неутралан, јер ко год да је победио – ја сам изгубио. У мени је превладала жеља да будем на терену, зато сам хтео да се дистанцирам од емоција током меча.

Говорећи о свим дешавањима из Аустралије, истакао је да није љут на тамошњи народ.

– Доживео сам много лепих ствари у Аустралији, немам ништа против народа Аустралије. Имам лепу везу са љубитељима спорта, а сами резултати су доказ како се осећам када одем у Аустралију. Тешко је заборавити све што се дешавало, желим да се вратим у Аустралију и да играм поново на „Род Лејверу“, који је мој најуспешнији стадион у каријери.

Вратио се Ђоковић на крај децембра, када се и тестирао на коронавирус.

– Дан након што сам сазнао да је кошаркаш Барселоне позитиван, а све то после меча између Црвене звезде и Барселоне, превентивно сам отишао да урадим ПЦР и антигенски тест, иако нисам имао симптоме. Антигенски тест је био негативан, па сам зато и отишао да деци уручим трофеје. ПЦР тест ми је стигао након завршетка самог догађаја, а он је био позитиван. Да сам знао да сам позитиван, сигурно не бих отишао на тај догађај.

Интервју за „L’Ekip“ – грешка

А онда – и покајање зато што је ишао да ради интервју за „L’Ekip“, иако је био позитиван.

– Тај интервју је био грешка. Мени је та награда била много значајна, пре одређеног времена смо се договорили да ће тог дана да се догоди интервју, јер смо претходно одлагали. Ја сам дан пре сазнао да сам позитиван на коронавирус, размишљао сам шта да радим, одлучио сам шта сам одлучио. Носио сам маску нон-стоп, држао сам дистанцу, осим у оном тренутку када сам се сликао… Нико се није заразио. Али, опет, када се све узме у обзир, грешка је и поставио сам се себично. Сви правимо грешке, али не очекујем да ће ми сви опростити. Схватам да има много људи који ће ме осуђивати.

Новак је причао о самом одласку у Аустралију и медицинском изузећу…

– Васпитаван сам и одрастао сам у окружењу где се вреднује искреност. Тако сам и поступио. Уочи одласка у Аустралију моје име се провлачило у медијима и нагађало се да нисам вакцинисан. Трудио сам се да задржим свој став и статус о вакцинацији, то је само моја ствар. Никада нисам мислио да о томе морам да причам јавно да бих играо тенис.

О самом боравку у Аустралији и смештању у имиграциони хотел…

– Многи су тамо затворени по девет година, тако да је мојих седам дана ништа. Ја сам хтео да их посетим, али ми је то било онемогућено. Њима је било тешко, то је глобални проблем, надам се да ћемо наћи решење, јер ти људи заслужују да имају кров над главом.

Имао је Новак и подршку испред миграционог хотела…

– Дошли су многи људи да ме подрже, хвала им на томе. Разлог зашто желим да се вратим у Аустралију, јесте да поред тога што желим да играм, желим и да се тим људима захвалим.

На питање да ли би могао до трофеја да му је допуштено да игра на Аустралијан опену, Новак није дао конкретан одговор, али…

– Ништа у животу није гарантовано. С обзиром на историјске резултате које сам имао у прошлости, свиђале су ми се моје шансе и ове године. Сваки пут када закорачим на терен у Мелбурну, осећао сам се као у свом дворишту. Из поштовања и према Надалу и свих осталих тенисера, не бих се устручавао да кажем да бих освојио турнир, јер ништа није гарантовано. Али сам свакако имао добре шансе.

Зашто се тек сад Новак огласио?

Истакао је Ђоковић због чега је ћутао до сада.

– Зашто се нисам раније огласио? Поштовао сам Аустралијан опен и моје колеге. За мене је тенис спорт, изнад сваке политике је. Жао ми је што сам привукао пажњу на себе, нисам то желео, али се једноставно тако догодило.

Помоћи слабије рангираним тенисерима

Новак је причао и о конфронтацији са АТП-ом, будући да је постао део организације ПТПА. Све је урађено, како је рекао Ђоковић, да се помогне слабије рангираним тенисерима.

– Многи људи су ми скретали пажњу да није тренутак због мене и моје каријере да улазим у ПТПА и да мој ум мора да буде фокусиран на каријеру. Осетио сам са Вашеком Поспишилом да је прави тренутак да се ујединимо, поклопиле су се неке околности. Сада имамо подршку неколико стотина играча и играчица. Један од највећих разлога је да се прошири број тенисера и тенисерки који могу да живе од спорта. Мало се зна да 150-200 тенисера у обе конкуренције може да живи од овог спорта, а који је на деоби трећег места најпопуларнијих спортова. То је алармантно. Знам да много нижерангираних тенисера тражи да им се помогне, али до сада њихов глас није могао да се чује.