Прочитај ми чланак

Новак у полуфиналу, јачи је од беса и Зверева ВИДЕО

0

Најбољи тенисер планете Новак Ђоковић одиграо је спектакуларан меч четвртфинала Аустралијан опена против Александра Зверева у Мелбурну, а до победе је дошао у троипочасовном маратону са 6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6)!

Било је излива беса, ломљења рекета и седања на бетон током паузе, прекида због инсеката и птичјег измета, преокрета и осцилација, али је на крају битно само једно, Новак наставља поход на свој девети пехар у Мелбурну!

Играо се Новак са нервима, својим и навијачким, на крају му је успело да закаже дуел са највећим хитом турнира, Асланом Карацевим – Рус је највећа сензација и непознаница Аустралијан опена, јер је на дебију дошао до полуфинала, и то преко квалификација.

Са друге стране, Зверев и Ђоковић су били стари знанци из светског врха, а Новак је имао тежак задатак јер је повреда оставила трага. Зверев је играо против негативне традиције јер никад на Гренд слему није победио играча из топ 10, Новак му је ту агонију продужио.

Уједно, ово је Новаков наставак похода на 18. Гренд слем, по 20 имају Роџер Федерер и Рафаел Надал.

Шпанац у среду у 9.30 игра против Стефаноса Циципаса, у 5.00 је руски дерби Рубљев – Медведев, са друге стране костура такмичења, у борби за полуфинале.

ЧЕТВРТИ СЕТ, Ђоковић – Зверев 6:7, 6:2, 6:4, 7:6

7:6 – Победа! Пресудио је Новак и потврдио добру традицију играња важних тај-брејкова! Друга меч лопта била је тријумфална, Ђоковић је одсервирао ас и изазвао одушевљење у својој ложи.

6:6 – Лепо је за први поен Новак изашао на мрежу и матирао Зверева, онда је размена била кратка за 30:0 уз дроп шот, натерао је Зверева да појури за лоптицом и пошаље је у аут.

Наредни поен био је спектакуларан, Новак је из безизлазне ситуације дошао до 40:0, леђима је био окренут и било му је битно само да врати лоптицу у поље ривала, учинио је то идеално.

Све је то просуо, дозволивши Звереву да дође до брејк и сет лопте. Анулирано је то 22. асом Новака на мечу, онда је Ђоковић ушао и у силно чекани тај-брејк.

5:6 – Дуга је била размена у којој је Зверев повео са 30:0, а Новак је, уморан и фрустриран промашајем, само испустио рекет из руку. После новог поена Немца, питао се “је л’ могуће ово”, изгубио је фокус са игре, гледао ка ложи.

Преостало му је само да избори тај-брејк.

5:5 – Мини маратон окончан је изједначењем Ђоковића, озбиљно је потрајао гем иако Зверев није имао шансу за брејк. Размене су биле маратонске, Новак је на крају потврдио да држи ритам.

4:5 – Савршенство Зверева, чак му је и Новак честитао на поену за 30:0, иако се видело да је фрустриран тренутном ситуацијом.

4:4 – Ништа од брејка, није било добро штабу Ђоковића. Хватали су се сви за главу уз уздахе олакшања, јер је два пута Зверев био на прагу брејка.

3:4 – Брејк шанси није било, Зверев је спречио Новака да озбиљније нападне преокрет у овом сету.

3:3 – Било је осцилација, али Новак није довео у питање освајање овог гема, три га деле од полуфинала.

2:3 Враћен је брејк! Новак ће сервирати за изједначење.

1:3 – Деловало је да ће бити 0:4, Новак је успео да то спречи кроћењем три брејк лопте.

0:3 – Има за чиме да жали Новак, две брејк шансе је пропустио у овом гему.

0:2 – Нови брејк Зверева!

0:1 – Мирнији је био ритам на старту 4. сета, овај пут је то више одговарало Звереву.

ТРЕЋИ СЕТ – Новакова криза трајала до разбијања рекета, а онда, велики преокрет

6:4 – То је то, сет дели Новака од полуфинала! Делује да је шок терапија са разбијањем рекета пробудила Новака, Зверев психолошки није успео да се избори са тим моментом и одржи ритам, иако је диктирао темпо.

5:4 – Виђена је маратонска размена у којој је Новак повео са 40:0, спектакуларан поен, поен меча је припао Ђоковићу!

4:4 – Брејк не би вредео да га Новак није оправдао. Учинио је то на скоро савршен начин, изгубивши тек један поен.

3:4 Вратио је брејк Новак! Дупла грешка Зверева, у право време!

2:4 – “Издувао” се Новак разбијањем рекета, па је узео нови гем при свом сервису. Сада мора озбиљно да нападне Зверева како би “репризирао” враћање брејка као у првом сету.

1:4 – Пред старт петог гема, Зверев је отишао да замени рекет, а Новак је паузу искористио да седне на бетон и одмори. Потом је прокоцкао брејк шансу и разбио рекет при предности Зверева.

 

Зверев је то искористио да одбрани сервис.

1:3 Храбри освојен гем, али не и понашање Новака. Поново је нервозан, свађао се, чини се, мало сам са собом, али је било и речи и погледа упућених каложи.

0:3 – Зверев је преузео контролу ритма меча, има Новак за чиме да жали због претходног гема, сада опет мора да јури брејк.

0:2 – Ни Новак није могао да поверује како је јефтино кључне поене поклонио, опет Зверев има предност брејка!

0:1 – Одржао је одлично први сервис Зверев, Новак ипак није био ни близу брејка.

ДРУГИ СЕТ – Новак доминирао од старта са два везана брејка

6:2 – Иако је Зверев припретио са 30:0, Новак је стрпљиво и полако градио изједначење, а онда Немца почастио са два аса! Мање од пола сата трајао је сет, Новак је при свом сервису изгубио само три поена. Импресиван податак, а ваља подсетити да Зверев никад није победио Топ 10 играча на Гренд слему.

5:1 – Нови експрес гем, и овде је Зверев био само статиста, само гем дели Новака од изједначења.

4:1 – Делује Новак задовољно са два брејка “форе”, није се трошио у овом гему.

4:0 – Нула за Зверева! Није му ни трунку наде оставио Новак, гем је трајао 68 секунди.

3:0 – Почастио је једним аплаузом Новак Зверева за добар потез, али је Немац руских корена морао на крају да честита. Новак користи прву нову брејк шансу за убедљивих 3:0.

2:0 – Савршенство од гема, који је Новак асом окончао без изгубљеног поена, погодио је саму линију, Зверев је одмах видео да нема сврхе подизати рекет.

1:0 – У право време! Новак је отворио сет брејком, исправио је грешку са почетка меча и сада први пут у мечу потпуно контролише ритам дуела.

ПРВИ СЕТ: Новак вратио брејк, па пао у тај-брејку

6:7 (6) – Уз мини брејк је повео Новак са 2:0, али је то прокоцкао. Деловао је фрустрирано због тога, а онда се наставило у егалу до краја. Ипак, трећа сет лопта била је талична Звереву.

И овде је нешто раније сет лопту при 6:5 имао Зверев, анулирао је то Новак, па је дошло до предаха за промену стране.

6:6 – Уведен је меч у тај-брејк, није се превише трошио Новак у овом гему и није јурио нови брејк.

6:5 – Меље Новак, разиграо се и Зверев је сада у нокдауну. Још једном је Ђоковић узео гем без изгубљеног поена, по други пут на мечу.

5:5 – Вратио је брејк Новак!

4:5 – Коначно се игра распламсала и развила, било је динамичних и дужих размена, излазака на мрежу, а Новак је показао карактер када је било тешко. Спречио је брејк и сет лопту!

3:5 – Везана су два гема на нули, прво је Новак без грешке сервирао, па Немац.

3:4 – Не показује назнаке Новак да може до брејка и даље.

2:3 – Повео је Новак са 40:15, али је то прокоцкао и Зверев је дошао до брејк шансе. У правом моменту је најјачи сервис спречио најгоре, кроз два аса.

1:3 – Сервис солидно служи Зверева, још два аса је прикупио и одржава предност брејка. Иначе, у једном моменту меча, дошло је до неочекиваног предаха јер су деца морала да очисте птичји измет са бетона Мелбурна.

1:2 – Коначно се консолидовао Новак, није непотребно губио поене и потврдио је да се враћа у меч. Ништа епохално Зверев до сада није показао, чека се само буђење Ђоковића.

0:2 Експрес гем за Зверева, уз два аса и без изгубљеног поена је потврдио брејк. Новак је кратио ударце и погађао мрежу, јефтино губећи поене.

0:1 Новак је први сервирао, и то како – ас је отворио меч. Онда је погодио мрежу, па поновио ас, али је уследила и дупла сервис грешка. Онда се Звереву отворила прилика за брејк шансу, искористио је захваљујући грешкама “броја 1”.

УОЧИ МЕЧА

Новак је претходних дана имао проблема са повредом мишића стомака, због чега је био неизвестан за окршај и са Милошем Раонићем (7:6(4), 4:6, 6:1, 6:4) у претходном колу.

Овај случај подигао је велику буру у Аустралији, поједини су и сумњали у веродостојност његове повреде, али се у међувремену још неколико тенисера пожалило на исту (Лајовић, Беретини, Руд, Мартинез).

Због тога је непознаница у каквом ће физичком стању српски тенисер дочекати Немца, који је до четвртфинала прошао победом над Душаном Лајовићем.

Победник овог сусрета иде на Андреја Карацева који је изненадио Бугарина Григора Димитрова у четири сета, док други полуфинални пар добијамо из мечева Рубљов – Медведев и Циципас – Надал.

Иначе, Зверев је пре меча подсетио да је већ побеђивао Ђоковића у Риму и Лондону, што ће рећи да зна како да игра против најбољег на свету, а на Новаку је да докаже да Саша греши.

Меч је требало да почне око 10.30, али је нешто дужи дуел Серене Вилијамс и Симоне Халеп заказао сусрет за 11.00.

На загревању, Новак је деловао боље него пре два дана, надајмо се да ће игром потврдити да је повреда прошлост.