Прочитај ми чланак

Новак преко ноћи постао „борац против тираније“

0

Деветоструки освајач Аустралијан опена Новак Ђоковић још увек није сигуран међу учесницима првог гренд слема сезоне што због његовог недефинисаног става о вакцинацији, што неодређеног става организатора о томе ко ће смети да игра на турниру, али је без дилеме главна тема међу љубитељима тениса.

Разлог је управо тај недефинисан став о вакцини, што га је и довело у центар пажње након текста америчког портала који је део групације „Media Research Center“.

Портал из Сједињених Америчких Држава, тачније аутор Џон Симонс, у тексту под називом „Новак Ђоковић је устао против вакцинашке тираније у Аустралији“ Ђоковића је окарактерисао као некога ко је „узвратио на захтев Аустралијанаца истом силом као што узвраћа сервис“.

„Изгледа да се то што Ђоковић има кичму и његово супротстављање се исплатило. Јуче, Тенис Аустралија, владајуће тело за тенис у Аустралији, је објавио да ће невакцинисани играчи смети да учествују на турниру ако прођу кроз двонедељни карантин пре самог турнира. Ђоковићев убедљив став је без дилеме важна победа за невакцинисане играче и управо то је оно што је натерало Тенис Аустралија да промени свој став (уосталом, како би допустили себи да изгубе милионе уколико би он одлучио да не игра?)“, наведено је у тексту, уз позив да „Ђоковићев пример буде путоказ људима у САД“.

Дефинитивне потврде о томе да ли ће невакцинисани играчи смети да играју још увек нема, мада би и то требало да се догоди у најраћој будућности, као и Ђоковићева одлука да ли ће наступити на овом турниру или не.

Ђоковић је, иначе, већ неко време на мети критичара због тога што не жели да открије свој став о вакцинацији, али не помаже ни крајње чудан став аустралијских здравствених власти, које још увек нису донеле одлуку о томе да ли ће и под којим условима тенисери смети да уђу у ову земљу:

„Правила су иста за све, без обзира да ли је реч о гренд слем шампиону, премијеру, пословном путнику или студенту“, рекао је премијер „земље кенгура“ Скот Морисон за „Севен њуз“.

Појаснио је то и на сопственом примеру:

„Да ја нисам био двоструко вакцинисан кад сам се вратио из Глазгова, био бих две недеље у карантину. Али ако нисте вакцинисани, у Викторији морате да идете у карантин. Државе одређују правила о карантину“.

У јавност је процурео и мејл који је АТП послао тенисерима, а чије детаље је објавио портал „Тенис Мејџорс“:

1. Невакцинисани играчи биће много чешће тестирани него њихове вакцинисане колеге

2. Невакцинисани играчи ће морати да сами сносе трошкове додатних тестирања

3. Вакцинисани играчи ће бити изузети да буду названи „блиским контактом“ ако је неко близак њима позитиван

4. Невакцинисани играчи који буду позитивни на тесту пре турнира, или који се прогласе блиским контактом неког ко је позитиван, те одтуда буду приморани да се повуку са турнира, неће добити новчану награду за компензацију неиграња

5. Трошкови изолације после позитивног теста неће бити плаћени од стране АТП

6. Транспорт за невакцинисане играче могао би да буде значајно смањен