• Почетна
  • СПОРТ
  • Новак повређен крунисао епски тријумф Зикија и Бозољца, Србија у полуфиналу!
Прочитај ми чланак

Новак повређен крунисао епски тријумф Зикија и Бозољца, Србија у полуфиналу!

0

nole povredjen

(Блиц Спорт)

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић савладао је Сема Кверија са 7:5, 6:7, 6:1, 6:0 и донео репрезентацији Србије трећи, победоносни поен над селекцијом САД у четвртфиналу Дејвис купа. Он је борбу за полуфинале отворио победом над Џоном Изнером (7:6(5), 6:2, 7:5), да би Квери био бољи од Виктора Троицког (7:6, 3:6, 4:6, 6:1, 6:4), а онда је тандем Ненад Зимоњић – Илија Бозољац у епском мечу срушио најбољи дубл света, браћу Боба и Мајка Брајана и отворио Србији врата полуфинала.

Српски дубл је одиграо невероватан меч и после четири сата и 23 минута бацио на колена браћу Брајан, па су тако Зики и Илија постали истински хероји, док је Новак, бар на папиру, имао лакши део посла.

Све се закомпликовало већ на почетку меча, када се Ноле повредио, али је смогао снаге да одигра до краја и донесе велики тријумф за полуфинале.

Први рекет света се са тренутно најбољим америчким тенисером састајао шест пута и само једном је Квери славио, прошле године у Паризу. У последњем окршају Ноле је био неумољив недавно у Индијан Велсу и победио је са 6:0, 7:6.

После сигурних сервиса у прва два гема, сви навијачи Србије су се ухватили за главу када је Новак врло незгодно доскочио приликом једног ударца и искренуо десни зглоб. Иако је наставио да враћа лоптицу, на крају поена је пао на колена са болном гримасом на лицу и морали су да га однесу до клупе.

Након што му је указана помоћ, на сопствену одговорност је одлучио да настави меч повређен, извинио се Кверију на дужој паузи и онда га шокирао пошто му је одузео сервис за 2:1.

Иако му десни зглоб није у најбољем стању, Ноле игра као да је све како треба, али му дуже размене сигурно неће пријати. Могао је у петом гему да направи још један брејк, али се Квери некако извукао асом и добрим сервисима, на које ће се сигурно највише ослањати. Баш тим ударцима успео је да се врати у сет и направи брејк за 3:3.

Након тога су обојица играла прилично сигурно, а прве знаке несигурности код противника Ђоковић је више него спремно дочекао. Уграбио је прилику у 11. гему и брејком повео са 6:5, а онда сам себе увео у проблеме.

Одмах је Квери могао да му одузме сервис и одведе сет у тај-брејк, али Новак то није дозволио, спасио је три брејк лопте и решио уводни сет у своју корист – 7:5.

Велика борба водила се у другом сету, али је изостала драма све до самог финиша. Гурали су обојица гем за гем, без прилике да угрозе сервис један другом, а Квери није користио то што је Ђоковићу зглоб повређен, већ је углавном први рекет света диктирао ритам на терену Тако Бел арене у Бојсију.

Закувало се тек у 11. гему када је Ноле имао две брејк лопте, али је Американац нанизао четири поена и сачувао сервис. Затим је он имао две шансе да освоји сет, али се није дао Ђоковић, већ је одвео сет у тај-брејк. По два мини-брејка виђена су на обе стране, а онда је Новак са две грешке, од којих је једна лоптица завршила тик иза линије у ауту, буквално поклонио сет противнику.

Трећи сет одлично је почео по српског тенисера. Лош излазак на мрежу Кверија је казнио сјајном форхенд дијагоналом којој му је одузео сервис, а онда после само 10 минута игре у овом сету већ имао 3:0.

Прорадио је и сервис Нолету, па је дошао до вероватно најлакшег сервис гема и са нулом повисио на 4:1. Потпуно је контролисао игру, утишала се и публика у Бојсију, па је повео са 40:0 на сервис Американца. Прокоцкао је чак четири брејк лопти, али је пету материјализовао. У наредном гему се мало мучио, али је успео да доведе Србију на сет од полуфинала.

Све је ишло на воденицу српског тенисера, који је наставио да меље ривала и освојио осам од девет гемова, а брејком са нулом је отворио четврти сет. Квери је потпуно пао у игри, ништа ми није полазило за руком, слао је лоптице у аут, па је Новак новим брејком дошао до 3:0.