Прочитај ми чланак

Новак не памти кад је овако изгубио меч: Србија преко дубла мора да тражи финале

0

Најбољи тенисер планете Новак Ђоковић поражен је од Јаника Синера у три сета полуфинала Дејвис купа 2:6, 6:2 и 5:7.

Меч је решен у невероватном трећем сету у ком је млађи од двојице асова спасао чак три узастопне меч лопте у десетом гему и изједначио је на 5:5. Од сјаја до очаја су играла обојица на терену током два и по сата меча, а период очајне игре снашао је Новака баш у завршници кад се све ломило.

Синер је тада погодио неколико невероватних удараца, искористио је једину брејк шансу која му се указала, повео са 6:5 и одсервирао за тријумф, а Ђоковићу остаје жал што је већ једном ногом био у финалу. Овако, Италија је изједначила у полуфиналу Дејвис купа, па ће наш тим преко дубла морати да тражи пролаз у финале, где чека Аустралија.

Србији је претходно први бод донео Миомир Кецмановић, који је у свом мечу савладао Лоренца Мусетија, такође у три сета са 6:7 (7), 6:2 и 6:1.

Сигурно је отворио меч Ђоковић у првом гему и сервирао је одлично, али се тада видело да ударци нису баш савршено наштимовани. Већ у прва три гема било је неколико неоубичајених грешака, али је српски играч подсетио и каквим ритерном располаже када је мало притиснуо Синера за 40:30 у другом гему.

У трећем је Синер имао 15:30 јер је покушавао да буде агресиван и излази напред одлучније. То му је донело волеј на близу мреже и притисак на Ђоковићев сервис.

Новак се извукао сервисом, имао гем лопту и Јаник је онда погодио страшан бекхенд за 40:40. Ђоковић га је онда частио дуплом сервис грешком за прву брејк лопту, да би лоша процена и одлука била кажњена брејком.

Српски играч је после сервиса пробао да изађе напред и одигра волеј, да изненади противника, а изненадио је себе кад је погодио мрежу, па је Синер брејком повео са 2:1.

И у четвртом гему смо видели један ролеркостер, јер је Новак прво узео два поена, а онда наређао четири грешке. Два бекхенда завршила су у мрежи, један поред поља и један ударац још преко основне линије.

Синер је у петом гему направио дупли брејк онако „ђоковићевски“, тако што је погодио неколико одличних ритерна док се Новак мучио са сервисом.

Није бриљирао ни Синер, јер је погађао тек трећину првих сервиса, али је Београђанин правио превише некарактеристичних грешака, па је Италијан другу брејк шансу искористио страшним ритерном којим је обрисао линију.

Одсервирао је одмах за 5:1 и тек онда је Ђоковић прекинуо серију од пет гемова италијанског играча, који је „цртао“ по терену. Нажалост, то није било довољно, па је Синер без проблема одсервирао за први сет.

Други сет је почео слично као и први, добрим гемом Ђоковића и вођством 1:0. Али, ни Синер из првог сета није просто нестао.

Јесте направио неколико грешака у старту, али је почео опет да погађа чим је дошао ред на њега да сервира и експресно је изједначио на 1:1.

Назнаке квалитетнијег тениса српски играч је дао и у трећем гему када је погодио један сјајан форхенд у саму линију за гем лопте, па је рано водио са 2:1 у том делу игре.

Дао се намирисати тада пад Синера, који је правио грешке, исте какве је и његов ривал правио десетак, петнает минута раније.

Ђоковићу није била потребна боља позивница од тога, па је на 40:30 за Синера одиграо неке од најбољих поена у мечу. Издваја се ту један бекхенд уз линију за „ђус“, а онда и сачекао грешку Синера за прву брејк лопту, коју је претворио у 3:1.

Није му дуго требало да потврди стечену предност јер је сервис „слушао“, док су ударци постали дубљи и оштрији. Треба напоменути да их је слао ближе пољу, па је било јасно да ће Синер пред собом имати другачијег играча.

Речју, све се преокренуло у односу на први сет и тако је остало до 5:2, када је мало и срећа погледала Ђоковића.

У седмом гему је имао 40:30, Синер се извукао неколицином добрих удараца, после којих је стигао суров одговор – најпре форхенд дијагонала Ђоковића, а онда и његов милиметарски ас.

Све је решено у осмом гему када је Италијан под притиском дозволио ривалу две сет лопте, онда их поништио сервисом и погурао Ђоковића ка својој најбољој игри.

Један сјајан форхенд, па онда и један бекхенд значили су трећу сет лопту, а грешка Синера и 1:1 на семафору у Малаги.

Трећи сет је Новак боље почео. Сигурније, некако енергичније, док се Синер борио са собом и својом несигурношћу, па је већ у другом гему било више изједначења, Италијан је час промашивао, час погађао невероватне ударце и та клацкалица потрајала је целих 20 поена и 14 минута.

Имао је Новак у њој и брејк шансу и баш тад је Синер пронашао три одлична сервиса да изједначи резултат на 1:1 у сету. До 2:2 је било знатно мање драме, али су на све стране севали јаки и добри ударци обојице тенисера. Као да су и један и други запели да „на мишиће“ пробију ривала.

Синера је та жеља на 30:15 за Новака у петом гему скупо коштала. Имао је зицер док је притрчавао мрежи, послао је лоптицу далеко у аут и није „закувао“ ситуацију, па је Ђоковић отишао на 3:2.

Италијан је успео да се спаси сервисима и у шестом гему када је везао два добра за 3:3, док је Новак лагано решио свој сервис гем. Опет је притиснуо Синера у осмом гему и имао је још једну лопту за брејк и поново је био дежа ви, па је млади Италијан изједначио на 4:4.

Подсећало је све на онај дуел са Карлосом Алкаразом у финалу Вимблдона, када је једна промашена лопта прескупо коштала српског играча, али се сличан сценарио и сада поновио.

Ђоковић је пропустио превише шанси, а крешендо тих промашаја дошао је у десетом гему. У њему је Синер на 0:15 нервозно избацио форхенд ван, онда је на врхунски Новаков пасинг одиграо у мрежу за 0:40 и три меч лопте.

Чинило се да је све готово. А онда су кренули сервиси, Ђоковићу се стегла рука и кренуло је по злу.

Ускоро опширније…

Србија – Италија: Ђоковић – Синер 2:6, 6:2, 5:6; Кецмановић – Мусети 6:7 (7), 6:2, 6:1

17:36

2:6, 6:2, 5:6 Право ниоткуда, брејк Синера!

Стегла се мало рука Новаку, па је на 30:15 избацио лоптицу ван. Сада сервис мора да му помогне. Свестан је колико је прилика пропустио да докрајчи Синера само у трећем сету. А онда је из доброг сервиса добио краћи ритерн и послао је лоптицу у мрежу за брејк лопту Синера 30:40. Искористио је Синер ту шансу и сервираће за победу.

17:32

2:6, 6:2, 5:5 Три меч лопте је спасао Синер!

Узео је Новак три узастопна поена, стегла се рука Италијану код удараца, а онда се смирила у моментима када је био на поен до пораза. Невероватно. Почео је да погађа сервисе, излазио је напред кад треба и вратио сва три поена до 40:40, а онда везао још два за 5:5.

17:22

2:6, 6:2, 5:4 Упола мање трају Новакови гемови

Око три, три и по минута наспрам скоро седам колико трају Синерови гемови, што јасно показује ко се и колико мучи у овом делу игре. Новак је лагано нанизао четири поена у свом гему, па му је девети у трећем сету потрајао краће него ови до сада – 5:4.

17:19

2:6, 6:2, 4:4 Никако да потпуно падне Синер, пропала нова шанса за брејк!

Промашио је Синер бекхенд, па погодио из поља ближе мрежи за 15:15. Разоран форхенд је пробао да исфорсира и то га је коштало промашаја и Ђоковићевог поена за 15:30. Погодио је Синер први сервис и олакшао себи посао у размени за 30:30, али није имао одговор на скраћену Новакову дијагоналу за брејк лопту. Избоксовао је Јаник себи равњачом из форхенда краћу лопту Ђоковића и волеј за 40:40. Прецизним сервисом је дошао до гем лопте, а Ђоковић је избацио лоптицу ван за 4:4.

17:12

2:6, 6:2, 4:3 Ноле без проблема, притисак на Синеру

Нестварну размену је издржао Синер у другом поену и неколико веома опасних удараца Ђоковића је вратио, све док Србин није обрисао основну линију. Тек тад је Јаник погодио мрежу за 30:0. Добра промена ритма и стране матирала је Синера за 40:0. Ту је и Ноле показао знаке нестрпљивости па је збрзао ударац и погодио мрежу, али је убрзо другим сервисом решио гем.

17:07

2:6, 6:2, 3:3 Ђоковић увео гем у драму, Синер опет побегао „с удице“

Сервис, па бекхенд за два сигурна поена Италијана, који је опет почео да подиже ниво почетног ударца. Њиме је надокнадио све оно што је изгубио у игри у претходним минутима и дошао је до 40:0. Ризиковао је и дуплом грешком помогао Новаку за 40:15. Онда је избацио лоптицу поред терена за 40:30, да би га Ђоковић „прошетао“ по терену док Јаник није погодио мрежу за 40:40. Опет два прва сервиса кад је важно значила су и нови гем.

17:00

2:6, 6:2, 3:2 Синеров промашај турнира, Новак има све у својим рукама

Мало је фалило да Синер узме поен за 0:30, али је лоптица била добра за који милиметар и било је 15:15. Новак се расправљао са судијом због челенџа који је касно тражио италијански тим, а уследио је ас за 30:15, а онда и промашај турнира Синера за 40:15. Имао је зицер на мрежи и волеј је послао далеко ван поља, а онда и у мрежу после сервиса Ђоковића.

16:55

2:6, 6:2, 2:2 Какви ударци сада севају на све стране

Узео је Синер први поен у овом гему у ком покушава да појача сервис и да више уђе у поље. Урадио је то у другом поену, Новак га је прочитао и лобовао на мрежи, али је Синер погодио вансеријски пасинг за 30:0. Једнако врхунски ритерн је погодио Ђоковић за 30:15, а надмурдривање на мрежи је опет припало Синеру за 40:15. Новак је сачекао лоптицу од врха мреже у сервис пољу и одатле је дошао до винера за 40:30 и Јаник је опет лансирао лоптицу 211 километара на сат за 2:2.

16:50

2:6, 6:2, 2:1 Атомски тенис Новака, људи моји!

Три одлична поена Новака, диктирао је темпо бекхендима, Јаник је на 40:0 узео поен ритерном за 40:15 и то ништа није променило јер је Ђоковић из сервиса ушао у шансу да из поља закуца лоптицу форхендом и поведе 2:1.

16:46

2:6, 6:2, 1:1 Најдужи гем у мечу отишао Синеру, имао је Новак шансу

Чудан гем. Имао је Синер сервисе који не могу да се врате у прва два поена другог гема за 30:0. Уследила је трећа дупла грешка Италијана за 30:15, па још један добар почетни ударац за 40:15. Топло-хладно се наставило и у наредном поену који је припао Ђоковићу, после чега је Јаник погодио мрежу за 40:40. Синер је одиграо форхенд паралелу коју је српски играч вратио кратко за егзекуцију и предност Синера.

Узвратио је Ноле дијагоналом из поља за нови „ђус“, па је Синер направио директан поен форхендом у „чекалици“. Избацио је лоптицу ван за још једно изједначење, па послао сјајну скраћену за гем лопту. Ђоковић је и њу одузео ритерном и ни ту није био крај. После још неколико минута натезања, Новак је прочитао Синерову скраћену лопту, а онда је Јаник лоптицу послао преко основне линије за брејк шансу Ђоковића. Италијан је баш тада пронашао три добра сервиса и узео је гем.

16:32

2:6, 6:2, 1:0 Идеалан почетак трећег сета

Ударци су јаки, прецизни и сигурни, Новак више не прави компромисе и зна да мора да нападне. Синер је послао лопту у мрежу за први гем Србина у трећем сету.

16:26

2:6, 6:2 Ма, тако то ради прави маестро!

Имао је Новак две сет лопте у овом гему и није их искористио. Прорадио је сервис Синера када му је највише требало, па је њиме узео битне поене да се спасе. Новак је погодио добар форхенд чим му се указала прилика за ново изједначење, па још један бекхенд за Синерову лоптицу у мрежи. Трећу сет лопту није Ђоковић испустио из руку и Јаникова грешка му је помогла да поравна све на 1:1.

16:18

2:6, 5:2 Још гем до трећег сета!

Сервис ради како треба, Новак узима два поена за 30:15. Трећи поен у овом гему му је припао тако што је форхендом ухватио Синера на кривој нози (40:15). На 40:30 смањио је Италијан врхунским ритерном и волејем, па је притиснуо Ђоковића и натерао га на грешку за 40:40. Ђоковић је потом у размени форхенда погодио тежак угао и имао је предност да би сервисом завршио гем у своју корист. Синер је тражио челенџ и лоптица је за који милиметар била у пољу. Ас и 5:2.

16:11

2:6, 4:2 Ђоковић експресно потврдио брејк, Синера спасао сервис

Лагано је потврдио брејк Ђоковић и отишао на 4:1, а онда опет гестикулирао и комуницорао са публиком. Освојио је и први поен на Синеров сервис, ударци му иду дубље, а права је штета што је на 15:15, промашио дроп-шот, па је Италијан повео 30:15. Асом је Синер дошао до две гем лопте и прву му је анулирао Ђоковић форхендом из терена за 40:30. Јанику је сервис помогао да се извуче и на крају ипак дође до гема.

16:03

2:6, 3:1 Иде брејк за Новака!

Јаник је освојио први поен, у другом је погрешио за 15:15 и баш тада је пронашао савршену форхенд паралелу за 30:15. Међутим, горе-доле се наставило у следећој размени када је Италијан тресао мрежу за 30:30. До гем лопте је стигао комбинацијом сервиса и форхенда, да би Новак драму у гем унео вансеријским бекхендом уз линију. Прва брејк лопта је уследила после грешке Јаника, а у тим тренуцима је Ђоковић дизао и ширио руке тражећи од публике енергију и подршку. Искористио је Новак ту шансу и бурно реаговао тражећи још бучнију публику.

15:56

2:6, 2:1 Ђоковић подигао игру, али мора Синер да попусти

Три брза поена Синера, невероватно је како чита Новака и пролази га, један пасинг се издвојио, сад видимо и да је Ђоковић пробао да буде агресиван, али је погодио мрежу и Јаник је лако узео гем са једним изгубљеним поеном. У трећем је Ђоковић два добра сервиса погодио за 30:0, а онда и форхенд по линији за 40:0. Синеру је тада пропао челенџ, после чега је Новак везао још један поен за гем. Изашао је напред и притиснуо Синера да ризикује и погреши.

15:50

2:6, 1:0 Ево га нешто бољи Новак!

Други сет је почео неколицином солидних сервиса Ђоковића, а на 30:0 је машина показала два неца, пре него што је први сервис отишао ван. Синерова лоптица је завршила у мрежи за 40:0, али је његов следећи ритерн завршио дубоко у пољу и наместио је тиме себи винер за 40:15. Сервис је послужио српског играча у правом тренутку да се избегне драма.

15:46

2:6 Није добро, Новаче, шта ти је?

Синер је без икаквих проблема освојио први сет, има иза себе публику као у Торину пре неколико дана, а Новак и даље не може да се пронађе на терену и да буде онај који је био у финалу Завршног мастерса.

15:42

2:5 Коначно је прекинута ужасна серија Синера

Није ни сада било пријатно јер је Новак изгубио два поена, Синер је одигравао неке ударце на основну линију и види се да пуца од самопоуздања. Уз мало среће и повик Троицког: „То је сервис“, Новак је прекинуо хорор серију Синера од пет гемова.

15:37

1:5 Синер не попушта гас, Ђоковић не може ништа да погоди

Још једна грешка Новака, па онда и винер Синера, ово постаје правило у мечу. Правило из ког Новак мора да се искобеља како зна и уме. Узео је Италијан три поена, Новаку је тада припао један и на крају гема је погодио мрежу за нови гем Италијана.

15:32

1:4 Ау шта ради Јаник Синер на терену…

Форхенд дијагонала је погодила своју мету и Ђоковић је повео 30:15, а онда је опет пребацио линију за 30:30. Све некако почиње од његових потеза, било да је реч о грешкама или о добрим ударцима. Синер се тек повремено појави и бљесне, као што је урадио бекхенд винером за брејк лопту на 30:40. Ту шансу је Ђоковић поништио асом за 40:40. Слаб сервис који је уследио, био је и позивница за добар ритерн Синера и нову грешку Ђоковића, па је Италијан дошао до друге брејк лопте у овом гему и направио је нови брејк страшним ритерном из бекхенда.

15:26

1:3 Много грешака, Ђоковић наставио да чашћава Синера

Узео је Новак прва два поена на Синеров севис у четвртом гему, а онда послао два бекхенда у мрежу за 30:30. Јасно је да енергетски није потпуно сав свој. Трећи бекхенд који је одиграо послао је поред поља у аут, па је Јаник дошао на поен до потврде брејка. Србин је направио и четврту грешку у овом гему, па је Синер брејк успео да овери.

15:21

1:2 Синер први прави брејк!

Пребацио је Ноле основну линију, па је одсервирао добро и распалио јаку дијагоналу, а онда је Синер изашао напред и на мрежи одиграо волеј за 15:30. Синер је први погрешио у четвртом поену за 30:30. То је био прави моменат да се погоди ас за 40:30, први у мечу. Синер је уз мало среће погодио ритерн, Новак је направио дуплу грешку и онда је изашао напред одмах после сервиса, пробао да одигра волеј и погодио мрежу. Брејк Синер.

15:13

1:1 И Синер показује да има добар сервис

Није успео да исконтролише ударац Новак у првом поену па је Синер дошао до 15:0, одсервирао је добро Италијан тек толико да дође до 40:15, Ђоковић је моћним ритерном дошао до 40:30, али је Синер сервисом изједначио на 1:1.

15:09

1:0 Одличан почетак Новака

Лепа дијагонала Ђоковића из форхенда у првом поену и Синер није на то имао одговор. Погодио је мрежу за 15:0. Новак је први стао да сервира у мечу и у другом поену је сервисом извукао поен за 30:0. Нови добар сервис значио је и поен за 40:0. Новак је онда испалио један неконтролисан бекхенд за 40:15. Дилеме није било, сервис је завршио посао у првом гему.