Прочитај ми чланак

Новак и политичари: Вучићу претходили Тома, Вулин и Тадић, с Додиком на свадби

0

Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, састао се са председником Србије Александром Вучићем у Београду и то је један у низу званичних и незваничних сусрета са политичарима и државницима.

Председник Вучић био је домаћин Ђоковићу у четвртак, у згради Генералног секретаријата председника Републике, дан после потврде Тужилаштва да су ПЦР тестови били валидни.


Захвалио је држави и Вучићу на помоћи док је био у притвору у Аустралији, најавио да ће се тек ускоро обратити јавности са својом верзијом приче шта се све десило у Мелбурну.

Његов сусрет са Вучићем изазвао је подељене реакције јавности и опречна мишљења, али ово није прва званична посета неком државнику у Србији – било је тога и раније, пре него што је Новак постао један од три најбоља тенисера свих времена.

И у ранијим фазама каријере, многи политичари користили су прилику да буду виђени са Новаком, многи су запамтили и пријем код Бориса Тадића, када је Дејвис куп репрезентација освојила „салатару“.

Било је то у децембру 2010. када је Тадић био председник Србије, а многи су догађај упамтили и по чувеном шишању када су сви одржали обећања и обријали главу због трофеја.

Памти се и да је Срђан Ђоковћ подржао Бориса Тадића 2012. године на митингу, говорио је у име своје породице и подржао кандидатуру.

„Поносни смо на нашег сина, који је првак света у тенису и најбољи спортиста у свету, али смо поносни и на остале синове. Да бисмо сви ми имали визију и мисију да наши животи постану бољи и квалитетнији него што су данас, морамо да подржимо нашег председника на кога смо поносни и који има визију да нас уведе где нам је место“, говорио је Срђан Ђоковић.

Пет година касније, када се играо Дејвис куп меч против Хрватске у Краљеву, Томислав Николић је био у ложи и руковао се са Новаком, а често је Ђоковићеве мечеве гледао у друштву Вука Јеремића.

Некадашњи шеф српске дипломатије, министар иностраних послова, пратио је 2011. и финале Вимблдона у ком је Новак дошао до прве титуле, а једном приликом је заиграо и фудбал против њега у хуманитарној утакмици.

Јеремић је у једном периоду посебно привлачио пажњу јер је писао како је у Њујорку „превртао столове“ у кафани славећи Новакове поене и титуле.

О томе је писао док је био председник Генералне скупштине Уједињених нација, уједно је био и на функцији председника Тениског савеза Србије.

У мају прошле године, састао се са Александром Вулином, министром унутрашњих послова, уочи другог Србија опена.

Ђоковић се министру Вулину захвалио „на свему што МУП чини на пољу афирмације спорта у Србији“.

„Посебно кроз успехе које припадници полиције постижу на међународним такмичењима, али и на свесрдној подршци приликом организовања тениских турнира у Београду на којима пружа апсолутну безбедност како учесницима тих турнира, тако гледаоцима и свима који у организацији учествују“, наведено је у прошлогодишњем саопштењу.

Претходно, у марту га је у Скупштини града Београда угостио заменик градоначелника Горан Весић.

У неформалној варијанти, Новак се дружио са Милорадом Додиком.

Члан Председништва БиХ угостио је у јулу 2021. Новака и његову породицу на Јахорини. Општина Пале је баш тада Ђоковићу доделила 400 квадратних метара земљишта на најатрактивнијој локацији на Јахорини, а плац који је додељен светском „броју један“ налази се поред саме ски стазе која носи име Новака Ђоковића.

Додик је из Бањалуке на Јахорину стигао хеликоптером да би имао што више времена да угости све чланове породице Ђоковић, дружење је настављено и два месеца касније, на венчању Немање Мајдова.