Прочитај ми чланак

Фашисти депортују Ђоковића из Аустралије! Новак: Хвала мојим Србима, ви сте ми…

0

Најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу су пресудили у ковид инквизицији, која само носи званичан назив - Федерални суд Аустралије. О његовој судбини одлучили су судије Дејвид Џон О'Калахан, Џејмс Алсоп и Ентони Бесанко.

После срамотног, вишедневног мучења, савезни суд је пресудио против Новака, оспоривши тако пресуду судије Келија. Најбољи спортиста света неће моћи да игра на Аустралијен Опену, који почиње у понедељак.

EPA-EFE/JAMES ROSS
 
8. 45 – Новак: Хвала мојим Србима, ви сте ми били снага

„Желео бих да дам кратку изјаву да се осврнем на одлуку после данашњег рочишта у Суду. Сада ћу узети мало времена да се одморим и опоравим, пре него што дам било какве даље коментаре осим овога. Изузетно сам разочаран пресудом“, рекао је Новак, преноси Ејџ.

„Непријатно ми је што је фокус протеклих недеља био на мени и надам се да сада сви можемо да се фокусирамо на игру и турнир који волим. Пожелео бих играчима, званичницима турнира, особљу, волонтерима и навијачима све најбоље на турниру. На крају, желео бих да се захвалим својој породици, пријатељима, тиму, навијачима, навијачима и мојим сународницима Србима на сталној подршци. Сви сте ми били велики извор снаге.“

 

8.30 – Огласио се Новак

„Желео бих да дам кратку изјаву да се осврнем на епилог данашњег рочишта у Суду. Сада ћу узети мало времена да се одморим и опоравим, пре него што дам било какве даље коментаре осим овога. Изузетно сам разочаран пресудом“, рекао је Новак, преноси Ејџ.

8.25 – Крај процеса!

Ипак нема наде, судија Алсоп потврдио је да није могуће било како правно реаговати на ову одлуку Федералног суда.

8.01 – Судија дао 30 минута наде

Судија Алсоп рекао је да не види опцију да се настави процес и да је ова одлука коначна, али да ће то проверити у наредних 30 минута. То је последња нада Новаку.

8.00Новак Ђоковић изгубио је покушај да поништи депортацију, саопштио је судија Савезног суда. Од њега ће се тражити да напусти Аустралију. Пресуда је била једногласна!

7.46 – Судија Алсоп доноси пресуду

Новакови адвокати траже да Новак буде пуштен пола сата после пресуде, уколико она буде ослобађајућа.

7.04 – Адвокати у Аустралији у шоку

Грег Барнс, портпарол и правник специјализован за миграциона питања из Алијансе адвоката Аустралије, анализирао је случај који против Ђоковића гради држава, односно министар за имиграцију, Алекс Хок. У неверици је због једне тврдње.

6.40 – Предраг Кон адут Аустралије

Стивен Лојд, који заступа интересе министра Хока и државе, употребио је и Србију како би и посредно дискредитовао првог тенисера планете, користио је и речи Предрага Кона са фејсбука.

Рочиште је трајало више од пет сати, почело је у 23.30 и завршено је око 4.45. Новаков правни тим деловало је убедљивије, располагао је чињеницама и доказима, потпуно побивши одлуке министра Хока… Одбрана државе није била тако убедљива, и после изгалања и реплика, те једночасовне паузе, суд се – повукао.

Сада преостаје само чекање, али времена за чекање нема када је у питању Аустралијан опен. Турнир почиње у понедељак, па је и Новак добио термин за 1. коло против Миомира Кецмановића. Ако победи суд, играће у 10.30 по нашем времену.

Новаку је у петак поново одбијена виза, али су његови адвокати успели да се изборе за ново суђење по убрзаном процесу. Од петка је у притвору и не тренира.

ПРЕТХОДНО:

Уколико жалба успе и Новак добије на суду, могао би да остане и да игра на Аустралијан опену.

У супротном, следи му депортација и могућност забране уласка у Аустралију у наредне три године.

ИЗ МИНУТА У МИНУТ

3:20 Одлука судија може да се пролонгира?!

Како пише новинарка Карен Свини, ако се процес додатно отегне, није искључено да суд коначну одлуку донесе сутрадан по локалном времену, што би било у недељу касно увече по нашем.

Подсетимо, ако остане, Новак би могао да игра већ у ноћи између недеље и понедељка, јер програм обично почиње сат после поноћи, али распореда и даље нема.

2:30 Судија је одредио паузу за ручак од сат времена

То је учинио пошто је питао заступника државе колико ће још излагати, а он је одговорио око сат времена.

По повратку на суђење, адвокат државе има право на излагање још сат времена, дакле до око 4.30 по нашем времену, након чега Новаков правни тим има право на одговор у року од пола сата или сат. И онда нас чека нова пауза, па коначна одлука суда.

02:06 Држава Аустралија: Новаково понашање говори довољно

Како каже заступник државе, „Новак има ‘историју’ игнорисања мера за контролу ширења коронавируса. Чак и кад је био заражен обавио је интервју и фотографисање на ком је чак скинуо и маску“?!

02:15 Судија прекинуо адвоката државе

Пита да објасни да ли би и отказивање визе изазвало немире у држави?

Адвокат одговара да је оно што је за одлуку битно то како боравак спорне особе (у овом случају Ђоковића) утиче на ситуацију.

„Његово присутво би изазвало немире и то је био разлог за забринутост министра и предлог да му укине визу“, „објаснио“ је адвокат.

01.50 Корона фашисти су се оголили – суди му се јер је НЕВАКЦИНИСАН

Државни тужилац у обраћању Федералном суду отворено напада Новака Ђоковића јер је „невакцинисано лице у доба пандемије“, представљајући то као највећи грех.

„Да је хтео, могао је да се вакцинише до сада“, категоричан је адвокат који представља Аустралију у покушају да докаже да је Новак „антиваксер“ и тиме веома опасан за друштво.

Наглашава да је то био његов избор и да је ирелевантно то што је био ковид позитиван у децембру.

01.40 Срби певају испред Федералног суда „Живела Србија“

Новакови навијачи, углавном Срби, окупљају се са тробојкама испред суда док траје суђење најбољем тенисеру света. Очекују да му дозволе да игра на Аустралијен опену и „прете“ у изјавама за медије да ће бојкотовати заувек тај догађај ако Новака депортују.

01:34 Судија подржао државу: Министар има право

Главни судија Џејмс Алсоп је опоменуо Новакове адвокате да не користе термин „докази“ према својој вољи и нагласио да министар у својој аргументацији може да се позове на „здрав разум“. То би могао да буде велики ударац за Новакову страну.

01.10 Расте број људи који прате пренос суђења уживо на овом линку

https://youtu.be/YRxyGJGi6OE

Тренутно је на преносу уживо присутно чак 85.500 заинтересованих да чују развој ситуације са Ђоковићевим статусом.

01.02 Први човек тениса Аустралије побегао у илегалу

Први човек аустралијског тениса Крег Тили напрасно је отказао интервју који је требало да да у емисији „Офсајдерс“ на АБЦ Спортсу, и то у тренутку када је Ђоковиећво саслушање увелико почело.

00:50 „Министар нема право да отказује визу без доказа и на основу својих фантазија“

Ђоковићев адвокат поентира тиме да нема доказа да би његово присуство у земљи могло да доведе до немира.

00:48 Новак је био у Аустралији и 2021. па се ништа није десило

До сада се Вуд бавио тиме да обори тезу да Новак представља здравствени ризик по Аустралију, сада је на реду други стуб ставова министра Хока – да је Ђоковић претња по ред Аустралије.

Како каже, Новак је био овде и 2021. и ништа се није десило. Нити се било шта догодило било где где је Новак био.

00.40 Новаково присуство досад није изазивало антиваксерске протесте

Ђоковићеви адвокати су навели да, упркос томе што је наступао на великом броју турнира, нигде није било проблема везаних за пораст антиваксерског покрета.

00:36 „Министар се држи агенде „анти-вакс покрета“, каже Новаков адвокат

00.33 Ђоковићев двокат: Новак је погрешио

Вуд је признао да је Новак погрешио када је обавио интервју са Л’Екипом, иако је знао да је заражен. Подсетио је и да је сам Ђоковић то споменуо у саопштењу пре неколико дана.

00:30 „Новак је тенисер, није антиваксер“

Вуд каже да је Новак у последње две године играо тенис по целом свету и да не постоји нити један доказ да је тамо радио било шта што би се могло протумачити као „антиваксерско“ понашање.

00:20 „Министар „ради“ за антиваксере“

Како објашњава Ник Вуд, чланци у којима се говори о „подршци“ антиваксера Ђоковићу појавили су се тек након што је држава отказала Новаку визу и покенула читав овај хаос и поентира тиме да је Новак у Аустралију дошао само да игра тенис и да су потези државе изазвали све што се сада дешава.

00:15 Адвокати напали западну пропаганду

Ник Вуд је поменио неколико дезинформациних чланака о Новаку, укључујући познати Би-Би-Си. Алудирајући на ставове о вакцинацији.

На документ доле се позвао министар приликом укидања визе Ђоковићу.

00:08 Министар није ни прочитао Новакову документацију?!
 

Како каже Новаков адвокат, министар Хок није ни прочитао документацију која потврђује Новаков статус јер „није доктор“

00:05 Новаков адвокат: Министар се позива на писање медија

Ник Вуд објашњава како се држава позива на писање штампе (?!) и то користи као доказни материјал којим би подржала своју тезу да је Новак антиваксер и опасност за Аустралију.

00:04 Рекордна гледаност

Преко 70.000 људи гледа уживо суђење. Невероватна бројка, већ сада виша него на претходном суђењу.

23.50 Говори Новаков адвокат Ник Вуд

За почетак, објашњава нелогичности у одлуци министра Алекса Хока да Ђоковићу откаже визу.

23.40 Суђење и пресуда готови „до ручка“ (тамо је 9.40)

Новакови адвокати су се надали експресној одлуци судија, тражећи да све буде до ручка по њиховом времену, на шта је судија одговорио да мисли да може да се заврши до ручка, али ако буде потребно трајаће и дуже.

23.35 Судија у уводној речи:

„Овај случај је значајан за Федерални суд с обзиром о чему се ради. Питања умешана у ову контроверзну полемику односе се само на очување живота и здравља у овој заједници“

23.33 Почело је суђење, пратите уживо на линку испод

https://youtu.be/YRxyGJGi6OE

23:31 Шта „обарају“ на суду Ђоковићеви адвокати?

– Да је нелогично објашњење министра да укине визу зато што „подстичне невакцинисање“

– Да је недоказана изјава да је Новаково присуство у Аустралији ризик за здравље људи у тој земљи

– Да министар Хок није могао да донесе став о Ђоковићу само на основу његових изјава о вакцинацији

Истичу да министар за имиграције Аустралије није размотрио последице отказивања визе Ђоковићу и није био реалан у својим закључцима о Новаковим ставовима о вакцинацији.

23.15 Почетак суђења опет померен

Суђење је било заказано за 23.30 по нашем времену, па је речено да се помера на 23.15, да би у 23.15 опет саопштили да померају на 23.35. Планирано је да се преноси уживо путем видео линка.

23:05 Новак стигао код адвоката

Како преносе аустралијски медији, Ђоковић је управо стигао у канцеларије својих адвоката. Суђење почиње ускоро.

23.00 Новака спровели на суђење у друштву чувара притвореника?!

EPA-EFE/JAMES ROSS

22:50  И ако победи на суду, Аустралија може да га депортује?!

Сви са нестрпљењем очекују завршетак суђења и коначну пресуду на статус Новака Ђоковића, али би драма могла још да потраје. Наиме, како су саопштили стручњаци из „Ендрју и Рената Калдрор центра за међународно право избеглица“, влада Аустралије има „кеца у рукаву“ у виду члана 109 Закона о миграцији. Како је наведено, Хоук се позвао на члан 133ц, па би, у случају друге победе Ђоковића, виза могла да му буде отказана и по трећи пут.

У том члану стоји:

„Виза може да буде одузета особи која се није придржавала захтева из чланова 107 и 108“, што предвиђа могућност одузимања визе људима који су у пријаву за визу унели нетачне податке.

Подсећамо, Новаков агент је наводно грешком обележио у апликацији да Новак нигде није путовао 14 дана пре доласка у Аустралију.

22.30 Новакa превозе из притвора за мигранте у Федерални суд (ВИДЕО)

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић кренуо је из имиграционог хотела (притвора) у Федерални суд, где ће присуствовати суђењу које почиње за мање од сат времена.

Бројни репортери су се тискали око аутомобила, а Новак је седео позади.