Прочитај ми чланак

НОВАК ГАЗИ: Ђоковић убедљив пред четвртфинале са Тимом! (ВИДЕО)

0

Шампион из 2016. године Новак Ђоковић победио је у осмини финала Ролан Гароса против Шпанца Алберта Рамос-Вињоласа са 3–0 у сетовима (7:6, 6:1, 6:3)

Рамос-Вињолас је до меча са Ђоковићем победио Луку Пуја са 3–2 у сетовима, а истим резултатом је и Новак био бољи од Дијега Шварцмана из Аргентине.

Шпанац је новинарима пред меч рекао да ће се против Новака Ђоковића борити „до смрти“. Ђоковић се са Рамос-Вињоласом састајао три пута и сва три пута био бољи без изгубљеног сета.

Директан пренос меча можете гледати на ТВ Б92, а текстуални пренос можете пратити на нашем сајту…

Рамос-Вињолас је тренутно 20. играч на планети. Има 29 година, игра левом руком, а омиљени ударац му је дворучни бекхенд.

Није требало да меч почне пре 16 часова. Термин је у међувремену померен, а Ђоковић и Рамос-Вињолас чекају да свој меч заврше Венус Вилијамс и Тимеа Башчински. Две тенисерке играју меч у три сета.

Играчи су око 18 часова и 20 минута изашли на терен и почели са загревањем. Главни судија меча је Седрик Мурије из Француске, а први је на сервису Новак Ђоковић.

Новак отвара меч са два добра и дубока форхенда која Рамос-Вињолас успева да врати али кратко па Ђоковић добро напада и приморава противника на грешку у првом поену у мечу.

После два добра поена Новак и у трећем поену добро напада, али Вињолас чита његову дијагоналу у форхенд страну и одиграва добар пасинг шот. Још један директан поен из форхенда Рамос-Вињоласа и Новак се суочава са првом брејк лоптом у мечу на други сервис.

Недостајало је на брејк лопти Новаку и мало среће! Лоптица је окрзнула врх мреже после његовог ударца, одбила се кратко и одскочила високо па је Рамос-Вињолас могао да бира у коју ће страну да пошаље лоптицу за први брејк у мечу.

Ђоковићев данашњи ривал свој први сервис гем отвара са три брза поена. Три су дошла после добрих сервиса, а један после Новакове грешке. Рамос- Вињолас није изгубио ни поен и води са 2:0.

Изузетно прецизан форхенд леворуког Шпанца и два директа поена на готово идентичан начин доводе Ђоковића у проблем и у другом сервис гему Србина. Шпанац је имао 30:0, када после размене погађа мрежицу, а Ђоковић долази до свог првог поена у трећем гему.

Рамос-Вињолас игра опуштено и делује као да у његовој игри нема притиска. Новак после четврте неизнуђене грешке даје шансу противнику за нови брек на 40:30.

После најдуже размене од почетка меча и 25 размењених удараца, Новак долази до предности и гем лопте коју не користи. Форхенд избацује неколико центиметара поред линије. Добрим сервисом надокнадио је пропуштену шансу, али ни њу није искористио па су само у трећем гему виђена четири изједначења.

Новаков први сервис не функционише, а рад ногу српског играча не делује идеално на почетку меча.

Нова брејк лопта за Рамос-Вињоласа после лошег тајминга на ударцу и новог промашаја Ђоковића. Новак је спасава изграђеним поеном, да би добрим сервисом дошао до предности.

Само трећи гем траје више од десет минута. Новак савршеном бекхенд паралелом долази до нове предности, али поново погађа врх мреже и лоптица се одбија у аут за још једно изједначење. Меч траје 20 минута а Ђоковић после доброг сервиса и грешке Вињоласа долази до првог гема у мечу 2:1.

Две грешке Рамос-Вињоласа за 0:30 и Ђоковић по први пут прети у мечу! Ђоковић не ризикује, чека грешку противника који шаље лоптицу у мрежу и са три грешке доноси три брејк лопте Новаку.

Без изгубљеног поена, Новак је успео да надокнади заостатак у гемовима и сервира за прво вођство у мечу после нешто мање од пола сата игре, 2:2.

Новак пасивном игром допушта Вињоласу да нападне. Шпанац то чини форхенд паралелом а светски број 2 не успева да се одбрани па Вињолас пети гем започиње са 30:0 на сервис Србина.

Први добар сервис и одмах брз поен за Новака. Шпанац наставља да игра одличне форхенде и једна паралела му доноси још две брејк лопте на 40:15. Новак је спасао обе. У овом делу игре шаље нешто дубље лопте него на почетку, али ударци немају снагу коју.

Један мали и један велики аут после наизглед нестрпљивог ударца српског играча и Рамос-Вињолас долази до новог брејка за 3:2.

Имао је Новак 30:0 на сервис противника, али Шпанац брзо долази до три поена са основне линије. Брејк је потврдио смечом пошто је прочитао лош дроп шот Ђоковића, 4:2.

Ђоковић у својим сервис гемовима принуђен да игра много више поена до седмог гема. Један мали промашај из дроп шота Рамос-Вињоласа и добри сервиси доносе Ђоковићу гем освојен без изгубљеног поена 4:3.

Први поен у осмом гему Новак губи тако што шаље лоптицу у аут, у следећем лоптицом у ћошку терена приморава противника на грешку. Променљивост у његовој игри видела се у наредна три поена када је рамом избацио лоптицу у аут, да би Рамос-Вињолас под притиском погрешио, а онда Новак учинио исто.

Дошао је ипак Србин до предности и овог пута имао среће са мрежицом коју погађа Шпанац, а лоптица се на брејк лопти одбија преко основне линије и Ђоковић долази до другог брејка у мечу 4:4.

Смањио је Србин број одиграних поена на свој сервис и сигурним гемом долази до 5:4 и прилике да брејком у наредном гему освоји први сет.

Иако Рамос-Вињолас има две гем лопте у сервис гему за изједначење, Ђоковић има иницијативу. До изједначења Новак долази одличном дијагоналом која је отишла далеко поред терена па Шпанац са основне линије није могао да је стигне, а другу гем лопту је Ђоковић „извукао“ добрим нападом после кога је Вињолас погрешио. То није било довољно да припрети брејком Ђоковић па Шпанац са два узастопна поена долази до 5:5.

Одличном форхенд паралелом Новак отвара 11. гем у мечу, а добрим сервисом брзо долази до 30:0. Винером из форхенда, укупно десетим директним поеном у мечу Рамос-Вињолас осваја поен, али Ђоковић у наредном припрема „егзекуцију“ из форхенда тако што проналази оштар угао дијагоналом из бекхенда и има две гем лопте.

Шпанац удара лоптицу рамом рекета, Ђоковић води са 6:5, а Рамос-Вињолас сервира за останак у сету.

Започиње Рамос-Вињолас последњи сервис гем пре тај брејка ас ударцем. Промашај, па нови прецизан сервис у „т“ линију и Ђоковићев противник долази до новог вођства у гему, а са два храбра напада и до тај брејка 6:6.

После првог сервиса који користи Ђоковић прави два мини брејка на сервис Рамос-Вињоласа, па после доброг напада по паралели долази до 3:0, а нови добар напад му доноси и 4:0. Први поен у тај брејку Рамос-Вињолас је изборио после добре форхенд дијагонале Ђоковића па потом дроп шота који је Вињолас стигао и пребацио преко мреже.

Рамос-Вињолас долази до 4:2, када је деловало да ће Ђоковић успети без већих проблема да дође до 5:0. Уместо тога, један мини брејк и добар сервис Шпанцу доносе три узастопна поена а Ђоковић преузима сервис.

Рамос-Вињолас „чисти линију“ форхендом и долази до изједначења у тај брејку! Ђоковић мења тактику и одиграва сервис волеј по први пут од почетка меча и долази до 5:4.

Први од два сервиса користи Рамос-Вињолас за изједначење. Поново је послао добру паралелу у небрањени део терена, али потом послао лоптицу који центиметар иза основне линије и дао Ђоковићу шансу за освајање сета. Новак је користи и после новог аута Рамос-Вињоласа долази до првог сета после 73 минута игре, 7:6.

Како је завршио први сет, Рамос-Вињолас започиње и други, лоптица преко основне линије и први поен у другом сету за Ђоковића. Неколико добрих размена у којима смо видели како Шпанац погађа сам ћошак терена за 30:30, па потом паметан излазак на мрежу и скраћена лопта Новака за брејк лопту, али и први ас Шпанца за изједначење.

Другу брејк шансу Новак није искористио тако што је после сервиса противника лоптицу високо ухватио па је она високо и полетела и отишла ван терена. Искористио је трећу уз видно бољу игру са основне линије. Рамос-Вињолас се не креће у овом делу игре брзо као што се кретао од почетка меча, 1:0.

Брз и лак гем за Новака после брејка. Дубоке лопте, промене ритма и без изгубљеног поена Ђоковић долази до 2:0 после аут лопте Рамос-Вињоласа.

Бољу игру Ђоковић приказује од почетка другог сета. Опао је темпо Шпанца, али је и „други“ Новак устао са столице у другом сету. Два поена Рамос-Вињоласа и четири Ђоковића за нови брејк и 3:0!

Први поен у четвртом гему осваја Рамос-Вињолас. Ђоковић у другом сервира одлично у форхенд противника, Вињолас враћа, али само до форхенда Ђоковића који паралелом долази до директног поена и 15:15. Ђоковић до краја гема чува иницијативу па после 17 минута у другом сету има 4:0. Подсећања ради, у првом је тек после 20 минута дошао до првог гема у мечу.

Ас ударцем Рамос-Вињолас долази до две гем лопте, а лоптицом која је остала на мрежи после Новаковог бекхенда и до првог гема у другом сету 4:1.

Ђоковић после свега 24 минута игре у другом сету сигурним сервис гемом долази до 5:1. Рамос-Вињолас игра нестрпљиво и греши.

У седмом гему другог сета, на сервис Шпанца Новак препушта иницијативу противнику и покушава да комбинује нападима дубоким лоптама и тражењем добрих скраћених лопти. После уводна три поена Рамос-Вињоласа, Шпанац прави другу дуплу грешку у мечу, а Ђоковић са два фантастична поена долази до изједначења.

Изванредан поен и бљесак најбољег Ђоковића у поену када је Шпанац имао предност! Два добра форхенда којима је Ђоковић „прошетао“ Рамос-Вињоласа по терену за изједначење, а онда још два добра поена за фуриозан завршетак другог сета другог рекета света 6:1!

Форхенд који је Шпанца служио током првог сета, доноси му леп поен на почетку трећег сета, а онда у поену дијагоналом припрема још једну паралелу, овог пута из бекхенда и долази до брејк шансе коју не користи. Новак добрим сервисом долази у шансу да смечом заврши посао у поену за гем лопту. Вињолас се добро одбранио од смеча али не и од форхенда који је уследио па српски играч долази до предности.

Рамос-Вињолас се добро брани, али Новак не промашује као у првом сету, а погађа дубоке лоптице које противника померају даље од основне линије и форсирају га док не направи грешку. После такве грешке долази до предности, а на истеку другог часа игре и до првог гема у трећем сету 1:0.

Ђоковић је у другом сету имао 11 винера и пет грешака, а његов приотивник девет грешака и пет директних поена.

Наставља Новак да напада Рамос-Вињоласа у раној фази поена, а Шпанцу ствари у поену измичу контроли. После првог поена, Ђоковић доминантно долази до новог брејка који је Рамос-Вињолас потврдио неизнуђеном грешком 2:0.

Рамос-Вињолас успева после добре скраћене лопте да дође до три брејк лопте, а онда новом добром одбраном и до рибрејка без изгубљеног поена! 2:1.

Новакове лоптице иду равније и снажније упркос изгубљеном брејку па први поен у четвртом гему осваја Ђоковић после 18 удараца. У наредна два један добар драјв волеј Шпанца и сналажљивост на мрежи доносе 30:15. Новак нападом у бекхенд и угао терена тера Шпанца на грешку, па сопственом грешком „поклања“ Шпанцу гем лопту. Овога пута добра игра на мрежи Новака и нова грешка противника доносе му брејк лопту.

Најлепши и најдужи поен у мечу осваја Рамос-Вињолас грешком Новака после 41 ударца! Два изласка на мрежу, па враћање на основну линију за наставак размене и лопта далеко у ауту, па Шпанац долази до изједначења. Два брза поена касније Рамос-Вињолас је изједначио на 2:2.

Новак изванредно циља бекхенд страну противника током читавог другог и трећег сета. Прецизним лоптицама по тој страни припрема поен који завршава сигурним смечом за 40:15 у петом гему трећег сета. Користи већ прву гем лопту и има 3:2.

Какав поен за брејк лопту Ђоковића! Ударци из проклизавања, невероватна одбрана и онда мајсторски форхенд за прву шансу да Новак поново направи брејк. Своу шансу користи одмах за 4:2.

Сервис Ђоковића није био под превеликим притиском, а Новак добрим сервисом долази до великих 5:2. Претходно је поновио сличан форхенд као и у претходном гему и још једном показао шампионски ритам.

Два покушаја напада директно из ритерна промашио је Новак, па након пет поена у осмом гему Рамос-Вињолас смањује заостатак на 5:3. Ђоковић сервира за победу.

Оно што у претходном гему није успео Ђоковић успео је у деветом Шпанац. Добар напад из ритерна за 15:15. Новак бекхенд слајсом долази до 30:15, а онда после лошег ритерна Шпанца и до прве меч лопте после два и по сата игре. Форхендом Новак завршава посао, а игра охрабрује пред наставак турнира, 6:3.