Прочитај ми чланак

НОВАК ЂОКОВИЋ ПОКОРИО ТОРИОНО: Србин доказао да је неприкосновени краљ тениса

0

НОВАК Ђоковић је у финалу Завршног мастерса играо проттив Каспера Руда, Србин је успео да слави и по шести пут освојио престижни турнир, чиме се изједначио са Роџером Федерером.

Новак Ђоковић је краљ тениса, кратко и јасно. Србин је после најтурбулентније сезоне у којој су му бранили учешће на турнирима, нису му додељивали бодове, да је заврши невероватно. Србин је по шести пут освојио Завршни мастерс.

Foto: Printscreen

У првом сету гледали смо велику драму. Обојица су невероватно сервирали. На сервис нису дозвољавали превише проблема. Успео је у два наврата Новак да дође до брејк лопти, али ништа више од тога.

Било је јасно да се Новак Ђоковић не осећа добро. Држао се често између поена за главу, а поново је између гемова камера успела да ухвати како се тресе.

То га ипак није обесхрабрило. Играо је сјајно на свој сервис, а на ривалов чекао грешке. Успео је у 12. гему да је дочека. Прво је уз мрежу која му је била наклоњена дошао до брејк лопте, а потом је сјајном разменом и нападом искористио за 1:0 у сетовима.

Почетак другог сета готово као пресликан првом. Добио је Новак лакоћом први гем, одговорио је Руд, а потом још једном Новак. Тек у четвртом гему Ђоковић је успео да га натера на грешке и нешто драматичнију игру.

Две брејк лопте имао је Србин, искористио је прву и повео 3:1. Након тога је играо као са друге планете и потврдио брејк. Тек у шестом гему појавио се стари Руд који је дошао до 40:0. Имао је Новак брејк предности, али се ни тада није предавао, трчао је по целом терену, успео да врати невероватне лопте, али је на крају ипак Норвежанин ипак добио гем.

Сигуран је до краја меча био Ђоковић који је након сат и по времена сервирао за меч и на крају дошао до шесте титуле на завршном мастерсу.

НОВАК ЂОКОВИЋ – КАСПЕР РУД 7:5, 6:3

ДРУГИ СЕТ 6:3

6:3 – Добија Руд први поен, још једном Новак тера ривала на грешу и већ у наредном снажним смеч ударцем долази до 30:15. Наредни поен узео је Руд, а потом невероватна размена и меч лопта Новака Ђоковића.

5:3 – Сигуран је на сервису био Норвежанин који је дошао до три гем лопте, а потом ипак грешкама из игре долазиЂоковић до 40:30, ипак када је најтеже, одличан сервис Руда.

5:2 – Сигуран је на сервис био Ђоковић још једном. Руд сервира за останак у мечу.

4:2 – Имао је Руд 40:0, а Новак се упркос томе што је имао брејк предности нападао, успео да спасе две лопте, али је потом Руд фантастичним асом добио гем.

4:1 – Винер за винером погађа Новак у другом сету. Свака дуга размена бивала је његова, уследила је до сада најдужа – 19 удараца, а Ђоковић је нападао и на крају дошао до поена и потом поена којим је потврдио брејк.

3:1 – Офанзива је натерала Руда на грешке, а потом је Уследила маестрална игра невероватног Србина који је дошао до две гем лопте, искористио је прву.

2:1 – Сада је Ђоковић одсервирао још један савршен гем. Добио га је „нулом“, а оно што храбри добио га је брзо, те је сачувао енергију.

1:1 – Руд љубоморно чува свој сервис и добија други гем.

1:0 – Новак је осокољен освајањем првог сета успео да добије први гем без тешкоћа.

ПРВИ СЕТ 7:5
7:5 – Још један гем у коме Руд сервира одлично, али сада добија одговор Ђоковића који форхендом дворану баца у транс. Скандира цела дворана Новаку који долази до 30:30. Дошао је Ђоковић до сет лопте уз подршку мреже. Долази Новак до првог сета, нападао је, и добио сет!

6:5 – Сав притисак Ђоковић пребацује на Руда, још једном је одлично сервирао, а Норвежанин сада мора да сервира за останак у сету!

5:5 – Ђоковић је још једном био немоћан пред сјајним сервисима ривала. Нису помагали сјајни ритерни, Руд је јаким сервисима градио поене и користио то што Новак иде иза мреже, те изласком на исту успевао да гради поене.

5:4 – Нови савршени сервис гем Ђоковића. Дошао је до три гем лопте и трећим асом долази до нове предности против мотивисаног ривала. Норвежанин ће сада сервирати за останак у првом сету.

4:4 – Успео је Ђоковић да притисне младог Норвежанина и натера га на грешку. Изашао је Руд на мрежу, распалио по лоптици и послао је далеко у аут. Нова брејк лопта за Ђоковића. Ипак, добрим кик сервисом Руд се враћа у гем.

4:3 – Обојица одлични на сервис, добија сада две гем лопте Ђоковић, а користи прву.

3:3 – Доста проблема Ђоковић има да ухвати сервис ривала, покушао је напитком да се освежи у паузи, али му то није помогло, када Новак игра све делује бајно, али брину његове реакције између поена и даље.

3:2 – Шта год да је мучило Ђоковића делује да је кратке природе, заиграо је знатно боље, успео да добије три везана поена. Поново води Ђоковић.

2:2 – Делује по говору тела да се Новак Ђоковић не осећа најбоље, све време током четвртог гема држи се за главу. Лпросто то Руд који долази до три гем лопте, користи прву.

2:1 – Мотивисан је Норвежанин вечерас. Добро игра у одбрани, те Ђоковић му препушта уводна два поена гема. Одмах је уследио одговор, незаустављивим сервисима Новак долази до 40:30 и касније за гем.

1:1 – Наставио је са добром игром Новак, узео два поена и дошао до 15:30, а потом је сјајном офанзивом дошао до две брејк лопте. Не користи Ђоковић прву брејк. Прву брејк лопту спасао је Руд, а потом и другу. Успео је да сервисом одбрани налете Ђоковића и да дође до гема.

1:0 – Први на сервису Новак Ђоковић. Направио је у трећем поену Ђоковић први ас, а потом је мрежа била на његовој страни, те је добио две гем лопте. Потом сјајном бекхенд-паралелом уписује Србин први гем.

УОЧИ МЕЧА

Новак Ђоковић ће против младог тенисера из Норвешке покушати да по шести пут освоји Завршни мастерс и изједначи се са Роџером Федерером на вечној листи играча који су највише пута подигли трофеј.

Ðоковић је до финала дошао са све четири победе, а јуче је у полуфиналу после велике борбе савладао Американца Тејлора Фрица 7:6 (7:5), 7:6 (8:6).

Руд је у групи изгубио само од Рафаела Надала, у мечу који није имао значај јер је раније обезбедио полуфинале, а до финала је стигао убедљивом победом против Руса Андреја Рубљова 6:2, 6:4.

Норвешки и српски тенисер до сада су играли три пута и сва три меча добио је Ðоковић, без изгубљеног сета, укључујући и дуел у Торину прошле године.

Турнир у Торину игра се за наградни фонд од 14.750.000 долара.