Прочитај ми чланак

НОВАК: Ћопић и Андрић Србију задужили (Видео)

0

djokovic copic andric

Најбољи тенисер планете Новак Ђоковић издвојио је Бранка Ћопића и Иву Андрића као своје омиљене писце, рекавши да су они задужили Србију.

Србин је ‘угостио’ своје обожаваоце преко ‘Јутјуба’ , одговарајући на питања која су му постављали путем свих друштвених мрежа.

„Добродошлица свима, хвала што учествујете у новом ’Ноле за Вас’. Искрено, као и увек, обећавам да ћемо се у будућности што више дружити на овај начин, и хвала вам за сва питања, а ја сам издвојио нека од најинтересантнијих“.

Које је твоје најлепша успомена из Кине и шта мислиш о својим фановима из најмногољудније земље света?

„Веома поштујем и волим своје навијаче из Кине, јер су једни од најоданијих. Увек се трудим да им се захвалим за подршку коју ми пружају на терену, после мечева, али и на тренинзима и испред хотела. Што се успомене тиче, то су свакако турнири које сам освајао у Пекингу и Шангају, али и посета Кинеском зиду. Нажалост, нисам стигао да обиђем доста тога, што се надам да ћу у будућности и успети“.

Поред провођења времена са својим најмилијима, шта волиш да радиш у слободно време?

„Од када сам постао отац, и немам превише времена за друге обавезе. Трудим се да помажем својој жени око сина, који сада има око шест недеља, па тако углавном све време проводим с њима двома (иако она обави већи део посла). Али, у мом ’прошлом’ животу, волео сам да се бавим другим спортовима, проводећи време у природи, а надам се да ћу исто радити и у будућности са мојим сином“.

Када би могао да бираш – да ли би пре изабрао тенис са Питом Сампрасом или скијање са Албертом Томбом?

„Када бих могао да бирам… Ух, тежак би то био избор. Готово немогућ. Али, трудио бих се да направим неко дружење које обухвата и скијање и тенис, целодневни програм са Сампрасом и Томбом. Иако сам одрастао на планини, и велики сам љубитељ скијања, ипак бих као тенисер морао да дам предност Питу“.

Који је твој савет за садашње јуниоре, када би се нашли у тешкој ситуацији у мечу и када им ништа не би полазило за руком?

„Фокус на дисање, и контрола мисли на најједноставније ствари, како би одгнали пртисак, када вам не иде ништа од руке. Наравно, све је то теже рећи него учинити. Мечеви у јуниорској конкуренцији су јако тешки. Свако се бори за себе, за место међу професионалцима,за пажњу спонзора…Јако је тешко, али уз вредан рад је све могуће“.

Како би у три рећи описао свој фан клуб „НолеФам“?

„Снага, љубав и подршка“.

Какав савет имаш за родитеље будућих тенисера?

„Свако ко се одлучио да постане тенисер утицао је на целокупну породицу. Ја сам, на пример, кренуо из јако тешке ситуације, из земље која је била у рату, али се нисам предавао. Добар део човека долази из куће, а све је лакше када слушате родитеље и упијате њихове савете, јер само тако можете да напредејуте.

Такође, и родитељи морају да поведу рачуна око начина и принципа на који поклањају пажњу и утичу на своје дете. Мора да постоји граница. Тако, рад на терену треба оставити професионалцима, док би неке ствари и само дете требало да одлучи“.

Шта кажеш противнику на мрежи?

„Често ми постављају то питање, углавном новинари, не би ме чудило да поставе и микрофон на мрежи… Углавном је то ’Добар меч’, ’Сјајна игре’ или нешто у том контексту… Али, има и мечева када играм са својим пријатељима, када углавном следи и загрљај“.

Шта највише волиш да радиш са сином?

„Желим да гледам сваки његов потез, сваки дах, буквално све што мој син уради, јер не желим ништа да пропустим. Пошто су ми сви рекли да клинци јако брзо расту, па желим што више да уживам“.

Који ти је омиљени писац и зашто?

„Има их много, али за ово дружење бих издвојио Бранка Ћопића и Иву Андрића. Ћопића изузетно ценим, а и моја фондација подржава рад позоришта ‘Бошко Буха’, које ће наредне године обележеити сто година од његовог рођења – када ће бити играна представа ‘Магареће године’.

С друге стране, Андрић је наш нобеловац који је задужио Србију, као и Чопић, и учинио много тога за наш народ. А, овом приликом, желим да се захвалим и мом великом пријатељу Емиру Кустурици, који је у сарадњи са владом Републике Српске саградио ’Андрић Град’ у Вишеграду, посвећен великом писцу, а ја сам имао част да га посетим и могу вам рећи да је феноменалан“.

(Б92, видео: Novak Djokovic)