Прочитај ми чланак

Новак честитао Сербску 7529. годину уз мотиве Сербоне (ФОТО)

0

Новак Ђоковић честитао је Српску Нову годину на друштвеним мрежама, и то прилично занимљивим постером.

Он је допутовао у Аустралију где ће играти Аустралијан опен, и то у друштву Доминика Тима и Рафаела Надала у авиону, а када се сместио, искористио је прилику да честита Српску Нову годину.

AP Photo

“Сербском роду желим срећну Сербску 7529. годину”, написао је Ђоковић.

Он је то учинио уз постер са мотивима натписа “Сербона”, а познато је да је поштовалац Јована Деретића и алтернативне српске историје. То је открио радећИ уживо укључења током локдауна прошле године.

“Тренутно сам јако заинтересован за алтернативну верзију српске историје. Када кажем алтернативну мислим на ону верзију која није званична. Да смо ми дошли са Кавказа у 7. веку на балканско подручје, него да смо староседеоци. Читам књиге Деретића, ево да покажемо и која је и поздравимо господина Деретића”, рекао је Ђоковић тада.

Foto: instagram.com

Иначе, према списима Јована Деретића, “Сербона је највећа богиња античког света која је најшире слављена код Срба, Грка и Римљана.

“Бог Сербон као један од врховних богова код Срба и божанство заштитиник владарског и ратничког сталежа имао је једну богињу пареду која се појављује под именом Сербона. Овај божански пар представљао је главна обележија дана и ноћи, Сербон је представник сунца, а Сербона представник месеца. Чувени божански парови били су Кева (Кибела) и Атис, Афродита и Адонис, Деметра и Триптолем, Селене и Ендимон, Зевс и Хера, Серапис и Изис и итд. Можемо предпоставити да је Србона добила своје имо по улози пареде бога Сербона”, писао је Деретић.

Иначе, број година је у складу са византијским рачунањем година које се вековима користило и у Србији.