Прочитај ми чланак

НОВАК АПСОЛУТНИ ВЛАДАР МЕЛБУРНА: Oсвојио 8. трофеј на АО и вратио се на 1. место

0

Од понедељка најбољи тенисер света славио је и у осмом финалу на "Род Лејвер арени". Савладао је Доминика Тима после пет сетова

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић осми пут је освојио трофеј на Аустралијан опену.

Српски ас је после четири сата игре у финалу првог гренд слема сезоне савладао Доминика Тима после пет сетова.

ПРВИ СЕТ
1:0 Ас сервисом, уз један изгубљен поен, Новак је отворио финале Аустралијан опена.

2:0 НОВАК ОДМАХ ПРАВИ БРЕЈК Новак је већ на старту меча одузео сервис ривалу. Иако је Тим водио 40:15, касније дошао и до још две гем лопте, српски ас је био упоран, што му се на крају и исплатило, искористивши прву брејк лопту на мечу.

3:0 Новак је потврдио брејк уз један изгубљен поен.

3:1 Тим осваја први гем на мечу, иако је Новак поново приретио, дошавши до 40:40.

4:1 Као и у претходна два Новакова сервис гема, српски ас осваја гем уз један изгубљен поен.

4:2 Иако је после 40:0 деловало да ће Тим коначно освојити лакши гем, Аустријанац је поново морао да игра на разлику. Овога пута је издржао притисак и остао на брејку заостатка.

4:3 Чекао је Тим своју прилику и када је дочекао одмах је искористио. Дошао је Аустријанац до две везане брејк лопте у седмом гему првог сета и већ прву претворио у поен за брејк.

4:4 Само што је узвратио брејк, Тим је морао да спашава сервис. Новак је после 30:15 успео да дође до брејк прилике, али је Аустријанац одличним сервисом олакшао себи пут до потврде брејка и првог изједначења на мечу.

5:4 Новак, уз један изгубљен поен, прекида Тимову мини серију од три узастопно освојена гема. У наредном ће Аустријанац сервирати за останак у сету.

6:4 НОВАК БРЕЈКОМ ОСВАЈА ПРВИ СЕТ Тим није издржао притисак. У најдужем гему у досадашњем току меча, који је трајао седам минута, Аустријанац је, пошто је спасао прву сет лопту, испустио прилику да поравна резултат, да би убрзо потом, на другу брејк и сет лопту одсервирао дуплу грешку и практично поклонио Новаку одлучујући поен.

ДРУГИ СЕТ
1:0 Први пут на мечу један од тенисера осваја гем без изгубљеног поена. Новак је дошао до почетног вођства у наставку меча.

1:1 После Новака, и Тим осваја први сервис гем без изгубљеног поена.

1:2 ТИМ ПРВИ ДО БРЕЈКА У ДРУГОМ СЕТУ Први пут на мечу Тим води и то пошто је одузео сервис Ђоковићу. Од почетка гема је Аустријанац био у предности, код Новака као да се увукла одређена нервоза у гему у којем је спасао две брејк лопте, али и одсервирао две дупле грешке, од којих је друга била на брејк лопту.

1:3 Уз један изгубљен поен и мало среће приликом челенџа, Тим потврђује брејк.

2:3 Новак, уз један изгубљен поен, прекида мини серију Аустријанца.

2:4 Тим остаје на брејку предности, иако је Новак добио прилику да одузме сервис ривалу, после двоструке грешке Аустријанца при резултату 40:40. Ипак, форхенд, па сервис винером Тим је успео да се одбрани и сачува брејк предности.

3:4 Ђоковић је форхенд винером дошао до гема, искористивши другу од три везане гем лопте.

4:4 НОВАК ВРАЋА БРЕЈК Новак је напао Тимов сервис и вратио брејк, иако је Аустријанац имао гем прилику пре него што се нашао у ситуацији да брани сервис. Посустао је Тим када је за њега било најважније и са две узастопне неизнуђене грешке знатно олакшао Новаку пут до изједначења.

4:5 ТИМ ПОНОВО ИМА БРЕЈК ПРЕДНОСТИ Новак је исувише лако изгубио сервис, па ће Тим у наредном гему сервирати за освајање сета. Аустријанац је искористио прву, од две везане брејк лопте, и то тако што је српски ас послао лоптицу из форхенда далеко у аут. У овом гему је Ђоковић добио и две опомене за прекорачење времена за сервис, због чега је на брејк лопту морао да сервира други сервис. Ова одлука, донекле и разумљиво, ма колико она била утемељена у правилима игре, потпуно је разбеснела Новака, који је по окончању гема имао веома жучну расправу са француским судијом, којем је иронично поручио: Свака част, сада си постао познат.

4:6 Тим је поравнао резултат у сетовима, искористивши другу од три узастопне сет лопте.

ТРЕЋИ СЕТ
0:1 ТИМ ОДМАХ ПРАВИ БРЕЈК Новак као да још увек није изашао из другог сета. Аустријанац је имао предност од почетка гема, прву брејк прилику није искористио, али је другу претворио у почетно вођство у трећем сету.

0:2 Пропустио је Новак прилику да узврати брејк. Повео је 0:30, дошао је до прилике да одузме сервис ривалу, који је успео да се извуче и потом прву гем прилику претвори у потврду брејка.

0:3 ТИМ ИМА ДВА БРЕЈКА ПРЕДНОСТИ Прелако Новак губи још један сервис гем. Српски ас делује потпуно избачено из ритма, концентрације у овим моментима. Тим је до брејка дошао искористивши последњу, од две везане прилике.

0:4 Уз два изгубљена поена Тим потврђује још један брејк.

1:4 Коначно Новак креће у трећем сету. Први гем је српски ас освојио уз један изгубљен поен.

1:5 Без изгубљеног поена Новак Тим долази надомак преокрета и вођства у сетовима.

2:5 Један од најлакше добијених сервис гемова Новака у досадашњем току меча. Српски ас је остао у сету освојивши гем уз један изгубљен поен.

2:6 Тим у најдужем гему у досадашњем току меча, који је трајао скоро девет минута, долази до осјвања трећег сета. Није се Новак предао, покушао је све да врати барем један брејк и продужи сет, чак је и дошао до брејк лопте, али је Аустријанац успео да је сачува, а потом четврту сет лопту претворио у поен за вођство од 2:1.

ЧЕТВРТИ СЕТ
1:0 Почетак четвртог сета даје наду да ће Новак успети да се врати у меч. Уводни сервис гем је освојио уз два изгубљена поена, али говор тела, трчање и ударци наговештавају да је српски ас успео да „ресетује главу“, заборави све што је било и крене напред.

1:1 Уз један изгубљен поен, Тим осваја свој први сервис гем у четвртом сету.

2:1 Неколико одличних поена на мрежи и мало среће у одлучујућем поену омогућили су Новаку да освоји гем у којем је морао да спашава брејк лопту. Када је било најважније, Ђоковићу је функционисао први сервис, који му је знатно олакшао спашавање брејк и долазак до гем лопте, у којој је на својој страни као савезника имао и врх мреже.

2:2 Лако Тим, уз један изгубљен поен, поравнава резултат у четвртом сету.

3:2 Новак убедљиво, са нулом, одржава минималну предност.

3:3 Покушао је Ђоковић да нападне сервис Аустријанца, дошао до 40:40, али је Тим издржао притисак и сачувао сервис.

4:3 Новак делује све сигурније, још један сервис гем је решио у своју корист уз један изгубљен поен.

5:3 НОВАК ПРАВИ БРЕЈК Видело се у последњих неколико гемова да Ђоковић успоставља иницијативу, коју је материјализовао у најбољем могућем тренутку. Српски ас је одузео сервис Тиму, искористивши последњу, од две везане брејк лопте.

6:3 Финале АО ће се решити у петом сету, пошто је Новак, ас сервисом, без изгубљеног поена, решио у своју корист девети гем четвртог сета.

ПЕТИ СЕТ
0:1 Уз један изгубљен поен Тим отвара одлучујући сет.

1:1 Наставља Новак тамо где је стао у финишу четвртог сета и осваја гем без изгубљеног поена.

2:1 НОВАК ПРВИ СТИЖЕ ДО ГЕМА Зато је Новак шампион и један од најбољих тенисера свих времена. Прегрмео је велику кризу у игри, био на прагу пораза, али се издигао када је било најважније и у уводу одлучујућег сета направио велики корак ка освајању осмог трофеја на Аустралијан опену. Српски ас је сачекао брејк прилику и одмах је претворио у поен за вођство.

3:1 Новак је потврдио брејк, али после много труда и више од пет минута борбе у гему у којем је морао да спашава две брејк лопте. Тим, ипак, није имао довољно концентрације и мирноће, па је са две везане неизнуђене грешке олакшао Ђоковићу чување сервиса.

3:2 Напао је Новак поново Тимов сервис, иако је Аустријанац имао 40:15. Новак је успео да дође до изједначења, али је Тим онда погодио два прва сервиса и остао на брејку заостатка.

4:2 Ас сервисом, осмим у досадашњем току меча, Новак је освојио још један гем са нулом.

4:3 Још један маратонски гем, овога пута од седам минута, припао је Тиму. Аустријанац је успео да сачува сервис, иако је Новак дошао до брејк лопте. Ипак, Тим је у тада прво освојио поен сервис винером, а потом је 13. асом дошао до треће гем лопте, коју је, неизнуђеном грешком Ђоковића, претворио у поен за останак на брејку заостатка.

5:3 Новак је на гем од осме круне у Мелбурну. Покушао је Тим да врати брејк, водио 0:15 и 15:30, али не Новак са два узастопна сервис винера успео да сачува сервис.

5:4 Тим је одрадио лакши део посла који је имао пред собом. Уз један изгубљен поен освојио је гем и остао у сету, али ће у наредном гему морати да направи брејк како би задржао наду у тријумф.