Прочитај ми чланак

“Њујорк тајмс” писао о Беливуку, Вучићу и фудбалској мафији

0

Амерички "Њујорк тајмс", један од најстаријих дневних листова у Сједињеним Америчким Државама, бавио се темом мафије у српском фудбалу и повезаности председника Александра Вучића и Владе Србије са њом.

Име Вељка Беливука и његове организације оптужене за чињене бројних злодела – од трговине дрогом преко изнуђивања до мучења и убијања – стигло је и до америчке штампе, а новинар Ендрју Хигинс је у обимном тексту на порталу читаоце упознао са свим што се протеклих недеља дешавало око ФК Партизан.


Посебну пажњу Хигинс је посветио такозваном бункеру на стадиону у Хумској који је Беливукова екипа користила као своје просторије:

“Спољашњи зид је обојен у црно и бело, уз исписано име које навијачи овог тима користе – ‘Гробари’. Име је добро заслужено. Српски фудбалски навијачи, бар они који су период пандемије искористили да се набију под бучну јужну трибину Партизановог стадиона, и њхови подједнако анархични ривали из Црвене звезде, имају дугу репутацију у екстремном насиљу”, стоји у уводном делу текста.

Потом је подсетио да је 14 навијача Партизана осуђено након смрти навијача француског Тулуза Бриса Татона који је страдао 2009. године након напада од стране навијача Партизана, као и на то да су навијачке фракције Партизана и Црвене звезде постале “снажна сила на улици”. Даље се новинар “Њујорк тајмса” осврнуо и на Беливуково хапшење, конференцију коју је председник Александар Вучић заједно са министром унитрашњих послова Александром Вулином одржао, а на којој су показане фотографије унакажених тела за које постоји сумња да су жртве Беливукове екипе.

Хигинс се запитао где лежи веза између Беливука и актуелне српске Владе.

“Фудбалске хулигане у Србији контролише држава, и они раде оно што им држава каже да би требало да ураде”, рекао је за “Њујорк тајмс” председник фудбалског синдиката “Независност” Мирко Поледица.

Хигинс је даље подсетио на речи премијерке Србије Ане Брнабић да је “Беливук био далеко од Вучићевог партнера”:

“Имам поздане информације да му је живот био угрожен. Јасно је да су криминални кланови развили снажну везу са безбедносним структурама. Мафија не би била толико снажна без подршке”, подсетио је Хигинс на речи Ане Брнабић.

Разлог је – страх:

“Наши политичари се плаше стадиона и његове снаге. Знају да све са трибине може да се лако пренесе на улицу. Желе контролу.”

На Поледицу се надовезао и Владимир Вулетић, доскорашњи потпредседник ФК Партизан.

“Беливук и Сале Мутави, који је убијен, су трибину Паритзана преузели недуго пошто је Вучић 2014. постао премијер, и почели су да туку све који су певали против њега”, рекао је Вулетић.

На крају, Хигинс је закључио:

“Обични навијачи Партизана никада га нису прихватили као свог, већ као неког убаченог ког је Вучић убацио како би дискредитовао трибину навијача његовог највећег ривала”.