Прочитај ми чланак

НИКОМ НИШТА: У Хрватској отворено шире усташтво међу децом

0

Посланик објавио снимак како деца фудбалери кличу 'За дом спремни' да би упозорио јавност, а сад је он под истрагом.

Посланик СДП-а у Хрватском сабору Пеђа Грбин је под истрагом Агенције за заштиту личних података јер је на свом профилу на Фејсбуку објавио снимак младих фубалера који узвикују усташки поздрав „За дом спремни“.

На снимку се виде фудбалери Клуба „Пољичанин“ из Срињина, насеља између Омиша и Сплита, узраста од 10 до 13 година, како у друштву старијег мушкарца узвикују усташки поздрав „За дом спремни“.

Све се дешава на фудбалском турниру у Барселони, где уз усташки поздрав славе победу у финалу против вршњака из клуба из Србије, преносе хрватски медији.

У допису који је Грбин добио од директора Агенције за заштиту личних података, Анте Рајковача, траже да „наведе закониту сврху и правну основу за објављивање видео-снимка“, као и да открије информацију о извору снимка.

Он је истакао да је цео случај доказ да је у Хрватској на делу релативизација усташтва и да је узвик „За дом спремни“ очито легализован упркос одлукама Уставног суда, према којима је то говор мржње и одлукама Европског суда за људска права.

„Све за што се Томислав Карамарко јавно залагао, Андреј Пленковић је тихо спровео. Надам се да се нико неће изненадити када се ускоро у неком од хрватских градова појаве момци у црним униформама који ће заговарати протеривања других и друкчијих“, рекао је Грбин.

Пеђа Грбин

Грбин је поручио да ће Агенцији брзо одговорити, а ако заврши на суду, каже да ће му тада предложити да се обрати суду ЕУ, јер се ради о примени права ЕУ.

Грбин је снимак објавио у јуну, а добио га је, како је рекао, преко једне од Фејсбук група.

„Размишљао сам и на крају одлучио да је то нешто што људи морају да виде. Знам да је реч о деци, а то и јесте највећи проблем, јер је јасно да десетогодишњаке уче таквим стварима“, рекао је Грбин.

Председнику ФК Пољичанин Николи Мужинићу у целом случају ништа није спорно, ни што су деца у црним дресовима, ни што узвикују „За дом спремни“.

„Дјеца су се веселила. То су деца хрватских ветерана. Хрватски ветерани обновили су овај клуб. Да нисмо били `за дом спремни`, где бисмо били данас?“, рекао је Мужинић новинарима и за то није санкционисан.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!