Прочитај ми чланак

“Нестаће 30 одсто српских клубова у наредне две године”

0

Готово трећина фудбалских клубова у Србији би могла да нестане, наведено је у новој епизоди серијала Тифо фудбал који постоји у оквиру реномираног портала Атлетик.

У епизоди се објашњава да у Србији постоје два велика клуба који доминирају, те да им је на пут стала само екипа Обилића, тада под патронатом Жељка Ражнатовића Аркана.

Као пример за клубове које нестају узет је ОФК Београд, клуб који је био један од водећих, али је захваљујући кризи, лошем руковођењу и променама на тржишту фудбала тренутно трећелигаш.

У причи о предратним клубовима, поменути су Југославија и БСК, тимови које су касније наследили Црвена звезда и управо ОФК Београд.

“Да је историја имала другачији ток, можда би ОФК Београд играо у вечитом дербију. Сада, клуб се налази у трећој лиги. На ивици опстанка. То је упозорење за европски фудбал како функционише економија у фудбалу”, наводи се.

ОФК Београд је, истиче се, био препознат по стварању и извозу играча.

“То је житница за европски фудбал. Цео финансијски систем српског фудбала ван два највећа клуба своди се на стварање и продају играча. Систем је компликован, клубове и даље финансира држава, а многи клубови морају да продају играче да би преживели”.

Даље се наводи да је током прошле године Србија била шеста по извозу фудбалера и да је чак 521 играч напустио државу.

Подсећа се и да су из ОФК Београда потекли Александар Коларов и Бранислав Ивановић, те да је у мисију спаса клуба кренуо Илија Петковић, некадашњи селектор, који је недавно преминуо.

“Директор ОФК Владимир Симовић је рекао да буџет клуба од око 200.000 евра углавном иде на одржавање стадиона и омладинску школу, а тај новац долази од продаје и солидарних давања које је увела УЕФА. То је 75 одсто буџета ОФК. Последњи новац у клуб је стигао од трансфера Душка Тошића из Бешикташа у Гвангжу”.

Додаје се и да је Симовић проценио да ће 30 одсто српских клубова нестати у наредне две године, а истиче се да ОФК Београд није могао ни да плати место у вишем рангу такмичења.

“Посткоронски свет би могао да створи катастрофу та стогодишњи клуб као што је ОФК, а такав сценарио би могао да задеси и многе, многе клубове…”, закључује се.