Прочитај ми чланак

(НЕ)СПОРТСКИ: ТВ „Арена“ у минусу 40,5 милиона евра! Дугове плаћа народ (буџет)

0

Једна од сестринских фирми Телекома Србија, "Arena Channels group", забележила је у прошлој години минус у пословању од 40,5 милиона евра, што ће морати да надокнаде грађанио Србије (формално ће Телеком Србија да узме из буџета).

Стручњаци упозоравају да би ситуација са дуговима „Арене спорт“ могла да постане много гора ове и следеће године, пошто та Телекомова подружница почне да отплаћује права за Премијер лигу.

„Арена спорт“ је за директора Телекома Владимира Лучића круна у понуди компаније на чијем је челу, како је рекао. Ипак, у пословним књигама та круна изгледа овако: 2020. године добит је била нешто виша од пет и по милиона евра, да би онда 2021. уследио стрмоглави пад и направљен је губитак већи од 40 милиона евра. У земљама региона, пак, у којима важе строжа финансијска правила Европске комисије, Арена бележи мали профит, али и са тим је укупан губитак у 2021. изнад 37 милиона евра.

Члан СДС-а, економиста Горан Радосављевић каже да би то требало да брине све грађане Србије јер је о њиховом новцу реч.

– Надамо се да ће у будућности и ово улагање од 600 милиона евра направити неке паре и да неће динети губитак. Али, све указује да ће то бити тешко исплативо и да можемо очекитати даљи пад ЕБИТДА-е, односно вредности компаније, а самим тим и раст дуга – каже Радосављевић за Н1.

Тај дуг „Арене спорт“, објашњава Радосављевић, свалиће се на леђа Телекома Србија који је, како каже, већ улазио у преплаћене инвестиције попут куповине кабловских мрежа Коперникус и Радијус Вектор из 2018, а та му се улагања још нису исплатила.

– Вредност компаније је од 2017. на овамо уништавана углавном кроз пројекте попут овог, куповине Премијер лиге за цену која је далеко изнад тржишне, аквизиције других компанија на тржишту изнад тржишне вредности. То се сада полако у њиховим билансима показује. Да би то представили као добар резултат они мењају одређене рачуноводствене технике, користе некакво креативно рачуноводство, и тиме приказују резултате бољим него што стварно јесу. Када бисмо паралелно рачунали и поредили са 2017. видели бисмо да компанија има губитак вредности – наводи Радосављевић.

Само за права преноса спортских такмичења Телеком, односно „Арена“, ће у овој години издвојити чак 240 милиона евра, док приход од претплате на Аренине канале може донети највише 74,4 милиона евра, са постојећим ценама, указују анализе стручњака за спортска права и преносе.

Члан Покрета „Србија центар“ и бивши члан Савета Регулаторног тела за електронске медије Слободан Цвејић каже да пословни потези Телекома Србија нису економски, већ имају политички карактер.

– Верујем да се кроз Телеком државним новцем управља медијском сценом, бар сценом електронских медија. Верујем да ти поступци нису добри за Србију, могуће је да нису ни легални, нисам правник па не могу да проценим. У сваком случају нису легитимни – рекао је Цвејић.

Дугове ће, каже он, враћати грађани Србије који су и власници Телекома, али их нико не пита о задуживању те компаније.