Прочитај ми чланак

Неочекивано – Британци „опели“ по Надалу: Не треба да победи Медведева већ Новака

0

Спортски новинар Оливер Браун написао је коментар о недавно завршеном Аустралијан опену у британском "Телеграфу".

Анализирао је Браун дешавања са првог гренд слема ове сезоне, под насловом: Тријумф Рафаела Надала је задивљујућ, али одсуство Новака Ђоковића баца неизбежну сенку.

Неизбежно се дотакао депортовања Новака Ђоковића које је и те како утицало на развијање ситуације на турниру у Мелбурну.- Запањујуће, нечувено, без премца: 21. велика титула Рафаела Надала, производ његове прве победе после 0:2 у сетовима након скоро 15 година, јесте све ово и више од тога. Ипак, било је мучно гледати директора турнира Крега Тајлија како покушава да ужива у величању Шпанца. Управо је Тајлијева умешаност у дебакл Новака Ђоковића, ситуација у којој је деветоструки шампион депортован из Аустралије и понижен, бацила сенку на један од највећих тениских подвига, истиче Британац.

Оливер Браун сматра како је Надалу био олакшан пут до трофеја.

– Да бисте били најбољи, морате победити најбоље, што је услов који у Надаловом случају оставља најмању мрљу поред овог финала. Рус није био најбољи играч са којим је могао да се суочи. Он је био најбољи вакцинисани играч. Највећа опасност за Надалове шансе ка овом 21. гренд слему била је, као што је свима познато, 15.000 километара далеко, у Београду.

Шпанац је други пут освојио Аустралијан опен, ове године први пут још од 2009. након чега је изгубио четири финала. У два наврата га је у мечу за трофеј поразио Ђоковић који је у Мелбурну славио девет пута.

– То је оно што Надалово достигнуће чини толико другачијим од његовог тријумфа на Вимблдону 2008. када је свргао са трона тада неприкосновеног Роџера Федерера – актуелног петоструког шампиона „Ол Ингланд“ клуба. Овог пута, број 1 није био присутан. Међутим, то већини није важно: консензус у неким деловима тениског света је да је Ђоковић опасан антиваксер који у потпуности заслужује свој статус. Али када говорите о трци за највећег тенисера икада, такве пресуде су колико глупе и баналне. Сваки прави заљубљеник у овај спорт би требало да жели да се Надал, Ђоковић или Федерер још увек боре за највеће трофеје, а не за величанствено ривалство које ће саботирати владе које журе да демонизују невакцинисане, истиче Браун.

Британски новинар још сматра да би директор Аустралијан опена Крејг Тајли требало да поднесе оставку после свега што је Ђоковић доживео у Аустралији.

– Убедити најодликованијег мушког шампиона да је имао медицинско изузеће, а затим га намамити преко пола света и потом се завалити у фотељу док га аустралијска влада претвара у политички фудбал, представља неопростиво напуштање руководства. Његов посао су, по свој прилици, спасиле само заводљиве приче о два финала, где је Еш Барти постала први домаћи победник после 44 године, а затим је Надал каналисао своју непресушну издржљивост да победи.