Прочитај ми чланак

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Новак Ђоковић између алхемије и борбе за (српско) Косово

0

У паузи тениских такмичења због короне Новак Ђоковић је више пута привукао пажњу светских медија. Штампа на немачком пише о његовим „езотеричним“ погледима и улози у борби за повлачење признања Косова

Снимак екрана: Blick.ch

„’Моћ мисли’ и вода са видарском снагом: Новак Ђоковић, први тенисер света, тренутно поларизује езотеричним размишљањима“, пише угледни Зидојче цајтунг под насловом „Ђоковић и алхемичар“.

Минхенски лист преноси поједине изјаве Дијане Ђоковић, мајке тенисера, из недавног интервјуа. Она је између осталог рекла да је њен супруг позајмљивао новац од зеленаша, да се не слаже увек са снајом и да Новак Ђоковић верује у Бога и верује да је „одабран“, као и да је Роџер Федерер „мало арогантан“.

„За сада је непознато како Новак Ђоковић размишља о тим темама, мада је у последње време пуно причао“, пише Зидојче. „После фазе љубав и мир пре четири године, када је следио поуке тренера Пепеа Имаза, Ђоковић сада исказује нове, комплексније погледе.“

Наводи се да у серији разговора на друштвеним мрежама са људима који га инспиришу, Ђоковић говори о „снази мисли“ и томе да је смисао сопственог чињења у служењу другима, и да је наводно видео људе који „снагом молитве и захвалности“ загађену воду претварају у лековиту.

То је Ђоковић рекао у разговору са Џервином Џафаријом, Американцем иранског порекла који продаје скупе додатке исхрани на бази дивљих алги. Њега лист описује као „алхемичара“.

Подсећа се да је Ђоковић раније изјавио да би био ближи томе да се не вакцинише против короне, што је критиковао и епидемиолог Предраг Кон чију изјаву преноси Зидојче: „Сада је касно, створио је погрешна уверења и ту више нема помоћи.“

„Ђоковићи, изгледа, имају сасвим посебна убеђења“, закључује минхенски лист.

Швајцарски таблоид Блик пише да је Ђоковић „политички упрегнут“ у проблем Косова, позивајући се на изјаву српског шефа дипломатије Ивице Дачића према којој Ђоковић помаже у лобирању за повлачење признања независности Косова. Како је рекао Дачић, више пута је звао Ђоковића да страним државницима пошаље рекет или лоптицу са аутограмом.

„Ђоковић је као лоптица у свађи Србије и Косова. Још почетком године је овај 32-годишњак доспео између фронтова“, подсећа Блик на увреде које је косовски амбасадор у Бугарској у јануару изнео на рачун Ђоковића. Повод је била песма „Видовдан“ коју су Ђоковић и другови певали после победе у АТП купу.

„И сад наводно Ђоковић треба да помаже како би се окончала самосталност Косова“, додаје швајцарски таблоид. „Остаје непознато како би тачно требало да изгледа улога светског броја један.“