Прочитај ми чланак

НЕ ПАНИЧИТЕ, НОЛЕ ЈЕ ЗДРАВ! Нутрициониста дематује Швајцарца

0

Мишљење познатог швајцарског нутриционисте Јерга Хезлија да је Новак Ђоковић начином исхране угрозио здравље и да болује од орторексије подигло је буру у светским оквирима.

Ипак, са ставом швајцарског колеге не слаже се једна од наших најбољих нутриционисткиња Јована Срејић Ферлунга, која сматра да најбољи српски тенисер свих времена није ни близу те болести и да она не види ништа лоше у начину на који се храни Ноле.

– Орторексија је када човек превише води рачуна о здравој исхрани, чак прелази границе нормалног, али у случају Ђоковића не видим да је отишао у том смеру. Он је изабрао начин који сматра добрим и мислим да код нас још није прихваћен тај начин исхране. Махунарке и семенке такође имају довољно угљених хидрата и све што је потребно једном врхунском спортисти да буде на највише нивоу – казала је Јована Срејић Ферлунга.

Она такође истиче да у српском друштву има доста предрасуда о томе.

– Мало је познато да се барем 50 врхунских спортиста на свету храни исто као Ђоковић, да су вегани и вегетаријанци и да то њима не ствара проблем да буду најбољи. Да будем искрена, нисам упозната са свим детаљима на који начин се храни Новак, али постоје многи други разлози зашто је он пао у форми – од тога да је дошло до презасићења, умора мишића, али по мом мишљењу то није повезано с његовим начином исхране – закључила је Јована Срејић Ферлунга.

Нолетов стриц: Не желим да причам о томе

Покушали смо да ступимо у контакт са Срђаном Ђоковићем, оцем српског тенисера, али он се током јучерашњег дана није јављао на наше позиве, док његов стриц Горан Ђоковић није хтео да коментарише изјаве швајцарског нутриционисте Јерга Хезлија.

– Стварно не жели да причам о таквим стварима. Мој одговор је да немам коментар – кратко је рекао за Курир Горан Ђоковић.

Ови врхунски спортисти су вегани:

Луис Хамилтон – возач Формуле 1
Венус Вилијамс – тенисерка
Џермејн Дефо – фудбалер
Дејвид Хеј – боксер
Нил Робертсон – снукераш