Прочитај ми чланак

„НБА је мафија, ја то смем да кажем јер ме не занимају“ (ВИДЕО)

0

Жељко Обрадовић, прослављени кошаркашки тренер, говорио је о несуђеном одласку у НБА лигу и њеном понашању према Европљанима.

Обрадовића су многи током каријере прижељкивали у НБА лиги, али се то до сада није десило – а вероватно ни неће.

printscreen

Најтрофејнији и вероватно најуспешнији европски тренер свих времена имао је контакт са одређеним НБА клубовима, али га ниједна опција није претерано привукла.

„Да наставимо да играмо добро, без обзира да ли побеђујемо или губимо“
„Није било озбиљно (отићи у Детроит) у том тренутку. Знате да сам добар пријатељ са Џоом Думарсом и Димитрисом Итудисом, а када смо напустили Панатинаикос били смо месец дана у НБА, гледали смо њихове тренинге, увек заједно“, казао је Обрадовић у интервјуу за „Спортандо“.

ЖОЦ констатује величину НБА лиге, али каже да не жели из Европе.

„Сада сам задовољан животом у Европи и не мислим о НБА. Знам да је то најбоља лига на свету и да је организација невероватна, али Европа је процес – бољи смо сваке сваке следеће године… Немогуће је стићи их због новца који се тамо улаже, али је Евролига на јако високом нивоу. Ова наша кошарка је можда занимљивија од НБА, то заиста мисли доста људи“, додаје Обрадовић.

Прошлог лета први европски тренер као главни једне екипе постао је Игор Кокошков, када је преузео Финикс Сансе.

Његов мандат није дуго трајао, а Обрадовић се нада да ће тренд европских стручњака у НБА бити све већи и већи.

„Надам се да ће једног дана један европски тренер отићи у НБА и показати им све наше вештине – већ сада је доста тренера из Европе спремно за то. Присетите се шта се десило пре тога: Мајк Дантони је Американац, а рођен је и одрастао у Европи, Дејвид Блат је Американац, трећи Игор Кокошков који је тамо радио 20 година пре него што је добио прилику да води НБА тим“, каже Обрадовић и објашњава зашто у тој лиги нема тренера из Европе:

„Нема европских тренера. Знате зашто – зато што је НБА мафија“.

Освајач девет евролигашких титула је и образложио своје мишљење.

„Не дају тренерима да раде и нико не говори ништа о томе. Ја смем да кажем јер ме не интересују. Имам пријатеље у НБА, радили смо преко лета, долазе на тренинге, у сталном смо контакту, али… Све поштовање за НБА која је најбоља лига на свету, али морам да кажем да много европских тренера може да ради тамо. Тако је. Мене лично не интересује да будем тренер тамо“.

Овог лета из Жељковог Фенербахчеа „преко баре“ је отишао Марко Гудурић, а српски тренер није имао ништа против.

„Увек причам о Гудурићу. Имали смо уговор са њим и питао сам га да ли хоће да игра у НБА? Ако хоћеш – иди, немам никакав проблем. Знам да је то у главама многих играча. Исто је и са Мелијем, звао ме је због понуде из НБА, пре тога и Бјелица, Богдановић, Вонамејкер…“, закључио је Обрадовић који је подвукао рекавши да постоји „контра-смер“, када Американци без доста минута у НБА долазе у Европу.