Прочитај ми чланак

Научници из САД, Канаде и Велике Британије осудили однос према Ђоковићу

0

Научници са водећих северноамеричких и британских универзитета осудили су одлуку аустралијских власти о депортацији Новака Ђоковића.

Најбољем играчу света је после двонедељне драме и судског процеса ускраћена виза и онемогућен наступ на Аустралијан опену.

У светлу великих протеста против обавезне вакцинације који се тренутно дешавају на бројним местима у свету, попут Канбере, Париза и Отаве, девет научника са универзитета Оксфорд, Харвард и Џонс Хопкинс затражили су да се укину одлуке о обавезној вакцинацији јер сматрају да су те одлуке „ауторитарне, научно упитне, морално проблематичне и збуњујуће“.

Одигран најдужи тај-брејк у историји АТП – епски судар двометраша

„Одбијање образовања појединцима и људима, као и медицинске неге или друштвеног живота ако нису вакцинисани, није у складу са уставним и биоетичким принципима, посебно у либералним демократијама“, стоји у истражвању које су објавили протекле недеље.

Означавајући Аустралију, Немачку и Аустрију као земље где су примењене најстрожије мере, аутори су упозорили на „ризик и штету“ од таквих одлука јер сматрају да су оне проузроковале више штете него користи.

„Експлицитно означавање господина Новака Ђоковића као претњу аустралијском јавном реду и миру као и здрављу нације, подвлачи забринутост због мандата обавезног вакцинисања и пасоша као средства ауторитарног понашања. Ограничавање доласка људи на посао, у школе, вожњу јавним превозом и друштвени живот заснованом на статусу о ковид вакцинацији, долази у сукоб са људским правима, промовише стигму и друштвену поларизацију и штетно утиче на здравље“, стоји у прогласу.

Научници даље додају да су владе систематски увећавале ефективност вакцина, смањивале значај потенцијалног ризика, игнорисале природан имунитет и збуњивале популацију тако што се нису држале обећања да ће смањити рестрикције када се одређени циљеви постигну, будећи тако бес који неће тако брзо нестати.

„Постали су извор колективног беса и љутње, посебно оних који су остали без посла или су одстрањени из друштвеног живота“, поручили су уз додатак да су „мандати пробудили екстремизам на обе стране у дебати и учинили мало да подигну проценат вакцинације међу најосетљивијима и међу онима којима је то било најпотребније“.

Поједине земље су протеклих дана и недеља најавиле скоро укидање свих мера.

Аутори се на крају текста питају:

„Да ли све ово значи да ће невакцинисани људи бити одстрањени из друштва у годинама пред нама? Хоће ли се вратити нови мандати и наставити сукоби између протестаната и полиције сваки пут када се појави нека нова варијанта?“, закључује се у прогласу групе научника са престижних универзитета.

Иначе, проглас су потписали професори: Кевин Бардош (Унивезитет Вашингтон), Александре се Фигуеиредо и Џејмс Ј. Доиџ (Лондонска школа хигијене и тропске медицине, одсек за инфективне болести и епидемиологију), Рејчел Гур-Ари и Стефан Берал (Универзитет Џонс Хопкинс), Еузебијуш Јамрозик (Универзитет Оксфорд), Трудо Леменс (Универзитет Торонто, одсек за право), Салман Кешавџи (Универзитет Харвард, меидинска школа) и Џенис Грем (Универзитет Далхауси).