Прочитај ми чланак

„Највећа грешка Ђоковића је што је Србин, више би га ценили као Хрвата!“

0

Енки Билал, дорћолско дете и један од најважнијих француских цртача за "Екип" говорио је о најбољем тенисеру света и има несвакидашње објашњење зашто је Новак Ђоковић и даље неприхваћен међу навијачима са "запада".

За људе који се баве или које интересује стрип, цртање и модерна графика име Енкија Билала је више него добро познато. Шта више, у питању је веома цењени француски аутор, жива легенда, сада 68-годишњак, човек чије су илустрације красиле и красе многе магазине, новине и насловне стране овде је евентуално познат по филму „Бесмртна“ (Иммортел, ад витам на француском) из 2004. који је померио границе коришћења модерне технологије, пре свега компјутерске анимације у кинематографији и најавио ново ЦГИ доба које влада пре свега преко холивудских блокбастера.

Међутим, мало ко зна да је у питању Београђанин, по рођеном имену Енес Билаловић, дечко са Дорћола, син Титовог кројача који је као млад са породицом отишао да живи у Париз. Иако је велика звезда и веома утицајан у тамошњој култури, те није ништа чудно када на његову изложбу лично дође председник републике, Емануел Макрон, овде је практично анониман иако често свраћа у родни град и родни крај. У његовим радовима, посебно филмовима сталне су референце које га враћају у детињство кса Дорћола, те је јасно да га те емоције и љубав према месту рођења никада нису ни напустиле.

Сходно томе, Билал је сада велики навијач Новака Ђоковића којег, иако не познаје лично, веома цени. С обзиром на то да су обојица Београђани, новинарима „Екипа“, најпрестижнијег француског (али и шире) спортског часописа за који је нпр. 2010. радио карикатуру Нолета пред финале Дејвис купа са Француском, дао је мишљење о нашем асу. Али пре свег анализу о томе зашто га, као великог хуманисту и још већег тенисера навијачи углавном не воле.

– Пратим читав његов професионални пут, ипак смо нас двојица деца Београда..“ почео је своју исповест легендарни илустратор, ученик још чувенијег Ренеа Гошинија, уз Алберта Удерза творца чувеног антистрипа Астерикс. – Није важно што нисам Србин, пошто ми је отац из Босне, а мајка и Чешке. Знам да је Ђоковић дубоко везан за родни град као и ја. То ми је и посебно конекција за тог великог шампиона и, како се чини веома интелигентно биће – рекао је Билаловић, а преноси „Mozzartsport.com“.

О томе зашто га углавном „западна“ публика игнорише и не прихвата, човек који је прошао као гастарбајтерско дете сигурно кроз сличне ситуације у животу само зато што је рођен на „погрешном“ мечу даје јасан узрок.

– Знате шта, ја баш волим ту његову невољену страну, тај карактер! Његова највећа грешка је што је Србин, да је Хрват више би га ценили – сурово реалан је Билал -То је све резултат балканских ратова из деведесетих. Западни свет је одмах поделио стране на „добре“ и „лоше“, иако је ситуација много компликованија. Немојте мислити да овде браним тадашње српске званичнике! То су монструми и идиоти, али било их је и на другим странама. Па чак и нациста!

Тај негативан имдиж преживљава и након две деценије од последњег великог конфликта на Балкану и оптерећује и Новака и све наше људе у расејању, ни криве ни дужне.

– Запад има негативну визију Срба. Они су „лоши момци“, они којима не верујемо. То наравно прља слику целе Србије и наставља се већ унедоглед… Треба знати да Срби рачунају на њега не би ли им дао бољи имиџ од оног којима их представљају. То је важно за земљу. Мислим да је његова улога веома дирљива у свему томе – тврди 68-годишњи Београђанин – Његова два највећа ривала, Надал и Федерер су изнад приче о нацијама, не припадају, по мишљену већине навијача нити једној држави него целом свету. За разлику од Ђоковића који је „само“ Србин. Али он је атипичан момак, ево га опет на првом месту и јури Федерерове рекорде! Али успут и вуче тај имиџ, то што је Србин. Као сенка га прати, што мене изузетно фрустрира. Срамота! Мада је он нашао свој мир и своја начин да се избори са тим.

За крај Енес Билаловић, ака Енки Билал је упитан и како би он нацртао сада портрет Новака.

– Не би било лако, морам вам рећи… Одрастао је у земљи у којој тенис није био међу најпопуларнијим спортовима, имао је веома тежак животни пут. Ту је и његова породица које се држи целим бићем, али и домовина за коју сматра да је неправедно нападају. Има комплексан и богат унутрашњи живот и то бих највише желео да преставим на портрету. Била би то сигурно композиција где бих помешао неколико слика. Да, била би то озбиљна илустрација, а не само рад оловком.